ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πού θα δουν αυξήσεις και πού μειώσεις αντικειμενικών τιμών οι Αθηναίοι

«Ναρκοπέδιο» η εξίσωση αντικειμενικών - εμπορικών αξιών - Κεντρική Εικόνα

Αυξήσεις των τιμών ζώνης στο κέντρο της Αθήνας και μειώσεις στις λαϊκές συνοικίες προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ενόψει της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών επιθυμούν να ελαφρύνουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές όπως για παράδειγμα το Πέραμα, ο Κορυδαλλός, η Νίκαια και το Κερατσίνι και, αντίθετα, να αυξήσουν τις τιμές στο Σύνταγμα, το Παγκράτι, το Κολωνάκι, ακόμα και στους Αμπελοκήπους, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης που καταγράφεται τους τελευταίους 12 μήνες, αν και οι υφιστάμενες τιμές που αναπροσαρμόσθηκαν το 2018 είναι στις περισσότερες περιπτώσεις υψηλότερες από τις τιμές πώλησης των ακινήτων.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιβαρύνει περαιτέρω τους ιδιοκτήτες που ήδη σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του ΕΝΦΙΑ, ενώ αντίθετα θα περιορίσει ακόμα περισσότερο τα βάρη στις λαϊκές γειτονιές. Το σχέδιο αυτό, ωστόσο, τελεί υπό την έγκριση των θεσμών, οι οποίοι έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να υιοθετήσει τις περυσινές εισηγήσεις των ειδικών εκτιμητών ακινήτων, που δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά την αναπροσαρμογή των αξιών το 2018. Και αυτό καθώς οι τιμές που είχαν προτείνει προέβλεπαν αύξηση σε αρκετές περιοχές των νοτίων και δυτικών προαστίων, όπου το κατασκευαστικό κόστος νέων κατοικιών είναι υψηλότερο από τις τιμές ζώνης του υπουργείου Οικονομικών.

Αντίστοιχα, δεν υιοθετήθηκαν οι εισηγήσεις για αυξήσεις των τιμών ζώνης σε αρκετές πόλεις της περιφέρειας, ώστε να μην αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αν και υποστηρίζουν ότι οι νέες τιμές είναι σχεδόν έτοιμες, δεν αποκλείουν η δημοσιοποίησή τους να καθυστερήσει σημαντικά και συγκεκριμένα να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη του τρίτου τριμήνου του έτους.

Οπως προκύπτει από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τόσο το 2019 όσο και το 2020 οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα πρέπει να «κουμπώσουν» με τις εμπορικές τιμές. Βέβαια, από την έκθεση της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες προκύπτει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις τιμές ζώνης που είχαν προτείνει οι εκτιμητές το 2018, οι οποίες, όπως προαναφέρθηκε, στρογγυλοποιήθηκαν από το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Αν και οι νέες τιμές θα τεθούν σε ισχύ από το 2020, η αναπροσαρμογή προς τα πάνω των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να ακυρώσει σε πολλές περιπτώσεις τα οφέλη από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 30% που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση (νόμος 4579/2018), ενώ σε λιγότερες περιοχές οι μειώσεις όχι απλά θα εξαλειφθούν, αλλά οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ (κύριο και συμπληρωματικό).

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι κίνδυνος για αύξηση των αξιών υπάρχει αφενός σε 4.132 περιοχές της χώρας όπου η κυβέρνηση είχε αποφασίσει το περυσινό διάστημα να κρατήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα με στόχο να μην πληγούν οι ιδιοκτήτες, αφετέρου στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών όπου προχώρησε σε μικρές αυξήσεις.

Ο γρίφος

Σημειώνεται ότι ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει γνωστοποιήσει τον τρόπο υπολογισμού της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ του 2019. Ακόμα και οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν άγνοια για το πώς θα γίνουν οι εκπτώσεις, καθώς δεν γνωρίζουν τον αλγόριθμο που οδηγεί στη μείωση του φόρου.

Έντυπη