ΔΙΕΘΝΗ

Παλαιστίνιος διασώστης σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια συγκρούσεων

Παλαιστίνιος διασώστης σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια συγκρούσεων - Κεντρική Εικόνα

Ένας 17χρονος παλαιστίνιος διασώστης σκοτώθηκε σήμερα από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μέσα σε προσφυγικό καταυλισμό κοντά στη Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, ο Σατζίντ Μουζχέρ εργαζόταν ως διασώστης όταν έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά μέσα στον καταυλισμό της Ντεϊσέχ.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επιχείρηση μέσα στον καταυλισμό. "Δεκάδες ταραξίες πέταξαν πέτρες και εμπρηστικές βόμβες εναντίον των στρατιωτών, οι οποίοι απάντησαν κάνοντας χρήση μέσων για τη διάλυσή τους".

Ο στρατός πρόσθεσε ότι έλαβε μια αναφορά, σύμφωνα με την οποία ο Παλαιστίνιος είχε τραυματιστεί, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

"Η δολοφονία από τις δυνάμεις κατοχής ενός διασώστη, με πραγματικά πυρά στην κοιλιά, είναι έγκλημα πολέμου", δήλωσε ο παλαιστίνιος υπουργός Υγείας Ζαουάντ Αουάντ.

Η μκο Palestinian Medical Relief Society επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της ότι ο Σατζίντ Μουζχέρ εργαζόταν γι αυτήν. Σύμφωνα με τη μκο, ο Παλαιστίνιος σκοτώθηκε την ώρα που προσπαθούσε να δώσει τις πρώτες βοήθειες σε ανθρώπους που τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.

Ο ισραηλινός στρατός εισέρχεται τακτικά στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Δυτικής Όχθης, κατεχόμενου από το Ισραήλ εδάφους τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια, για να κάνει συλλήψεις, με συνέπεια να προκαλούνται συχνά συγκρούσεις με τους κατοίκους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταδίκασε έντονα τον θάνατο του διασώστη, τονίζοντας ότι σκοτώθηκε τη στιγμή που πρόσφερε πρώτες βοήθειες.

"Εκφράζουμε την βαθιά θλίψη μας για την τραγική αυτή απώλεια. Το υγειονομικό προσωπικό προσφέρει ουσιώδη ιατρική περίθαλψη και σώζει ζωές. Πρέπει να διασφαλιστεί η προστασία του", δήλωσε ο δρ Τζέραλντ Ροκένσκομπ, ο οποίος διευθύνει το γραφείο του ΠΟΥ για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Αν ο διασώστης πράγματι πέθανε ενώ περιέθαλπε τραυματίες, ο "θάνατός του θα είναι τουλάχιστον ο τέταρτος παλαιστίνιου διασώστη που είναι ξεκάθαρα αναγνωρισμένο ότι σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις μέσα σε έναν χρόνο", δήλωσε ο 'Ομαρ Σακίρ, διευθυντής για το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη της μκο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW). "Αυτοί οι επαναλαμβανόμενοι συχνά και παράνομοι θάνατοι και η ατιμωρησία που απολαμβάνουν οι ισραηλινές δυνάμεις καταδεικνύουν την ανάγκη για μια επίσημη έρευνα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα σοβαρά εγκλήματα που διαπράττονται στην Παλαιστίνη", δήλωσε στο AFP.