ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναγνωστοπούλου: Η Ελλάδα έχει όλα τα απαραίτητα όπλα για τη διεκδίκησή των αποζημιώσεων

Αναγνωστοπούλου: Η Ελλάδα έχει όλα τα απαραίτητα όπλα για τη διεκδίκησή των αποζημιώσεων - Κεντρική Εικόνα

«Το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής είναι συγκροτημένο και απολύτως τεκμηριωμένο και αποτελεί οδηγό για τη συγκρότηση μιας εθνικής πολιτικής. Η Ελλάδα έχει, σε όλα τα επίπεδα, όλα τα απαραίτητα όπλα για να γίνει αποδεκτό το αίτημά της για τις γερμανικές οφειλές που είναι ένα πρόβλημα ηθικό, πολιτικό και οικονομικό».

Αυτό υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Πολιτική, Σία Αναγνωστοπούλου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Η κ. Αναγνωστοπούλου μίλησε για τεράστια δουλειά που έκανε η Βουλή, σημειώνοντας ότι αναδεικνύεται μέσα από το πόρισμα αυτό, και τόνισε ότι «αυτά είναι τα ισχυρά μας όπλα που πρέπει να αξιοποιήσουμε και όχι να κάνουμε στείρες αντιπαραθέσεις».

«Από αυτό το βήμα και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο θα πω ότι δεν υπήρξε ποτέ ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα, με εξαίρεση τη Χούντα, να έχει αποποιηθεί των αξιώσεων του ελληνικού κράτους. Είτε σε υψηλό είτε σε χαμηλό επίπεδο, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις διεκδικούσαν τις οφειλές που έχει απέναντι στο ελληνικό κράτος το γερμανικό κράτος», υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, κάλεσε όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να σκεφτούν πως θα συγκροτηθεί μια εθνική στρατηγική και να μην επιτρέψουν, όπως είπε, να εξελιχθεί αυτό το εθνικό θέμα σε αλληλοκατηγορίες για το τι έκανε η μία κυβέρνηση ή η άλλη.

Η κ. Αναγνωστόπουλου υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι ήδη από το Μάρτιο του 2015 έθεσε το θέμα στο πιο επίσημο και υψηλό επίπεδο, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Βερολίνο και συναντήθηκε με τη γερμανίδα καγκελάριο 'Αγκελα Μέργκελ.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «από το 2016, το ΥΠΕΞ, με εντολή του Νίκου Κοτζιά, όρισε τη συλλογή όλου του αρχειακού υλικού που αριθμεί αρκετές εκατοντάδες σελίδες και το οποίο θα δημοσιευθεί άμεσα».

Χαρακτήρισε, επίσης, «ισχυρό χαρτί για τη χώρα τη ρηματική διακοίνωση του 1995», ενώ χαρακτήρισε τεράστιας αξίας και πολύ σημαντικό το γεγονός ότι «για πρώτη φορά από τη γερμανική πλευρά υπάρχει αυτόνομη κίνηση πολιτών, στην οποία συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες της γερμανικής ζωής που μπαίνουν στο πλευρό της Ελλάδας».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ότι το γερμανικό αριστερό κόμμα Die Linke είναι σταθερά υπέρ των αξιώσεων της Ελλάδος και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό τη στιγμή που η Γερμανία με επίσημο τρόπο επιμένει ότι δεν υπάρχει ζήτημα.

«Με αυτή τη δουλειά που κάνουμε σήμερα πρέπει να πείσουμε και τη Γερμανία και την ΕΕ, αλλά και τη διεθνή κοινότητα, ότι υπάρχει και είναι ανοιχτό ένα ηθικό, νομικό, πολιτικό και οικονομικό ζήτημα με τις γερμανικές οφειλές», είπε, διευκρινίζοντας ότι αυτές αφορούν το κατοχικό δάνειο, τις γερμανικές αποζημιώσεις για τα θύματα του πολέμου στη διάρκεια της κατοχής και τις γερμανικές αποζημιώσεις για την εξαθλίωση των υποδομών του κράτους και της κοινωνίας.

«Δεν υπάρχει πουθενά και ποτέ καμία υπογραφή της Ελλάδος ή δέσμευσή της ότι δεν υπάρχουν διεκδικήσεις της για τις γερμανικές οφειλές και, άρα, δεν έχει αποποιηθεί καμία απολύτως διεκδίκηση της», τόνισε, ενώ επισήμανε ότι «το κατοχικό δάνειο δεν παραγράφεται με καμία διεθνή συμφωνία και οποιαδήποτε ερμηνεία και είναι διεκδικήσιμο».

Μίλησε, επίσης, για ελάχιστες αποζημιώσεις που δόθηκαν στην Ελλάδα και είναι περίπου της τάξεως των 114 εκατ. ευρώ, όταν στην Ολλανδία, όπως είπε, δόθηκαν περίπου 400 εκατ. ευρώ.

«Αν θέλουμε αυτή η Ευρώπη να μην ξαναγεννήσει τέρατα -και είναι ειρωνεία αυτά τα τέρατα να μας κουνάνε το δάχτυλο τους όταν ο αρχηγός τους ομνύει στο όνομα του Χίτλερ- αν θέλουμε μια Ευρώπη δημοκρατική, πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να πείσουμε τον δημοκρατικό γερμανικό λαό να αναλάβει την δημοκρατική του ευθύνη. Να συναινέσει και να αποδεχτεί αυτό που έγινε. Γιατί, όταν αυτά τα πράγματα δεν συζητούνται, αφήνουν τρύπες για να ξεφυτρώσουν τέρατα, όπως αυτά που βλέπουμε σήμερα», υπογράμμισε η κ. Αναγνωστοπούλου και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα δεν είναι κατοχυρωμένη στη συνείδηση της ευρωπαϊκής δημοκρατικής κοινής γνώμης για το πόσα πλήρωσε για να υπάρχει Δημοκρατία και ελευθερία σε αυτή την Ευρώπη. Δεν επαιτούμε ούτε ζητάμε αποκατάσταση, αλλά αποζημίωση για το μεγαλύτερο φόρο αίματος και καταστροφής που έχει υποστεί η Ελλάδα για να υπάρχει Δημοκρατία. Πρέπει να αναγνωριστεί η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών ως φόρος τιμής και αναγνώρισης ότι αυτός ο λαός πλήρωσε με αίμα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη».

Τέλος, η κ. Αντωνοπούλου ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια γίνεται συντονισμένη δουλειά για την ενημέρωση του γερμανικού λαού και πρόσθεσε ότι θα συγκροτηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών επιτροπή που θα συντονίζει όλες τις ενέργειες της Ελλάδας που θα γίνονται σε διεθνές επίπεδο».

«Αυτή την εποχή παίζεται η μεγάλη μάχη ανάμεσα στη Δημοκρατία και τα τέρατα που προσπαθούν να έρθουν στην επιφάνεια», κατέληξε.

Πώς ψήφισαν τα κόμματα στην Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Σκόπιμη αδράνεια τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καταλόγισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου κατά τη συζήτηση στη Βουλή, του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Υποστήριξε ότι στο πόρισμα δεν γίνεται καμία αναφορά σε ρητή δέσμευση της Γερμανίας, «με αυτή τη πρόταση που θα ψηφιστεί, το θέμα των ελληνικών διεκδικήσεων παραπέμπεται στις καλένδες».

«Εμείς δεν θα γίνουμε συνέταιροι στη συγκάλυψη για να μην διεκδικήσουμε τις γερμανικές οφειλές. Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου και ακόμα παραμένουν σε εκκρεμότητα οι ελληνικές διεκδικήσεις για τις καταστροφές και τις λεηλασίες της Γερμανίας η οποία αρνείται να πληρώσει. Είναι μεγάλες οι ευθύνες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν τις διεκδίκησαν. Όλες οι κυβερνήσεις άφηναν το θέμα σε εκκρεμότητα και το θυμούνται μόνο προεκλογικά», τόνισε η κ. Μανωλάκου και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση άμεσα και χωρίς περιστροφές να διεκδικήσει τις γερμανικές οφειλές τόσο με ενέργειες της προς τη Γερμανία όσο και προς όλους τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς».

Η κ. Μανωλάκου, κατηγόρησε την σημερινή κυβέρνηση ότι αποδυναμώνει το ιστορικό αίτημα για διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών με το πρόσχημα κάθε φορά ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη εποχή για να συζητηθεί. «Ακολούθησε τα ίδια βήματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για να μην διαταραχτούν οι συμμαχίες του ελληνικού κεφαλαίου. Αν και πέρασαν τρία χρόνια από την ολοκλήρωση του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής μόλις τώρα έρχεται στην Ολομέλεια. Η μόνη περίοδος που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι προηγούμενες θυμούνται τις γερμανικές οφειλές είναι η προεκλογική περίοδος» ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ, προσθέτοντας: «Στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής δεν γίνεται καμία αναφορά σε ρητή δέσμευση της Γερμανίας. Με αυτή τη πρόταση που θα ψηφιστεί, το θέμα των ελληνικών διεκδικήσεων παραπέμπεται στις καλένδες».

Η κ. Μανωλάκου, μίλησε ακόμα για άρνηση της Γερμανίας απέναντι στις δίκαιες απαιτήσεις της Ελλάδος με το επιχείρημα ότι πρέπει να προηγηθεί πλήρης τεκμηρίωση για να έχει δικαίωμα να εγείρει το θέμα αυτό αλλά και ότι έχει η ίδια εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. «Ο απαράδεκτος αυτός ισχυρισμός δεν ευσταθεί. Στοιχεία υπήρχαν και υπάρχουν. Επομένως η προώθηση του αιτήματος της χώρας μας είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Η πολιτική στάση μη διεκδίκησης από τη σημερινή αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις ενισχύει τη γερμανική πλευρά», ανέφερε και κατέληξε τονίζοντας:

«Εμείς θα επιμένουμε, με πολύμορφα μέσα, εντός και εκτός Βουλής να θέτουμε το θέμα της αποπληρωμής των γερμανικών οφειλών ως λαϊκή απαίτηση και αποκαλύπτουμε κάθε συμπαιγνία για το δίκαιο αίτημα του λαού μας»,.

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης τόνισε ότι «τον τίτλο της ιστορικής μέρας θα τον αποδώσουν οι μελλοντικές γενιές με την προϋπόθεση ότι το σημερινό ψήφισμα θα έχει αποτέλεσμα και θα αποδώσει καρπούς».

Όπως είπε ο κ. Σαρίδης, «είναι ευθύνη όλων να διαλυθούν οι σκιές, οι φήμες, τα ψέματα και οι ανακρίβειες για τις γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα» και προσέθεσε ότι «πρέπει σε αυτό το στόχο να είναι όλοι ενωμένοι για να νικηθεί η γερμανική μηχανή».

Επισήμανε ακόμα ότι «η Ελλάδα ποτέ δεν δέχτηκε να σταματήσει να διεκδικεί αυτά που δικαιούται», άφησε όμως -όπως είπε- «να χαθούν πολλά χρόνια ανεκμετάλλευτα».

«Η πρώτη μας νίκη για τα δίκαια μας είναι να βροντοφωνάζουμε και να μας ακούσουν όλοι, ότι η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα και δεν έχει πληρώσει ούτε μια δραχμή, ούτε ένα ευρώ», τόνισε και συμπλήρωσε: «Η χώρα μας διατηρεί ακέραια όλα τα δικαιώματα της. Η Ένωση Κεντρώων εξαρχής δήλωσε τη στήριξη της στις ελληνικές διεκδικήσεις. Χρειάζονται όμως συντονισμένες προσπάθειες και αρτιότερη επιστημονική προσέγγιση. Είναι ζήτημα δικαίου και ηθικής τάξης».

Είπε επίσης πως πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της η Διακομματική Επιτροπή, σημειώνοντας ότι ο ρόλος της Βουλής για την εξέταση του θέματος είναι κεντρικός και πρέπει να συμπληρωθεί και από τη δημόσια διοίκηση και άλλους επιστημονικούς φορείς. «Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτή τη προσπάθεια. Το χρέος μας αυτό πρέπει να το συνεχίσουμε και να νικήσουμε», κατέληξε ο κ. Σαρίδης.

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Χατζησάββας, έκανε λόγο για εγκληματική αμέλεια και αδράνεια όλων των κυβερνήσεων εδώ και 70 χρόνια, υποστήριξε ότι το κατοχικό δάνειο που οφείλει η Γερμανία προς την Ελλάδα ανέρχεται σε πάνω από 471 δισ. ευρώ. Επίσης είπε ότι «υπήρξε έλλειμμα πολιτικής βούλησης για τη κατοχύρωση των εθνικών συμφερόντων», ότι όλες οι κυβερνήσεις θυμούνται το κατοχικό δάνειο σε προεκλογικούς περιόδους για να δημιουργήσουν εντυπώσεις και δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το πόρισμα.