ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Να αφεθεί απερίσπαστη η δικαιοσύνη να ολοκληρώσει την έρευνα της Novartis

Τζανακόπουλος: Το υπουργικό συμβούλιο θα αποφασίσει για την ηγεσία της Δικαιοσύνης - Κεντρική Εικόνα

Οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Novartis σχεδόν μονοπώλησαν την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Ο κ. Τζανακόπουλος ερωτηθείς σχετικά, είπε πως πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, καθώς έχει κοστίσει 23 δισεκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. «Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ επέλεξαν να μιλούν για σκευωρία με έναν τρόπο που προσβάλλει τη τιμή και την υπόληψη της ελληνικής δικαιοσύνης με απαράδεκτες θεσμικές παρεμβάσεις. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που υποκριτικά υμνούν στο θεσμό της δικαιοσύνης και σήμερα λειτουργούν με την πλέον απαράδεκτη εξωθεσμική και αντιθεσμική συμπεριφορά», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Δεν θα ανεχθούμε δυο μέτρα και δυο σταθμά» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, υπενθυμίζοντας τη στάση της ΝΔ, όταν κάποιο κυβερνητικό στέλεχος σχολιάζει πιθανές δικαστικές καθυστερήσεις και όσα χρεώνει στην κυβέρνηση περί παρεμβάσεων και θεσμικής εκτροπής. Ενώ όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ο κ. Γεωργιάδης μιλά για σκευωρία και απειλεί δικαστικούς λειτουργούς δεν υπάρχει κανένα ζήτημα από τη πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. « Ο λαός αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει, η ΝΔ επιχειρεί να πείσει πως πρόκειται για στημένη κατάσταση» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνοντας λόγο για στάση που εκθέτει μόνο τη ΝΔ. «Η ανεξάρτητη δικαιοσύνη και οι εισαγγελείς δεν θα φοβηθούν και θα συνεχίσουν την έρευνά τους όπως ορίζει το Σύνταγμα» συμπλήρωσε και επανέλαβε πως οι εξελίξεις στη συγκεκριμένη υπόθεση έχει φέρει σε δύσκολη θέση τη ΝΔ και στελέχη της. 

Πάντως ο κ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι η πολιτική συζήτηση σε όλες τις χώρες του κόσμου μπορεί να περιστρέφεται γύρω από δικαστικές αποφάσεις ή εν αναμονή δικαστικών αποφάσεων και αυτό είναι επιτρεπτό αρκεί να γίνεται προσεκτικά. Εντούτοις είναι, όπως διευκρίνισε, ο κ. Τζανακόπουλος διαφορετικό ζήτημα το να κριθεί μια δικαστική απόφαση από το να γίνονται κινήσεις που μπορεί να επηρεάσουν τις αποφάσεις. Μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας υπενθύμισε πως ο Χαράλαμπος Αθανασίου ως υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά, είχε στο γραφείο του επι δυο μήνες μια δικογραφία, την οποία όχι μόνον ουδέποτε έστειλε στη Βουλή, αλλά αντιθέτως την επέστρεψε στον 'Αρειο Πάγο.

Δήθεν υπόθεση Πετσίτη-Αρτεμίου, δήθεν εμπλοκή Ξεπαπαδέα

Δεν υφίσταται υπόθεση, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας απαντώντας σε σχετική ερώτηση και επιτέθηκε σε ορισμένα ΜΜΕ για διαστρέβλωση και κατασκευασμένες ειδήσεις. Ειδικά για την γ.γ. Κατά της Διαφθοράς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσιασε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο η κ. Ξεπαπαδέα είχε παραιτηθεί από το ΔΣ της εταιρείας, με την οποία την συνδέουν δημοσιεύματα.

«Δεν βλέπω κάτι μεμπτό» είπε ο κ. Τζανακόπουλος αναφερόμενος στην άσκηση των δικηγορικών καθηκόντων της κ. Ξεπαπαδέα και αναρωτήθηκε πως τα « λαγωνικά» της δημοσιογραφίας δεν βρήκαν το έγγραφο που αποδεικνύει ότι η ίδια είχε αποχωρήσει πολύ κάτι πριν από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Για τις επιθέσεις που δέχεται η γ.γ. Κατά της Διαφθοράς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως για να γίνεται στόχος, «κάτι καλό έχει κάνει» και διαβεβαίωσε πως θα μείνει για πολύ καιρό ακόμα στη θέση της. Επανέλαβε με ένταση πως όσο και να ψάχνουν ορισμένοι δεν θα βρουν σε αυτή την κυβέρνηση τίποτα μεμπτό και τίποτα που να λειτουργεί σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Ειδικά για τον κ. Πετσίτη επανέλαβε ότι «πήρε τον προσωπικό του δρόμο και ευθύνεται και ελέγχεται. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει να φοβάται απολύτως τίποτα, δεν υπάρχουν σε εμάς πράξεις διαφθοράς», ήταν το, αυστηρό, μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Στο ερώτημα, εάν η κυβέρνηση «βλέπει» σχέδιο πολιτικής υπονόμευσης, ο κ. Τζανακόπουλος αρνήθηκε να μπει σε σεναριολογία, όπως είπε, και εθεσε το ζήτημα στην πραγματική του διάσταση, όπως είπε, σημειώνοντας πως κάθε φορά που εμφανίζεται ένα σκάνδαλο, όπως για παράδειγμα το ΚΕΕΛΠΝΟ, τη Novartisεμφανίζεται στο δημόσιο διάλογο ....θέμα Πετσίτη. Ακόμα, όπως πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας, και όταν η χώρα βγαίνει στις αγορές με επιτυχία, εμφανίζεται ο κ. Πετσίτης ή δήθεν ηθικό ζήτημα με τη γ.γ. Κατά της Διαφθοράς. «Πρόκειται για κατασκευασμένες ειδήσεις που έρχονται για αντιπερισπασμό στα πραγματικά σκάνδαλα. Ξέρουν οι Έλληνες πολίτες ποια πολιτική δύναμη φιλοξενούσε στις τάξεις του τους καταδικασμένους Μαντούβαλο και Παπαγεωργόπουλο, ξέρουν ποιοι χάρισαν εκατομμύρια στις φαρμακευτικές», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τζανακόπουλος αναφερόμενος στη ΝΔ.

Για την ομιλία του πρωθυπουργού στο Γαλάτσι

Ο ΣΥΡιΖΑ είναι κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς και παραμένει στην Αριστερά, είπε ο κ. Τζανακόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Γαλάτσι προς τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως οι προκλήσεις στην Ευρώπη είναι συγκεκριμένες με αιχμή την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων. Όπως τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, οι προοδευτικοί πολίτες εκτιμούν πως η δύναμη που μπορεί να συσπείρωσει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για τις επιθέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από το ΚΙΝΑΛ, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε πως «το μοναδικό που πρέπει να κατηγορεί είναι τον ίδιο του τον εαυτό. Αφού μετά από την είσοδο στα μνημόνια το 2010 αλλά και τη συνεργασία με τη ΝΔ, προοδευτικά ταυτιζόταν με τη Δεξιά. 'Αφησε ακάλυπτο έναν χώρο και δεν μπορεί να εκπροσωπήσει πολίτες κεντρώους και κεντροαριστερούς», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Συνεχίζοντας επιτέθηκε στη ΝΔ για τη στάση της στη Συμφωνία των Πρεσπών λεγοντας πως η ίδια η Συμφωνία βοήθησε να ξεχωρίσει ποιοι τοποθετούνται με συνέπεια σε ένα χώρο αντιθενικιστικό και ποιοι ακολουθούν το δρόμο του προοδευτικού. Σχολιάζοντας τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη είπε πως έχει διολισθήσει σε έναν ακραίο εθνικιστικό λόγο με αποκορύφωμα τις Πρέσπες που ενώ η κυβέρνηση επιχειρούσε να αποσπάσει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πάνω στην εθνική γραμμή, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης έγιναν παρακολούθημα της ρητορικής της Χ.Α. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε για την προσπάθεια ορισμένων στελεχών της ΝΔ, όπως υποστήριξε, να διακόψουν ομιλία της υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιας για τη Μακεδονία-Θράκη Ελ. Χατζηγεωργίου και είπε: «Από ό,τι φαίνεται η πολλή παρέα με τους εθνικιστές έχει κάνει τη ΝΔ να ζηλέψει το λόγο τους και τις πρακτικές τους. Τέτοιες εκδηλώσεις έχουμε αντιμετωπίσει πολλές φορές στο παρελθόν και εκθέτουν μόνο όσους επιδίδονται σε τραμπούκικες πρακτικές», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για αποπληρωμή των δανείων του Δ.Ν.Τ. και τις 120 δόσεις

«Πράγματι υπάρχουν επεξεργασίες για να γίνουν κινήσεις διαχείρισης για να μειωθεί το επιτοκιακό κόστος του ελληνικού χρέους» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και αποσύνδεσε αυτήν την πρωτοβουλία από το κοινωνικό πακέτο της κυβέρνησης. Υπογράμμισε δε, πως η κυβέρνηση συνεχώς αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των κοινωνικά ευάλωτων πολιτών. Ενώ για τις 120 δόσεις που αφορουν στις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία θα έχουν ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο πριν το τέλος Απριλίου.