ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος Σεπτεμβρίου η απόφαση για τα τέλη κυκλοφορίας - Τι αλλάζει

Σαρωτικές αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας – Ποιοι οδηγοί θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη «ταρίφα» - Κεντρική Εικόνα

Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος Σεπτεμβρίου, όπου αναμένεται να γίνει γνωστό το τελικό ύψος των τελών κυκλοφορίας που θα κληθούν να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων, πληθαίνουν και τα σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση και το ΥΠΟΙΚ θα επιλέξουν να θεσπίσουν το νέο «χαράτσωμα».

Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι τα τέλη κυκλοφορίας που πληρώσαμε για το 2016 δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτά που θα πληρώσουμε για το 2017, όπου η κυβέρνηση επιδιώκει να αντλήσει το ποσό των 1,1 δισ. ευρώ.

Αυτό που σίγουρα έχει «κλείσει» στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με όσα έχει ξαναγράψει το economy365.gr, είναι ότι ένα σημαντικό τμήμα της φορολογικής πίεσης θα μεταφερθεί από τα παλαιότερα οχήματα υψηλού κυβισμού προς τα νεότερα οχήματα μικρού κυβισμού.

Ως βασικό σενάριο εργασίας εξετάζεται ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας με βάση τους ρύπους και για όσα οχήματα έχουν κυκλοφορήσει από την 1η Ιανουαρίου 2007 και μετά. Σήμερα ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας με βάση τους ρύπους ισχύει μόνο για τα οχήματα που έχουν κυκλοφορήσει από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά. Για τα παλαιότερα οχήματα, τα τέλη υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό και το έτος πρώτης κυκλοφορίας. Αυτή η αλλαγή αναμένεται να φέρει επιβαρύνσεις για οχήματα ηλικίας έως 9 ετών.

Όμως αλώβητα δεν πρόκειται να μείνουν ούτε τα οχήματα που τα τέλη τους υπολογίζονταν με βάση τους εκπεμπόμενους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα, καθώς οι νέες κλίμακες θα προβλέπουν αύξηση του ποσού ανά γραμμάριο για τα οχήματα που εκπέμπουν πάνω από ένα όριο (με βάση κάποια σενάρια, το όριο μπορεί να είναι πάνω από 150 γραμμάρια).

Μεγάλοι κερδισμένοι αναμένεται να είναι οι ιδιοκτήτες οχημάτων μεγάλου κυβισμού και ηλικίας άνω των 15 ετών. Στόχος είναι να δοθεί ουσιαστικό κίνητρο στους ιδιοκτήτες τους που έχουν καταθέσει πινακίδες να τις παραλάβουν εκ νέου, και το Δημόσιο να αντλήσει και από αυτό το τμήμα το φορολογικό.... μερίδιό του.

Σε κάθε περίπτωση οι όποιες αλλαγές αναμένεται να ανακοινωθούν προς το τέλος Σεπτεμβρίου και οι τελικές αποφάσεις θα τεθούν και υπόψη των θεσμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

Αλλάζουν τα τέλη κυκλοφορίας- Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν