ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρηστίδης: Κινδυνεύουμε να χάσουμε μια μεγάλη ευκαιρία για τη συνταγματική αναθεώρηση

Χρηστίδης: Πάγια θέση του ΚΙΝΑΛ είναι η δικαιοσύνη και η διαφάνεια για τους πάντες - Κεντρική Εικόνα

«Κινδυνεύουμε να χάσουμε μια μεγάλη ευκαιρία και μαζί με αυτή επτά χρόνια μέχρι να φτάσουμε στην επόμενη δυνατότητα συνταγματικής αναθεώρησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής για τα 43 αναθεωρητέα άρθρα του Συντάγματος.

Σε ό,τι αφορά τη στάση του ΚΙΝΑΛ ο κ. Χρηστίδης υπενθύμισε ότι «εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο έχουμε καταθέσει όλες μας τις προτάσεις και σε αυτές τις προτάσεις θα έπρεπε και η κυβέρνηση, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, να αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να έχουμε εθνική συνεννόηση γύρω από κρίσιμα ζητήματα». «Ο κ. Τσίπρας», παρατήρησε, «δυστυχώς παρουσιάζει τη συνταγματική αναθεώρηση ως μία ακόμη συζήτηση πρότασης νόμου ή κάποιου θέματος που πρέπει να συζητάμε πολύ γρήγορα και βιαστικά». Σημείωσε, ωστόσο, πως «η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλά και μια σειρά ακόμη άρθρων, που έχουν συγκεντρώσει ευρύτατες πλειοψηφίες, δείχνουν ότι, όταν θέλουμε, μπορούμε να συνεννοηθούμε» και «το ίδιο θετικό μήνυμα εξέπεμψε και η συζήτηση περί του δημογραφικού, που έγινε με την πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά, πριν από δέκα ημέρες».

Αναφερόμενος στις υπό συζήτηση αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι «πρέπει η συζήτηση να γίνεται με ανοιχτά χαρτιά πάνω στο τραπέζι». «Είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση και με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ μια πολύ σημαντική επεξεργασία γύρω από τον Ποινικό Κώδικα. Αυτή η επεξεργασία, μαζί με πολλές προτάσεις, οι οποίες είχαν ξεκινήσει από το 2011 να καταγράφονται, έμεινε στα συρτάρια της κυβέρνησης. Τριάμισι χρόνια έκανε μια μικρή επεξεργασία και τώρα την έχει “ βγάλει” με μόλις είκοσι μέρες προθεσμία για συζήτηση. Επειδή υπάρχουν σημαντικές αλλαγές και στις συνθήκες της τότε επεξεργασίας, αλλά και στο τι ακριβώς έχει φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προς συζήτηση, λέμε με ότι χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος στον δημόσιο λόγο και διάλογο, για να τοποθετηθούμε και δεύτερον χρειάζεται να είμαστε και εξαιρετικά προσεκτικοί», είπε για το ιστορικό της διαδικασίας.

«Βλέπουμε», συνέχισε ο κ. Χρηστίδης, «η ποινική αξία συγκεκριμένων εγκλημάτων να αλλάζει, μετρό που δεν έχει προηγούμενο και πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις περί συγκεκριμένης ευαισθησίας γύρω από συγκεκριμένες εγκληματικές ομάδες». «Λαμβάνοντας υπόψη το τι έχει κάνει η κυβέρνηση με τον νόμο Παρασκευόπουλου, λαμβάνοντας υπόψη τις καταγγελίες των αστυνομικών, λαμβάνοντας υπόψη τις καταγγελίες των εισαγγελέων και των δικαστών, λαμβάνοντας υπόψη τις καταγγελίες των πολιτών του κέντρου [...] όλα αυτά δημιουργούν συνθήκες μιας γενικευμένης ανισορροπίας, με την οποία πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί [...] Δεν πρέπει να αφήνει κανένας το περιθώριο σε κανέναν να μιλάει για ευνοϊκές συνθήκες γύρω από τη Χρυσή Αυγή και γύρω από τρομοκρατικές και εγκληματικές οργανώσεις κάθε είδους. Και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν πρέπει η κυβέρνηση να ρίχνει νερό σε αυτόν τον μύλο», τόνισε.

Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση γύρω από τη δήλωση του βουλευτή Γιώργου Κυρίτση ο κ. Χρηστίδης είπε πως «με τον Νίκο Φίλη έχουμε πολλές διαφορές σε πολλά ζητήματα, αλλά ήταν ο μοναδικός που είχε το θάρρος χθες να βγει και να διαφωνήσει, υπενθυμίζοντας στον κ. Κυρίτση ότι είχαμε νεκρούς από μολότοφ και αυτοί οι νεκροί ήταν στη Marfin και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αναγνωρίζουμε».

Αναφερόμενος στην ομιλία του κ. Τσίπρα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ήταν μια εικόνα διάλυσης, γιατί όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές θα βλέπουμε τις αρρυθμίες, τις ανασφάλειες, τα προβλήματα -που δεν είναι μόνο ιδεολογικά, αλλά είναι και στρατηγικά και προσωπικά- να αναδεικνύονται».

«Εδώ έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία αποτελεί ένα συνονθύλευμα. Όσοι πηγαίνουν στον κ. Τσίπρα τώρα, θέλουν να αποτελέσουν τους πραιτοριανούς της επόμενης μέρας από την ήττα η οποία έρχεται. Αυτό είναι κάτι που μια σειρά ανθρώπων, οι οποίοι στήριξαν τον κ. Τσίπρα στα πολύ δύσκολα, ακόμη και στις τούμπες που έκανε, το παρατηρούν και δημιουργεί ασφυξία. Ο κόσμος ξέρει ότι είχε την ευκαιρία του ο κ. Τσίπρας το 2015, την είχε και αργότερα, δεν έκανε τη μεγάλη Κεντροαριστερά, επιχείρησε να κάνει ρεσάλτο, επιχείρησε να κάνει εξαγορές πολιτικές, επιχείρησε να κάνει διεμβολισμούς, οι οποίοι είναι πέρα και πάνω από οποιαδήποτε ηθική και αυτό θα το πληρώσει», επισήμανε. «Ο κ. Τσίπρας», εξήγησε, «προσπάθησε να δημιουργήσει προβλήματα στο Κίνημα Αλλαγής κι αυτό ήταν κάτι που τον οδήγησε να χρησιμοποιήσει διάφορες μεθόδους» και «το γεγονός ότι σήμερα έχει έναν υπουργό που παραγγέλνει έπιπλα και λέει ότι ο προηγούμενος υπουργός, ο οποίος ήταν στη θέση του τα πήρε μαζί του, είναι κάτι το οποίο πρέπει να απαντήσει ο κ. Μπαλάφας και να μας πει αν καθόταν κάτω ή αν όντως πήρε στο σπίτι του έπιπλα 10.000 ευρώ - εδώ πρέπει να δοθούν τέτοιου είδους απαντήσεις».

Ενόψει του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Χρηστίδης τόνισε ότι «πάμε με τη μεγαλύτερη συσπείρωση που είχαμε τα τελευταία πολλά χρόνια» και «πρέπει να ευχαριστήσουμε και τον κ.Τσίπρα γι' αυτό, έχει βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση, διότι όλα όσα έχει κάνει και λέει, έχουν βοηθήσει σε αυτό». «Το Κίνημα Αλλαγής έχει απέναντί του την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τις πολιτικές της, οι οποίες έχουν αποτύπωμα, έχει απέναντί της όμως και τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη, η οποία την ίδια ώρα που θέλει να ευαγγελίζεται τη σωτηρία της πατρίδας μας, δεν λέει τίποτα για την κυβέρνηση 2004-2009 που έφερε την πατρίδα μας στα όρια της ασύντακτη χρεοκοπίας», τόνισε.