ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση εσόδων από ΦΠΑ στα νησιά - Ο ΕΝΦΙΑ θα κρίνει τον «κόφτη»

Ανώτατο πλαφόν τα 20.000 ευρώ για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις - Παραδείγματα - Κεντρική Εικόνα

Σημαντική ανάκαμψη σημείωσαν τα έσοδα απο τον ΦΠΑ τον Ιούλιο σε σχέση με τις επιδόσεις του Ιουνίου και υπερκάλυψαν τον στόχο, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιχές όπου συγκεντρώνεται ένα μεγάλο ποσοστό του τζίρου την καλοκαιρινή περίοδο, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, ειδικά στα μεγάλα νησιά των Κυκλάδων, η αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ, ήταν εντυπωσιακή σε σχέση με τον Ιούνιο.
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο μεγάλη υπέρβαση κατά 82,8% από τον στόχο παρουσίασαν τον Ιούλιο τα έσοδα από τον ΦΠΑ στη Σαντορίνη, ενώ στη Μύκονο υπερκαλύψθηκε ο στόχος κατά 45,6%. Στα δύο αυτά νησιά, τον Ιούνιο είχε σημειωθεί υστέρηση από τον στόχο 58% και 60% αντίστοιχα. 

Οι εξαγγελίες και η υλοποίηση του προγράμματος εντατικών ελέγχων της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, έφεραν αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις του ΦΠΑ στα δημόσια ταμεία, λέει το ΥΠΟΙΚ. 

Στη Σύρο τα έσοδα απο τον ΦΠΑ υπερκάλυψαν τον στόχο κατά 37% , στην Πάρο 35% , στη Ρόδο 36% στην Κέρκυρα 25%, στα Χανιά 24,6%, στη Μυτιλήνη 13% και στο Ηράκλειο 12%.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η αύξηση των εισπράξεων από τον ΦΠΑ τον Ιούλιο, είχε ως αποτέλεσμα το επτάμηνο σε ολόκληρη τη χώρα να παρουσιάσουν υπέρβαση από τον στόχο κατά 3,5% (κατά 170 εκατ. ευρώ). 

Στον ΕΝΦΙΑ ποντάρει η κυβέρνηση

Ωστόσο, το στοίχημα των εσόδων θα κριθεί από τις εισπράξεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν με αγωνία τα τελικά στοιχεία για τις κρατικές εισπράξεις του Αυγούστου, αν και τονίζουν ότι το πιθανότερο είναι τα κρατικά έσοδα να είναι χαμηλότερα από τον στόχο διότι στους στόχους περιλαμβάνεται η είσπραξη της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ η οποία τελικά μετατέθηκε για τον Σεπτέμβριο.

Σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης του περιβόητου «κόφτη» που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα. Για να μην ενεργοποιηθεί θα πρέπει φέτος να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,5% του ΑΕΠ. 

Το μέσο για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι οι φόροι στη συνδρομητική τηλεόραση και τις ευρυζωνικές συνδέσεις, την μπύρα, την αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% αλλά και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και οι φόροι που πρόκειται να επιβληθούν: Αυξήσεις στη φορολογία με επίκεντρο τα καύσιμα και τον καφέ ενώ το 2018 έχει ψηφιστεί η επιβολή φόρου στις διανυκτερεύσεις των τουριστικών καταλυμάτων.