ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Fiat «αγόρασε» αυτοκίνητα Tesla για να αποφύγει πρόστιμα

Η Fiat «αγόρασε» αυτοκίνητα Tesla για να αποφύγει πρόστιμα - Κεντρική Εικόνα

H Fiat Chrysler συμφώνησε να πληρώσει την Tesla εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ώστε να προσμετρηθούν τα οχήματα της ηλεκτρικής αυτοκινητοβιομηχανίας στον στόλο της και να αποφύγει μεγάλα πρόστιμα για παραβίαση των κανονισμών της Ε.Ε. για τις εκπομπές ρύπων.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η κίνηση θα επιτρέψει στην Fiat Chrysler να αντισταθμίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητά της με εκείνες των αυτοκινήτων της Tesla, μειώνοντας έτσι τον μέσο όρο των εκπομπών σε επιτρεπόμενα όρια.

Από το 2018 και έπειτα, ο στόχος της Ε.Ε. για τη μέση εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα είναι 95 γρ. το χιλιόμετρο. Σύμφωνα με τη UBS, ο μέσος όρων των εκπομπών για τα αυτοκίνητα της Fiat Chrysler ήταν 123 γρ το χιλιόμετρο.

Αναλυτές της Jefferies προβλέπουν ότι η Fiat Chrysler θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμα ως και $2 δισ. Από το 2021 και έπειτα, όταν οι στόχοι θα γίνουν νόμος.

Με βάση τους κανονισμούς της Ε.Ε., οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν το δικαίωμα να αντισταθμίσουν τις εκπομπές ρύπων με εταιρείες του ίδιου ομίλου. Για παράδειγμα, η Volkswagen μπορεί να αντισταθμίσει τις εκπομπές ρύπων των VW, Seat και Skoda έναντι αυτών των Porsche και Audi.