ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ενημερωτική εκδήλωση στο ΕΕΘ για χρηματοδότηση από τα προγράμματα ΕΣΠΑ/ΕΠΑνΕΚ

Για την αξιοποίηση των προγραμμάτων που προκηρύσσονται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ/Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία-ΕΠΑνΕΚ (2014-2020), ενημερώθηκαν από συμβούλους επιχειρήσεων οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, σε αποψινή εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), με θέμα, «Μάθε πως θα χρηματοδοτηθείς. ΕΣΠΑ, μύθοι και πραγματικότητες».
Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις των κλάδων του λιανικού εμπορίου, της εστίασης και της κοινωνικής μέριμνας- εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν για επενδυτικά σχέδια από 10.000 ευρώ έως και 150.000 ευρώ, μέσω του «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας», όπως επισήμανε στην ομιλία του ο σύμβουλος επιχειρήσεων, Στέφανος Ανθεμίδης.
Ένα ακόμη πρόγραμμα απευθύνεται σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, το, «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας», αλλά για επενδύσεις μεγαλύτερες ως και 200.000 ευρώ, επισήμανε ο σύμβουλος επιχειρήσεων, Θεοδόσης Χατζηιωαννίδης, προσθέτοντας ότι αφορά εταιρείες των κλάδων ενέργειας, αγροτοδιατροφής, logistics, κατασκευών και δομικών υλικών.
Στο πρόγραμμα που προκηρύχθηκε πρόσφατα και για το οποίο δεν ισχύει το καθεστώς De minimis, το «Ίδρυση και εκσυγχρονισμός πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης και τουρισμού», αναφέρθηκε ο σύμβουλος επιχειρήσεων, Δημήτρης Τσιτσιπάτης, προσθέτοντας ότι αφορά επενδυτικά σχέδια ύψους 30.000- 100.000 ευρώ. Παράλληλα, ο ίδιος παρουσίασε και το πρόγραμμα «Εκσυγχρονισμός υφιστάμενων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων Εμπορικών και Παροχής Υπηρεσιών», το οποίο αφορά σε επενδυτικά σχέδια από 30.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ και όπως επισήμανε, για τις ενδιαφερόμενες εταιρείες ισχύει το όριο του De minimis.
Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ενδιάμεσου φορέα ΚΕΠΑ- ΑΝΕΜ, Σπύρος Σκοτίδας επισήμανε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει πολύ ώριμα να εξετάζουν τους οδηγούς των προγραμμάτων, αν πραγματικά εντάσσονται οι επενδύσεις που θέλουν να κάνουν στις επιλέξιμες δαπάνες, ενώ θα πρέπει να τηρούν σχολαστικά τα χρονοδιαγράμματα δίχως επίσης να δίνουν «λευκές εξουσιοδοτήσεις» στους συμβούλους.
Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες όπως επισήμαναν οι σύμβουλοι επιχειρήσεων εμφανίζονται διστακτικοί, κυρίως λόγω της μεγάλης γραφειοκρατίας που εκτιμούν ότι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, ως προς την αξιοποίηση των προγραμμάτων.
"Παρά το γεγονός ότι από το 2017 και μετά υπάρχουν προγράμματα για όλους, οι επαγγελματίες διστάζουν να τα αξιοποιήσουν", επισήμανε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της Alpha Plan, Κλεόβουλος Αλεξιάδης, προσθέτοντας "τους προτρέπουμε εμείς να μπουν σε κάποιο από τα προγράμματα που τρέχουν, καθώς γνωρίζουμε τις ανάγκες τους".
Με τις καθυστερήσεις που σημειώνονται, όπως υποστήριξαν οι εισηγητές, αφενός μεν οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες αποκλείονται από περισσότερα του ενός προγράμματα, λόγω του κανόνα de minimis με βάση τον οποίο προβλέπεται όριο ενισχύσεων 200.000 ευρώ (εξαιρούνται κλάδοι όπως αλιεία και μεταφορές), αφετέρου δε δυσκολεύονται να διαθέσουν τους απαιτούμενους ίδιους πόρους για να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δημιουργούν τα προγράμματα.
Υπενθυμίζεται ότι τη διετία 2014-2015 δεν είχε προκηρυχθεί ούτε μία δράση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 2016 προκηρύχθηκαν δύο και άλλες ισάριθμες το 2017, ενώ τα έτη 2018 και 2019 ενεργοποιήθηκαν 13 δράσεις, μαζί και με τον αναπτυξιακό νόμο.