ΕΛΛAΔΑ

Κομισιόν: 12 εκατ. ευρώ στην Κρήτη για τις φυσικές καταστροφές

Κομισιόν: 12 εκατ. ευρώ στην Κρήτη για τις φυσικές καταστροφές - Κεντρική Εικόνα

Στην Κομισιόν έφερε το θέμα των καταστροφών στην Κρήτη, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Όπως τονίζεται σε γραπτή ανακοίνωση, ο κ. Παπαδημούλης είχε φέρει άμεσα στην Κομισιόν την περίπτωση της Κρήτης, προκειμένου να προχωρήσει η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι υπάρχοντες ευρωπαϊκοί μηχανισμοί και πόροι για την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών.

Η Κομισιόν, δια της επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνας Κρέτσου, απάντησε στην ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με την ευρωπαϊκή αρωγή προς την Κρήτη, ύστερα από τις «ισχυρές βροχές και καταιγίδες που έπληξαν το νησί σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου», και που «άφησαν πίσω τους πέντε νεκρούς, τραυματίες συμπολίτες μας, αλλά και ζημιές σε περιουσίες και φυσικά τοπία, που κοστίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ», σύμφωνα με τον ίδιο.

«Η Ελλάδα θα λάβει 1,3 δισ. για μέτρα προσαρμογής και πρόληψης του κινδύνου όσον αφορά την κλιματική αλλαγή - Δυνατότητα αναθεώρησης των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, που αφορούν τις εκτάσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες» τόνισε η κ. Κρέτσου προσθέτοντας πως «για την Κρήτη συγχρηματοδοτούνται τέσσερα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και ένα σχέδιο διαχείρισης καταστροφών, προετοιμάζονται υποδομές αντιπλημμυρικής διαχείρισης και εξοπλισμός για φυσικές καταστροφές στα Χανιά και το Ηράκλειο και η απόκτηση εξοπλισμού για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών βρίσκεται σε εξέλιξη».

Επιπλέον η επίτροπος κ. Κρέτσου αναφέρει στην απάντησή της ότι «η Επιτροπή είναι απολύτως ενήμερη για τα γεγονότα στην Κρήτη και είναι σε επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές, οι οποίες επί του παρόντος ετοιμάζονται να υποβάλουν αίτηση για την παροχή βοήθειας από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ)», συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα θα λάβει περίπου 1,3 δισ. για μέτρα προσαρμογής και πρόληψης του κινδύνου όσον αφορά την κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων». Αξίζει να σημειωθεί πως «ένα μέρος των κονδυλίων αυτών (12 εκατ. ευρώ) είναι άμεσα διαθέσιμο στην Κρήτη στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου περιφερειακού προγράμματος για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και την πρόληψη των φυσικών καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων των αντιπλημμυρικών μέτρων».

«Η Επιτροπή είναι πρόθυμη να εξετάσει, σε συνεργασία με τις αρμόδιες ελληνικές εθνικές και περιφερειακές αρχές, τη δυνατότητα αναθεώρησης του ή των συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ προγραμμάτων που αφορούν τις εκτάσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες, ώστε να διευκολυνθούν οι αναγκαίες δράσεις για την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών και την αναζωογόνηση των τοπικών οικονομιών, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι κανονισμοί» τονίζει η επίτροπος.

Τέλος, στην ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη περί των λοιπών εργαλείων που θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν για την περίπτωση της Κρήτης «ώστε να ανακουφιστούν οι πληγέντες συμπολίτες μας», η επίτροπος Κρέτσου αναφέρει: «Μέσω των προγραμμάτων τους για την αγροτική ανάπτυξη, τα κράτη μέλη μπορούν να παρέχουν στήριξη για την αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που έχει πιθανώς πληγεί από φυσικές καταστροφές, δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και καταστροφικά συμβάντα και να εισάγουν μέτρα διαχείρισης του κινδύνου. Η τρέχουσα έκδοση του ελληνικού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020 προβλέπει στήριξη για την αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που έχει πιθανώς πληγεί, αλλά όχι για τα μέτρα διαχείρισης του κινδύνου».