ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προοδευτική συνάντηση: Την ανάγκη δημιουργίας αριστερού προοδευτικού πόλου, τόνισαν πολλοί ομιλητές

Προοδευτική συνάντηση: Την ανάγκη δημιουργίας αριστερού προοδευτικού πόλου, τόνισαν πολλοί ομιλητές  - Κεντρική Εικόνα

Με το σύνθημα «Ενώνουμε δυνάμεις για την Ελλάδα των πολλών για την Ευρώπη των λαών» πραγματοποιήθηκε η πρώτη πανελλαδική συνάντηση για μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία σε Ελλάδα και Ευρώπη, στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου. Οι ομιλητές προέκριναν την ανάγκη δημιουργίας Αριστερού προοδευτικού πόλου απέναντι στις προκλήσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Επεσήμαναν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται θεσμική μεταρρύθμιση αλλά παραμένει το σπίτι μας.

Οι ομιλίες έχαιραν θερμής υποδοχής από τους πολίτες που προσήλθαν για να ακούσουν και να ενημερωθούν για τη νέα αυτή προοδευτική συμμαχία που θα μπορέσει να αλλάξει τη χώρα μας αλλά και την Ευρώπη. Ιδιαίτερα θερμό χειροκρότημα απέσπασε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος έθεσε το δίλλημα των εκλογών δηλώνοντας χαρακτηριστικά «το δίλλημα δεν είναι Τσίπρας ή Μητσοτάκης, αλλά Τσίπρας ή Μαρινάκης».

Την εκδήλωση άνοιξε η ηθοποιός Μαριάνα Τουμασάτου η οποία υπογράμμισε τα προβλήματα της Ευρώπης, σημειώνοντας πως η απάντηση είναι πάντα το μέλλον και όχι το παρελθόν, η αλληλεγγύη και όχι το μίσος. Το χρωστάμε στις επόμενες γενιές, το χρωστάμε στα παιδιά της κρίσης, τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Τουμασάτου.

Γ. Αδαμίδης πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Σήμερα είναι συγκεντρωμένος εδώ ο κόσμος της Αριστεράς

«Σήμερα είναι εδώ συγκεντρωμένος νέος κόσμος , ο κόσμος της ελπίδας και της προόδου , οι αληθινοί πατριώτες» τόνισε στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, προσθέτοντας πως «σήμερα είναι εδώ ο κόσμος της εργασίας του πνεύματος, με λίγα λόγια ο κόσμος της Αριστεράς του ηθικού πλεονεκτήματος».

Ο κ. Αδαμίδης έκανε ειδική αναφορά στα όσα έχει πολεμήσει και καταφέρει η ΓΕΝΟΠ για τα δικαιώματα των εργαζομένων, καυτηρίασε τον τρόπο που πορεύτηκε η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που άσκησε.

«Αναγνωρίζω συντρόφους από τα παλιά που βρέθηκαν στο προσκλητήριο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για μια μεγάλη συμμαχία κατά του αναχρονισμού» συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αδαμίδης. «Δηλώνω παρώνν στους αγώνες για μια Ελλάδα οικονομικά ανεξάρτητη και για μια Ευρώπη που θα έχει στο επίκεντρο τον νέο άνθρωπο. Λέμε όχι στις μισές δουλειές για μισές αμοιβές , λέμε όχι στη συντήρηση , λέμε όχι τον λαϊκισμό» το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Βασιλική Κατριβάνου πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ : Στη Συμφωνία των Πρεσπών χτυπά η καρδιά της ριζοσπαστικής Αριστεράς

Τα δυο ουσιαστικά ζητήματα που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης αυτό της Συμφωνίας των Πρεσπών κα εκείνο των ατομικών δικαιωμάτων έθεσε στην ομιλία της η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , Βασιλική Κατριβάνου. «Οι Πρέσπες και τα δικαιώματα είναι τα σημεία όπου χτυπάει η καρδιά της ριζοσπαστικής αριστεράς , γιατί βρίσκονται στο πλαίσιο του οράματος που έχουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «πολύ σημαντικό και μεγάλο επίτευγμα» τονίζοντας πως μέσω της συμφωνίας έγινε «απτή η Ειρήνη και η συνεργασία στα Βαλκάνια, είναι μια ρεαλιστική πολιτική που βασίζεται στις αρχές τα αριστεράς» υπογράμμισε. Συνεχίζοντας είπε πως πρόκειται για μια γενναία πολιτική κίνηση που δεν δίστασε να συγκρουστεί με εμπεδωμένα εθνικιστικά πρότυπα.

Όπως είπε η κ. Κατριβάνου πως οι συμμαχίες είναι σημαντικές και αναγκαίες όταν υπάρχει στόχευση. Κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις να ενωθούν για να κερδηθεί η μια η κατά της Ακροδεξιάς. Τέλος υπογράμμισε πως στην Ελλάδα έχει όνομα και ταυτότητα « πρόκειται για την ναζιστική και εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή».

Για τα θέματα των δικαιωμάτων η κ. Κατριβάνου υπογράμμισε τα νομοσχέδια για την ιθαγένεια των παιδιών δεύτερης γενιάς, την αναγνώριση ταυτότητας φύλου, το διευρυμένο σύμφωνο συμβίωσης και για το ομόφυλα ζευγάρια. Ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση εδώ και τρία χρόνια στέλνει τα προσφυγόπουλα στο ελληνικό δημόσιο σχολείο.

Λούκα Κατσέλη: Ιστορική αφετηρία για τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου

Μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος απηύθυνε τον χαιρετισμό της η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, η οποία τόνισε «η σημερινή εκδήλωση είναι μια ιστορική αφετηρία για τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου, που θα εξασφαλίσει την ευημερία και την αξιοπρέπεια σε όλους τους Έλληνες και ευρωπαίους πολίτες» είπε μεταξύ άλλων.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη» σημείωσε η κ. Κατσέλη τονίζοντας πως στο επίκεντρο των προοδευτικών δυνάμεων είναι η καταπολέμηση των ανισοτήτων και της φτώχεια, η δημόσια εκπαίδευση και υγεία υψηλού επιπέδου.

«Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και ακραίας λιτότητας που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια πρέπει να αναστραφούν εάν δεν θέλουμε να οδηγηθεί η κοινωνία σε φόβο» είπε μεταξύ άλλων κλείνοντας τον χαιρετισμό της η κ. Κατσέλη.

Χρήστος Κουτσονάσιος Κίνηση ΠΡΑΤΤΩ : Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και η Συμφωνία των Πρεσπών βελτίωσαν την εικόνα της χώρας

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ ανταποκρινόμενοι με χαρά και τιμή στο κάλεσμα για τη συγκρότηση ευρείας προοδευτικής συμμαχίας, ως απάντηση στη Ακροδεξιά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» είπε από την πλευρά του ο κ. Κουτσονάσιος τονίζοντας πως το κίνημα «Πράττω» δεν έχει παρά να συμπράξει στο μέτωπο κατά του Νεοφιλελευθερισμού και την παλινόρθωσης της δεξιάς. Προέκρινε παράλληλα την ανάγκη νέας ατζέντας και προτάσεων.

«Να έχουμε υπόψη μας την έξοδο από τα μνημόνια και τη Συμφωνία των Πρεσπών που βελτίωσαν την εικόνα της χώρας. Έχουμε καινούργια δεδομένα και στη βάση αυτών πρέπει να χτίσουμε τη συμμαχία» τόνισε.

Πάντως πάρα τα προβλήματα της Ένωσης ο κ. Κουτσονάσιος είπε πως η προοδευτική συμμαχία πρέπει να έχει ανοιχτό το μέτωπο και απέναντι στους αρνητές της ΕΕ «να δείξουμε ότι είμαστε υπέρ της Ευρώπης των λαών των πατρίδων και όχι υπέρ της Ευρώπης των αγορών των τραπεζών» είπε καταλήγοντας, προσθέτοντας πως «επιδιώκουμε και μας ενδιαφέρει η ήττα της ΝΔ».

Νίκος Μπίστης πρώην υπουργός μέλος της γέφυρας: Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ από την πλούσια και αντιφατική ιστορία του ΠΑΣΟΚ επέλεξε τη στάχτη

Στον καταλυτικό τρόπο που λειτούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών στο να απελευθερωθούν οι προοδευτικές δυνάμεις και να συνταχθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε ο Νίκος Μπίστης. «Συγκέντρωσε όλη τη λογική αριστερά η συμφωνία των Πρεσπών» δήλωσε χαρακτηριστικά και άφησε αιχμές για συντηρητισμό και fake πατριωτισμό που χρησιμοποιήθηκε από πολιτικές δυνάμεις. Ο κ. Μπίστης επέκρινε τη στάση του ΚΙΝΑΛ λέγοντας πως «μοιραία και άβουλη αντάμα η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έτρεχε πίσω από τη ΝΔ».

«Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ από την πλούσια και αντιφατική ιστορία του ΠΑΣΟΚ επέλεξε τη στάχτη και είναι ανίκανη να συνταχθεί με την προοδευτική παράταξη» είπε ο κ. Μπίστης συνεχίζοντας την κριτική του.

«Σήμερα εδώ βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ που άντεξε τα δύσκολα και έβγαλε τη χώρα στο ξέφωτο και πολίτες που αρνήθηκαν να δαιμονοποιήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε το μέλος της Γέφυρας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτές οι δυνάμεις θα μεγαλώνουν καθημερινά.

«Δεν φτιάχνουμε την συμμαχία μόνο για τις εκλογές αλλά αυτές θα κρίνουν πολλά και σε Ελλάδα και σε Ευρώπη, θα πέσουμε όλοι στον αγώνα για καλά αποτελέσματα στις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές που θα επιτελέσει το εφαλτήριο για νίκη στις εθνικές εκλογές» πρόσθεσε ο κ. Μπίστης.