ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: Δεν θα ανεχθώ να μην λυθεί σε αυτή τη Βουλή το θέμα με την ασυλία Καμμένου

Κοτζιάς: Δεν θα ανεχθώ να μην λυθεί σε αυτή τη Βουλή το θέμα με την ασυλία Καμμένου - Κεντρική Εικόνα

«Απασφάλισε» ο Νίκος Κοτζιάς με την εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στον News24/7 στους 88,6.

«Έχω μια βαθιά αντίληψη προσωπικά ότι η αριστερά δεν ήταν μόνο «αντί». Η αριστερά που αντιλαμβανόμουν εγώ και ο τρόπος που έκανα εξωτερική πολιτική είχε πάντα μια θετική ατζέντα» επισημαίνει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η θετική ατζέντα λείπει από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και για αυτό το ΠΡΑΤΤΩ δεν δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε λευκή επιταγή, ούτε επ’ αόριστον (σ.σ.: στήριξη).

Αίσθηση προκαλεί η τοποθέτησή του για την υπόθεση Novartis: «Έχω ένα πρόβλημα, όταν η σκανδαλολογία είναι υποκατάστατο της θετικής ατζέντας δεν μου αρέσει. Εάν τα σκάνδαλα υπάρχουν -που πιστεύω ότι υπάρχουν- και έχουν αποδειχθεί, πρέπει να βοηθηθεί η γενική ατμόσφαιρα να κάνει αποδεκτό ότι πρέπει να τελειώνουμε με τους φορείς των σκανδάλων. Δεν μπορεί όμως να γίνεται μοναδικό θέμα αντιπαράθεσης. Αυτό δείχνει ένα γήπεδο το οποίο, σας θυμίζω, την περίοδο ‘89-93 δεν το κέρδισε η Αριστερά». Σε ερώτηση μάλιστα αν το σκάνδαλο Novartis φέρνει πιο κοντά ΝΔ και ΚΙΝΑΛ απαντά πως «πιο κοντά δεν μπορεί να τους φέρει. Όταν τα ‘χεις κάνει μαζί τα σκάνδαλα».

Ταυτόχρονα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών προειδοποιεί για την καθυστέρηση να έρθει η άρση της ασυλίας του Π. Καμμένου (τον οποίο δεν αποκαλεί σε κανένα σημείο της συνέντευξης με το όνομά του, αλλά με τον χαρακτηρισμό «εθνικός συκοφάντης») για την μήνυση που του είχε υποβάλλει στο Κοινοβούλιο: «Δεν θα ανεχθώ να μην λυθεί το θέμα σε αυτή τη Βουλή και να προσπαθήσουν κάποιοι να το πάνε μετά τις εκλογές του Οκτώβρη. Να είμαι σαφής». Τονίζει μάλιστα πως δεν θα ήθελε ούτε να σκεφθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει υπέρ της άρσης της ασυλίας, επαναλαμβάνει πως θα καταθέσει και αγωγή κατά του Προέδρου των ΑΝΕΛ και προβλέπει ότι «δεν θα γλυτώσει την καταδίκη του ο εθνικός συκοφάντης». Αποκαλύπτει δε ότι εισηγήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα την αλλαγή της σύνθεσης της κυβέρνησης (σ.σ. την απομάκρυνση δηλαδή των ΑΝΕΛ) «πολύ νωρίς, έτσι κι αλλιώς το καλοκαίρι του ‘18, αλλά δεν ήταν ευχαριστημένος από αυτό».

Ο Ν. Κοτζιάς εξηγεί γιατί δεν έγινε κυβερνητική καμπάνια για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Εάν μετά από την υπογραφή στις Πρέσπες και τη συζήτηση στη Βουλή γινόταν η καμπάνια που είχαμε συμφωνήσει με το Μαξίμου, τότε δεν θα είχαμε τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα. Το Μαξίμου όμως σκέφτηκε ότι καλύτερα είναι να μην τσακωθεί με τον εθνικό συκοφάντη και αφού δεν θα τσακωθώ μαζί του να μην κάνω και μεγάλες και πολλές καμπάνιες. Η διαφορά, όμως, ήταν ότι ο εθνικός συκοφάντης, που συνέπεσε με τη δεξιά της ΝΔ και με τη Χρυσή Αυγή στο ζήτημα των Πρεσπών δεν στάθηκε, δούλεψε αυτό το θέμα και μάλιστα σας θυμίζω ένα μικρό σχόλιο της ΕΦΣΥΝ που ρωτούσε την τότε υπουργό Μακεδονίας-Θράκης (σ.σ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά) από τα απόρρητα που είχε έδινε λεφτά στις μακεδονικές οργανώσεις».

Ιδιαίτερα σοβαρή καταγγελία

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι οι επιθέσεις που δέχθηκε για τη Συμφωνία των Πρεσπών με τις σακούλες αίματος, τις σφαίρες και τα απειλητικά μηνύματα για την οικογένειά του που του έστελναν διάφοροι δεν είχαν στόχο την Συμφωνία αλλά προσωπικά τον ίδιο. Αναφέρει μάλιστα ότι πίσω από τις επιθέσεις βρίσκονται «πολιτικοί και άλλοι» και όταν ερωτάται πως το εξηγεί αναφέρει με νόημα: « Εγώ το εξηγώ, αλλά δεν είναι για τη δημόσια συζήτηση αυτή τη στιγμή».

Κοινοβουλευτικός έλεγχος της ΕΥΠ

Αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του Ν. Κοτζιά ότι η Ελλάδα έχει το μοναδικό φαινόμενο να μην υπόκειται η ΕΥΠ σε έναν ουσιαστικό έλεγχο από τη Βουλή. «Δεν μπορεί να αποφασίζει όπως θέλει. Κανένας πλέον δεν ελέγχει τίποτα σε αυτόν τον τόπο. Και δεν νομίζω ότι προσάδει στην αριστερά να αφήνει αυτά τα πράγματα ανεξέλεγκτα. Η ΕΥΠ δεν έχει κοινοβουλευτικό έλεγχο. Στη δημοκρατία οφείλουν όλα να βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο της Βουλής» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος δικαιούται μια δεύτερη θητεία

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζει «υπονόμευση του κοινοβουλευτισμού τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με έξι ψηφοφορίες («δηλαδή θα τον απορρίψει η Βουλή έξι φορές και θα τον εκλέξει ο λαός!» αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ τονίζει πως ο Προκόπης Παυλόπουλος δικαιούται μια δεύτερη θητεία αλλά αυτό πρέπει να το επιβεβαιώσει και η Βουλή που θα προκύψει.

Ο Ν. Κοτζιάς μιλάει επίσης για τη ΝΔ, το ΚΚΕ, για το εάν το ΠΡΑΤΤΩ θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και στις εθνικές εκλογές, γιατί στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές αλλά δεν έχει τοποθετήσει στέλεχος του ΠΡΑΤΤΩ στο ευρωψηφοδέλτιο, γιατί στο ΚΙΝΑΛ πρέπει να διώξουν τις δυνάμεις που δεν έχουν σχέση με την ιστορία του ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου της δεκαετίας του ’70- αρχές δεκαετίας του ΄80, αλλά και πόσες φορές έχει υποβάλλει παραίτηση κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών.