ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΕΒΕΠ: 9 προτάσεις για τη διευκόλυνση της ναυπηγοεπισκευής και του εφοδιασμού πλοίων

ΕΒΕΠ: 9 προτάσεις για τη διευκόλυνση της ναυπηγοεπισκευής και του εφοδιασμού πλοίων - Κεντρική Εικόνα

Εννέα προτάσεις κατέθεσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, στην ευρεία συνάντηση διαλόγου για τον τομέα της Ναυπηγοεπισκευής και του Ναυτιλιακού Εξοπλισμού, που διοργάνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Βασίλης Κορκίδης παρέδωσε στον υπουργό πλήρες, επικαιροποιημένο υπόμνημα, το οποίο επισυνάπτεται, με τις θέσεις-προτάσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς για τη διευκόλυνση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας και του εφοδιασμού πλοίων. Μεταξύ άλλων, τα κυριότερα σημεία που αναφέρθηκαν είναι τα εξής:

▪ Να επαναλειτουργήσει το εμπορικό Τμήμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, το οποίο μπορεί να παραχωρηθεί σε τρίτο ανάδοχο και να εξειδικευτεί, τόσο στην επισκευή πλοίων, όσο και στη ναυπήγηση εξειδικευμένων πλοίων σύνδεσης των ελληνικών νησιών, δυνάμενων να επιδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

▪ Η στήριξη και ανάπτυξη των μικρότερων Ναυπηγείων Περάματος και Σαλαμίνας.

▪ Η συγκρότηση και προώθηση προγραμμάτων στήριξης, όπως η ανανέωση της πρωτοβουλίας "LeaderSHIP 2015" με την ισχύουσα "LeaderSHIP 2020", που εστιάζουν στη διαμόρφωση της νέας στρατηγικής ανάπτυξης της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας.

▪ Κεντρικά προτάγματα για την οικονομική δραστηριότητα στον κλάδο η καινοτομία, η οικολογία, η εξειδίκευση στην υψηλή τεχνολογία, η ενεργειακή επάρκεια, το άνοιγμα σε νέες διαφοροποιημένες αγορές, κ.ά. Κεντρικές επιδιώξεις είναι η ενίσχυση της απασχόλησης στον κλάδο, η βελτίωση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων του προσωπικού, η διεθνοποίηση του κλάδου, η ενίσχυση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, καθώς και η προαγωγή της έρευνας, της καινοτομίας και της ανάπτυξης.

▪ Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της υπηρεσίας έκδοσης αδειών επισκευής πλοίων, με τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, σε συνδυασμό με το αίτημα άσκησης της εν λόγω δραστηριότητας από το Ε.Β.Ε.Π. Μέσω της προώθησης της εν λόγω πρωτοβουλίας, εκτιμούμε ότι θα παρέχεται η δυνατότητα της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικαιολογητικών και έκδοσης άδειας Ναυπηγοεπισκευής μειώνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο σημαντικά το κόστος και τη γραφειοκρατία, θα ενημερώνονται σε βάση 24/7 ηλεκτρονικά οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες και θα τηρούνται στατιστικά στοιχεία (κάτι που δεν γίνεται σήμερα) για την παρακολούθηση της δραστηριότητας, ώστε βάσει αυτών να ασκείται η αντίστοιχη πολιτική.

▪ Ένα άλλο θέμα, το οποίο θεωρούμε ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας είναι η εργασιακή ειρήνη στον κλάδο της Ναυπηγοεπισκευής και ότι η εφαρμογή του θα συμβάλει στην αποκατάσταση ενός κλίματος κανονικότητας και ευταξίας στον συγκεκριμένο κλάδο, είναι η αντικατάσταση του βιβλίου παρουσίας προσωπικού που συμπληρώνεται από τους εργαζόμενους επί του πλοίου, με ηλεκτρονικό τερματικό.