ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέρασε η τροπολογία για την α' κατοικία

Γραφείο Προϋπολογισμού: Ρίσκο η αποκατάσταση των δημόσιων εσόδων το 2021 - Βαρόμετρο το εμβόλιο - Κεντρική Εικόνα

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για την προστασία της Α΄ κατοικίας, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Σε σύνολο 231 παρόντων βουλευτών υπέρ του άρθρου 68, στο οποίο ενσωματώθηκε ο βασικός κορμός της τροπολογίας, τάχθηκαν 194 βουλευτές, ενώ 33 βουλευτές καταψήφισαν και 4 δήλωσαν παρών.

Τα υπόλοιπα άρθρα, από 69-84 που αφορούν επιμέρους ρυθμίσεις για την προστασία της Α' κατοικίας, 192 βουλευτές ψήφισαν ΝΑΙ, 33 ΟΧΙ και 6 δήλωσαν ΠΑΡΩΝ. Υπέρ της νέας ρύθμισης τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και της Ένωσης Κεντρώων. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Χρυσή Αυγή την καταψήφισαν, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε παρών.

Η τελευταία αλλαγή πριν την ψήφιση αφορούσε την μείωση του ορίου οφειλών των ενυπόθηκων με πρώτη κατοικία επιχειρηματικών δανείων να μην ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. Παραμένει το όριο των 130.000 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια.

H αλλαγή που ήρθε με «νομοτεχνική βελτίωση» κατατέθηκε στη Βουλή λίγη ώρα μετά την προειδοποίηση αξιωματούχου της ευρωζώνης ότι δεν έχουν ακόμα εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για αποδέσμευση της δόσης και ότι οι εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν σχετίζονται κυρίως με τα επαγγελματικά δάνεια.

Η μείωση του κριτηρίου επιλεξιμότητας για τα επιχειρηματικά δάνεια σε ύψος συνολικής οφειλής 100.000 ευρώ αντί των 130.000 που προβλέπεται ως γενικό όριο υπαγωγής για τα στεγαστικά δάνεια, καθώς και ο ορισμός της αντικειμενικής αξίας στις 175.000 ευρώ αντί του γενικού ορίου των 250.000 ευρώ, αναμένεται ότι θα μειώσει στο 1,5 δισ. ευρώ από 2 δισ. αρχικά, τα επιχειρηματικά δάνεια που θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.