ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πρόταση της Fiat Chrysler για συγχώνευση με τη Renault

Η Fiat Chrysler απέσυρε την πρόταση συγχώνευσης με τη Renault - Κεντρική Εικόνα

Την πρότασή της για συγχώνευση με την Renault SA ανακοίνωσε η Fiat Chrysler Automobiles, σε μια κίνηση που είναι πιθανό να "ταρακουνήσει" την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία τονίζει ότι μαζί οι συγχωνευμένες δραστηριότητες θα ανήκουν κατά το ήμισυ στους μετόχους της FCA και κατά το άλλο ήμισυ στους μετόχους της Groupe Renault, με μια "ισορροπημένη δομή διακυβέρνησης".

Ανακοίνωσε επίσης ότι η πλειοψηφία του συμβουλίου θα ήταν ανεξάρτητη.

Η Renault έχει ήδη μια συμμαχία με τη Nissan Motor. Η Renault και η Nissan έχουν 20ετή συνεργασία στην οποία μοιράζονται τεχνολογία και εξαρτήματα αυτοκινήτου.

Η Renault ελέγχει το 43,4% της Nissan, ενώ η τελευταία κατέχει το 15% της Renault.

Η σχέση τους είχε περάσει από εντάσεις καθώς οι δύο πλευρές συζητούσαν εάν θα αναδιαμορφώσουν την διασταυρούμενη μετοχική τους δομή και πώς θα λαμβάνουν κοινές αποφάσεις για μελλοντικά μοντέλα και τεχνολογίες.

Εάν συγχωνευτούν οι Renault και FCA, θα δημιουργηθεί μια αυτοκινητοβιομηχανία με συγχωνευμένη αξία 37 δισ. δολαρίων και ετήσια παραγωγή οχημάτων σχεδόν 9 εκατ. επιβατικών αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών.

Επίσης, θα δημιουργούσε την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου παγκοσμίως (με βάση την παραγωγή) πίσω από τη Volkswagen, την Toyota Motor και μπροστά από τη General Motors.