ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψήφος εμπιστοσύνης με 153 «ναι» και χαμηλότερους τόνους

Με 153 ψήφους υπέρ, η κυβέρνηση έλαβε απόψε από την Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης. Σε σύνολο 289 βουλευτών που συμμετείχαν στην ονομαστική ψηφοφορία, αρνήθηκαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση 136 βουλευτές.
Η κυβέρνηση βγαίνει ενισχυμένη από την τριήμερη διαδικασία αφού την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση παρείχε και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Ιωάννης Σαρίδης.
Την κυβέρνηση υπερψήφισαν επίσης ο Τέρενς Κουίκ, η Έλενα Κουντουρά, η Κατερίνα Παπακώστα, ο Βασίλειος Κόκκαλης, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Κώστας Ζουράρις και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, οι οποίοι δεν ανήκουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση καταψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, της ΔΗΣΥ, του ΚΚΕ, της ΧΑ και του Ποταμιού.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, και οι βουλευτές του κόμματος, Δ. Καβαδέλλας, Αν. Μεγαλομύστακας και Μάριος Γεωργιάδης απουσίαζαν από την ψηφοφορία.
«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ενίσχυση των πολλών, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιστύλιο της Βουλής μετά το πέρας της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
«Μετά το σημερινό αποτέλεσμα, την επόμενη εβδομάδα όλα όσα εξαγγείλαμε, μέτρα ελάφρυνσης των πολλών, μέτρα στήριξης της οικονομίας, μέτρα στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, θα γίνουν πράξη άμεσα. Όλα όσα αφορούν το 2019 θα ψηφιστούν την άλλη εβδομάδα και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την μεθεπόμενη εβδομάδα. Είναι μια στρατηγική που αφορά την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας για να νιώσουν οι πολίτες που ακόμα δεν έχουν αισθανθεί το τέλος της κρίσης και το τέλος των μνημονίων, να αισθανθούν στην καθημερινότητά τους, στη ζωή τους, ανάσα, ελάφρυνση και προοπτική», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας .Σε ερώτηση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός για το εάν η θετική ψήφος εμπιστοσύνης του βουλευτού της Ένωσης Κεντρώων Γίαννη Σαρίδη συνεπάγεται ενός ακόμα προσώπου στην προοδευτική συμμαχία, ο πρωθυπουργός είπε: «Είχα πει στην πρωτομιλία μου, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ότι κινδυνεύει να πάει για μαλλί και να βγει κουρεμένος. Έτσι και έγινε».
Σε άλλη ερώτηση εάν περιμένουμε και άλλα μέτρα ελάφρυνσης εκτός από αυτά, που ανακοινώθηκαν και ψηφίζονται την επόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός είπε: «Έχουμε μια στρατηγική η οποία δεν είναι στρατηγική συγκυριακή ή ευκαιριακή. Αυτά που ανακοινώσαμε , τα έχουμε σχεδιάσει εδώ και δύο χρόνια, είναι μόνιμα μέτρα».
Στελέχη της ΝΔ έκαναν τα εξής σχόλια για τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή:
«Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να συνομιλήσει επί της ουσίας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και όχι με τον Αλέξη Τσίπρα. Αναφέρθηκε ονομαστικά στον κ. Τσακαλώτο αρκετές φορές γιατί ακούγοντας τη δική του τοποθέτηση αναγνώρισε ότι με τον υπουργό Οικονομικών μπορεί να γίνει μια ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση. Έστειλε έτσι ένα σαφές μήνυμα ότι η ένταση και η τοξικότητα στον δημόσιο διάλογο προκαλείται αποκλειστικά από τον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο προσπέρασε ως πολιτικό που τον έχουν ξεπεράσει και οι πολίτες και η εποχή. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που επέλεξε να μην του απαντήσει καν, καθώς ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε σε κανένα από τα πολιτικά ερωτήματα που του έθεσε».
«Είναι μάλλον η πρώτη φορά στη βουλή που ο αμετανόητος δολοφόνος Κουφοντίνας αποκαλείται από πρωθυπουργό ως "κύριος Κουφοντίνας". Εν τη ρίμη του λόγου του ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι για εκείνον ο Κουφοντίνας είναι ένας απλός κρατούμενος και όχι ο καθοδηγητής της νέας γενιάς τρομοκρατών. Και κυρίως απέδειξε γιατί οι πάσης φύσεως Ρουβίκωνες αντιμετωπίζονται με πρωτοφανή ανοχή από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι βουλευτές της ΝΔ σχολίαζαν ότι ο κ. Τσίπρας, ενώ μιλά στον ενικό στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αισθάνεται την ανάγκη να αποκαλέσει "Κύριο" τον Δημήτρη Κουφοντίνα».
"Προσπαθήσατε αυτό το τριήμερο, με κάθε τρόπο, να εκτρέψετε τη συζήτηση από τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη ζωή και την καθημερινότητα των Ελληνίδων και των Ελλήνων, με στόχο να μη συζητήσουμε για τα μέτρα στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, για την οικονομία, να μη συζητήσουμε για το σχέδιό μας για οριστική έξοδο από τη κρίση, για διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και για οριστική επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά για θέματα που το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. έχει επιλέξει.", είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως είπε το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. έχει επιλέξει να πάμε σε "εκλογές-αρένα".
«Αφού εσείς μετατρέψατε την ευρωκάλπη σε δημοψήφισμα για την κυβέρνησή σας και εφόσον το αποτέλεσμα είναι μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ όπως εκτιμώ, τότε το βράδυ της 26ης Μαΐου θα σας μένει μόνο μια επιλογή. Να προκηρύξετε αμέσως εθνικές εκλογές και να δώσετε επιτέλους τη δυνατότητα στο λαό να πάρει τις τύχες στα χέρια του. Να δεσμευτείτε σήμερα ότι θα το κάνετε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του στη Βουλή.
Αποδίδοντας πλήρως την ευθύνη για την εικόνα που παρουσίασε η Βουλή, στους κυρίους Τσίπρα και Μητσοτάκη, η Φώφη Γεννηματά κάλεσε τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης "να σταματήσουν την κοκορομαχία που οδηγεί στη παρακμή της πολιτικής ζωής".
Το ΚΚΕ, δεδομένου ότι το απόγευμα, την ώρα διεξαγωγής της ονομαστικής ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, έχει προγραμματισμένες κεντρικές εκδηλώσεις, ζήτησε την άδεια του Σώματος, δια του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θανάσης Παφίλης, δήλωσαν ήδη ότι καταψηφίζουν την κυβέρνηση.
«Τρεις μέρες τώρα στη Βουλή θέλετε να μιλάμε για τις κουμπαριές της οικογένειας Μητσοτάκη, για τις δουλειές του πατέρα Τσίπρα και για τις βαρβαρότητες του κ. Πολάκη. Το Ποτάμι δεν συμμετέχει λοιπόν και δεν θα συμβάλει σε αυτόν τον θλιβερό κατήφορο» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συζήτηση, μίλησε για συγκρούσεις εκτός ορίων για τα μικρά της πολιτικής και για πράγματα άσχετα με τις ανάγκες και τις αγωνίες των Ελλήνων και δήλωσε ότι θα καταψηφίσουν ξανά την κυβέρνηση. «Είμαστε απέναντι στις τυχοδιωκτικές πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στους υπουργούς του παρελθόντος που έχουν μόνη έγνοια την ανακατάληψη της εξουσίας» είπε.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, στην ομιλία του στη Βουλή είπε ότι «δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση γιατί δεν θεωρούμε ότι έχει πολιτική νομιμοποίηση». Σημειώνεται ότι λόγω προγραμματισμένης κεντρικής εκδήλωσης των ΑΝΕΛ και λόγω διεξαγωγής της ψηφοφορίας στη Βουλή, νωρίτερα, ο κ. Καμμένος, ζήτησε την άδεια του Σώματος, δια του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, και δήλωσε ότι καταψηφίζει την κυβέρνηση.
«Οι πολιτικοί άνδρες, την ψήφο τη ζητούν από το λαό και όχι από την εθνική αντιπροσωπεία. Εκείνη η ψήφος θα μετρήσει», δήλωσε ο Βασίλης Λεβέντης από το βήμα της Βουλής.
Κόντρα Τσακαλώτου - Βενιζέλου
Η δέσμευση της κυβέρνησης για πλεονάσματα ύψους 3,5 % μέχρι το 2020 με το μαξιλάρι των 5,5 δισ. ευρώ ως εγγύηση, βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης στη Βουλή, ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚΕυάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
«Αυτό που κάνετε με τα υπερπλεονάσματα είναι εγκλωβισμός της οικονομίας στην αναιμική ανάπτυξη, στο σύρσιμο της, για να κάνετε μια παιδική αναδιανομή. Αυτό είναι έγκλημα σε βάρος της προοπτικής του έθνους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
«Εμείς έχουμε στρατηγική να αρχίσουμε από το 2020 μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα με στόχο το 2,5%», απάντησε ο κ. Τσακαλώτος σημειώνοντας ότι θα είναι με «εγγύηση» τα χρήματα από τον ειδικό λογαριασμό.
Ακόμα ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι μπορεί να ξοδευτούν χρήματα τώρα και όχι αργότερα για θετικά μέτρα, γιατί έχει ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας και η κυβέρνηση μπορεί να το κάνει ενώ για την δημιουργία του (escrow account) ανέφερε ότι από εκεί θα μπορούν οι δανειστές να πάρουν χρήματα μέχρι το τέλος του τρίτου έτους.
Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η εικόνα της χώρας είναι εικόνα ενός συνολικού εθνικού εκτροχιασμού που ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο καθολικός ενώ έκανε λόγο για αχαλίνωτη τυχοδιωκτική πολιτική που εκφράζεται σε ανώτερο επίπεδο στη κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια όπως είπε, να κρύψει το φόβο και το συντηρητισμό της Αριστεράς.
«Η ηθική κρίση είναι το ακραίο σημείο της κοινωνικής και πολιτικής κρίσης. Τα τελευταία τρία χρόνια αυτό που κυριαρχεί είναι το θράσος, η αλαζονεία, η διχαστική λογική του εθνολαϊκισμού όπως την εκφράζει η κυβέρνηση με την τεχνητή πλειοψηφία της και με βουλευτές που ανήκουν στο χώρο της ακροδεξιάς και του πιο νοσηρού πολιτικού τυχοδιωκτισμού», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος.
«Η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή. Κρύβεται πίσω από τη θεωρία ότι υποστηρίζει τους πολλούς ενώ βρίσκεται στην υπηρεσία των πολύ λίγων. Σήμερα το βράδυ, θα δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση αλλά η συζήτηση θα συνεχιστεί γιατί σε 15μέρες, ο ελληνικός λαός θα εκφράσει αυθεντικά τη δυσπιστία του προς τη κυβέρνηση. Η κρίση νομιμοποίησης της θα οξυνθεί με μεγάλες ηθικές και θεσμικές επιπτώσεις», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.