ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πώς θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες

Οι 9 «δοκιμασίες» που περιμένουν τους τέσσερις νικητές καναλάρχες - Κεντρική Εικόνα

Από το πρωί, οι οκτώ υποψήφιοι καναλάρχες ή οι εκπρόσωποί τους μαζί με πέντε συνεργάτες καταφτάνουν στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για την δημοπρασία των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών γενικού περιεχομένου και πανελλαδικής εμβέλειας.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί για το κτίριο καθώς έχει σφραγιστεί από το απόγευμα της Δευτέρας και δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κανέναν που δεν σχετίζεται με τη διενέργεια του διαγωνισμού.

Οι υποψήφιοι και οι συνεργάτες τους παραδίδουν κινητά και όλες τους τις ηλεκτρονικές συσκευές στην είσοδο, καθώς δεν πρέπει να έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα εκτός και εντός του κτιρίου, κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας για την διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας.

Στην κεντρική αίθουσα του κτιρίου, έχουν τοποθετηθεί εννιά υπολογιστές, ένας για τον εκπρόσωπο κάθε υποψηφίου, με λογισμικό της Singular Logic. Στην αίθουσα αυτή θα βρίσκονται μόνο οι ειδικά εκπαιδευμένοι υπάλληλοι της ΓΓΕΕ, η επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού και οι εκπρόσωποι των υποψηφίων που θα παρακολουθούν τη διαδικασία για λογαριασμό τους.

Παράλληλα, οι υποψήφιοι με τους υπόλοιπους τέσσερις συνεργάτες τους θα μεταφερθούν σε απομονωμένους χώρους, σε γραφεία σε διαφορετικούς ορόφους του κτιρίου, απ’ όπου θα δίνουν τις προσφορές.

Έξι από αυτούς τους απομονωμένους χώρους διαθέτουν κάμερες που θα μεταδίδουν εικόνα σε δύο γιγαντοοθόνες στην κεντρική αίθουσα με split screen. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται ο έλεγχος των υποψηφίων για το αν παραμένουν απομονωμένοι στα δωμάτια από την ειδική επιτροπή, τους ειδικά διαπιστευμένους υπαλλήλους και εκπροσώπους τους

Κάθε μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες θα δημοπρατηθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, η Ειδική Επιτροπή θα ξεκινήσει την δημοπρασία με τιμή εκκίνησης στα 3 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας το τίμημα κατά 500.000 ευρώ. Όταν θα έχουν απομείνει μόνο δύο από τους συμμετέχοντες, η δημοπράτηση της άδειας θα περάσει στη δεύτερη φάση. Τότε, οι δύο υποψήφιοι θα καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο.

Σε περίπτωση ισόποσων προσφορών, θα επαναληφθεί η διαδικασία των κλειστών φακέλων και η πιο «ισχυρή» θα επικρατήσει.

Αυτή η διαδικασία θα επαναληφθεί μέχρι να κατακυρωθούν και οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσφορές που θα πραγματοποιήσουν οι υποψήφιοι είναι δεσμευτικές. Δηλαδή, ένας υποψήφιος που θα διεκδικήσει μια άδεια με «Χ» ποσό, δεν θα μπορεί να γίνει πλειοδότης άλλης άδειας με προσφορά μικρότερη από «Χ».

Τα πρόσωπα πίσω από τη δημοπρασία

Η Ειδική Επιτροπή Διεξαγωγής του διαγωνισμού θα επιβλέπει τη διαδικασία σε συνθήκες πλήρους μυστικότητας.  Τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών είναι καταρτισμένα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής. 

Η προεδρία της Ειδικής Επιτροπής Διεξαγωγής έχει ανατεθεί στον καθηγητή πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά Χρήστο Δουληγέρη, ο οποίος είναι ειδικός στα θέματα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Στη θέση του αναπληρωτή προέδρου θα βρίσκεται ο προϊστάμενος του τμήματος Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Φάνης Αναγνωστόπουλος. 

Τα μέλη της επιτροπής αποτελούνται από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας Προγραμματισμού και Αναφορών των ΕΛΤΑ Χάρη Μαρεντάκη και τον προϊστάμενο του τμήματος Ρύθμισης Τηλεπικοινωνιακών Θεμάτων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Γιώργο Κολυβά. Ακολουθούν ο δικηγόρος και ειδικός επιστήμονας στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης Νίκος Αγγελής και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης Γιάννης Πάγγος.

Οι 8 υποψήφιοι 

Σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου, δεκτές γίνονται οι εγγυητικές επιστολές των συμμετεχόντων εφόσον πληρούν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ)
2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)
3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
4. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED
5. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)
6. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)
7. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP)
8. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.)

Όπως διευκρινίζεται, «η εγγυητική επιστολή του υποψηφίου ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (E RADIO-TV), δεν πληροί τις απαιτούμενες από τον νόμο και την προκήρυξη προϋποθέσεις, και για αυτό δεν γίνεται αποδεκτή, επειδή έχει συνταχθεί κατά το πρότυπο ΜΤ 799, έχει διάρκεια ισχύος τριάντα έξι (36) ημέρες και είναι μεταβιβάσιμη, ενώ η υπ’ αρ. 1/2016 Προκήρυξη του Υπουργού Επικρατείας (Παράρτημα ΙΙ) ορίζει ότι αυτή πρέπει να συνταχθεί κατά το πρότυπο ΜΤ 760, να έχει διάρκεια ισχύος τριακόσιες εξήντα πέντε (365) ημέρες και να μην είναι μεταβιβάσιμη».