ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή η δικογραφία για τη Novartis

Αρχίζει η έρευνα για τους χειρισμούς στην υπόθεση Novartis - Κεντρική Εικόνα

Στη Βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία για την υπόθεση της Novartis, με το εισαγγελικό αίτημα για άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, για ενδείξεις δωροδοκίας. Μετά την ανακοίνωση της διαβίβασης της δικογραφίας έπεται σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας και στη συνέχεια η Ολομέλεια θα κληθεί να αποφασίσει με ψηφοφορία για το αν και εφόσον θα αρθεί η ασυλία του βουλευτή. Σε περίπτωση που αρθεί η ασυλία του θα περάσει την πόρτα του αρμόδιου εισαγγελέα για ανωμοτί κατάθεση ως ύποπτος.

Παράλληλα, αρχειοθετείται η υπόθεση για τους Παναγιώτη Πικραμμένο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Γιώργο Κουτρουμάνη, ενώ ανοικτή  παραμένει η εισαγγελική έρευνα για ακόμη πέντε πολιτικά πρόσωπα: για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και για τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά.

Αυτή τη στιγμή αποκλείεται το ενδεχόμενο σύστασης Προκαταρκτικής Επιτροπής κι αυτό γιατί ο φάκελος Novartis έχει ήδη επιστραφεί από ΠΕ στην ελληνική δικαιοσύνη, καθώς τα δύο αδικήματα, της δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της.

Θεωρείται βέβαιο ότι Ο Ανδρέας Λοβέρδος, θα ζητήσει από μόνος του την άρση της ασυλίας. Είναι το μόνο πρόσωπο από τα 10 που στην παρούσα φάση ζητήθηκε άρση της ασυλίας. Για τα υπόλοιπα 5 εναπόκειται στη δικαιοσύνη, ενώ «ακούγεται» ότι υπάρχουν έρευνες σε εξέλιξη.

Οξύτατες είναι οι αντιδράσεις και οι ανακοινώσεις, δίνοντας το στίγμα των εξελίξεων.

Για πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών, μίλησε ο Ανδρέας Λοβέρδοςκαι άφησε αιχμές για κατάχρηση εξουσίας δικαστών, προαναγγέλλοντας μηνύσεις.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την υπόθεση της Novartis για την εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων, σημείωσε το ΚΙΝΑΛ.

Για τη μεγαλύτερη σκευωρία που έχει στήσει ελληνική κυβέρνηση, με ηθελημένη ή μη σύμπραξη δικαστών, μίλησε η ΝΔ.

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ είχαν και έχουν τους λόγους να είναι πανικόβλητοι, ενώ προσβάλλουν βάναυσα την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, σχολίασε το Μαξίμου.

Για στοχοποίηση και εκφοβισμό των δικαστών από την πλευρά της αντιπολίτευσης στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, κάνει λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, με αφορμή τη διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας σε εκείνον προκειμένου με τη σειρά του να τη διαβιβάσει στη Βουλή.

Ειδικότερα, ο κ. Καλογήρου αναφέρει ότι «το πολιτικό μπλοκ της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής επιτίθεται κατά της ανεξάρτητης δικαιοσύνης» και συνεχίζει:

«Υποκριτικά, τα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι επιφυλάσσουν στον εαυτό τους την ευχέρεια να παρεμβαίνουν στη δικαιοσύνη, επιχειρώντας να στοχοποιήσουν και να εκφοβίσουν τους δικαστές που στο πλαίσιο των καθηκόντων τους προβαίνουν σε δικονομικές ενέργειες, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να εμφανιστούν ως θύματα, διαμαρτυρόμενα για δήθεν παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη από την πλευρά της κυβέρνησης».

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογραμμίζει: «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εμπλέκουν στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να διασωθούν από τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις ποινικών υποθέσεων (Novartis, θαλασσοδάνεια κ.ά.) τους θεσμούς της δικαιοσύνης, διασπείροντας ηθικούς πανικούς και προκαλώντας μια κατευθυνόμενη, γενικευμένη αίσθηση απαξίωσής τους τέτοια, που να καθίσταται επικίνδυνη για την ίδια τη δημοκρατία. Κάθε τέτοια στάση είναι αποκρουστική και αποδοκιμαστέα».

Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό. Ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι «κανείς δεν είναι εκ των προτέρων αθώος». Οι κραυγές, οι επιθέσεις κ οι απειλές κατά της Δικαιοσύνης, από κόμματα κ πρόσωπα, αποτελούν πρόκληση. Να εφαρμοστούν τα νόμιμα, με ηρεμία κ ευθύνη.

«Αφορά αυτούς που οργάνωσαν τη σκευωρία. Την πιο μεγάλη και την πιο κακοφτιαγμένη πολιτική σκευωρία των τελευταίων δεκαετιών. Αυτό το αντίστροφο σκάνδαλο είναι ογκώδες και αυταπόδεικτο. Αποτελεί προσβολή του πολιτεύματος και ως εκ τούτου δεν έχουμε δικαίωμα να το υποβαθμίσουμε ή να το λησμονήσουμε. Δεν αφορά όσους θίχτηκαν προσωπικά αλλά τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου’, τονίζει σε σημερινή δήλωση του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η εισαγγελική έρευνα που ολοκληρώθηκε αφορά το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο 2011 έως το Μάιο του 2012 και αφορά την κοστολόγηση 4 φαρμάκων της Novartis (Gilenya, Tasigna (των 150 mg και 200 mg) και Lucentis). Τα 4 αυτά φάρμακα διατέθηκαν στην ελληνική αγορά σε υψηλές τιμές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυξήθηκε αισθητά ο τζίρος της φαρμακοβιομηχανίας.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι σύμφωνα με την έρευνα των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς, η ζημιά από το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis για το ελληνικό δημόσιο ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, ενώ όπως προκύπτει από τις καταθέσεις των μαρτύρων το «πάρτι» μιζών στο οποίο συμμετείχαν και πολιτικά πρόσωπα, «αγγίζει» τα πενήντα εκατ. ευρώ.