ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WSJ: Κίνδυνος για τα ελληνικά ομόλογα ένα πιθανό «πάγωμα» της δόσης από την Κομισιόν

Σε νέο ιστορικά χαμηλό υποχώρησαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων - Κεντρική Εικόνα

Το ενδεχόμενο αναστολής της αποταμίευσης του 1 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να πλήξει σημαντικά την επενδυτική διάθεση, η οποία θα αποτυπωθεί στα ελληνικά ομόλογα, αναφέρει σε δημοσίευμα της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Πιο συγκεκριμένα, η WSJ επισημαίνει ότι η έκθεση της Κομισιόν, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας χθες, αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται οι ιδιωτικοποιήσεις, η εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και η υιοθέτηση νέου νομικού πλαισίου προστασίας της πρώτης κατηγορίας. Ακόμη, η έκθεση προειδοποιεί πως αν δεν υπάρξει επιτάχυνση στην εφαρμογή των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, τότε είναι πιθανό το Eurogroup της 11ης Μαρτίου να «παγώσει» τη δόση.

Σύμφωνα με το άρθρο, παρότι η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή άμεση ανάγκη ρευστότητας λόγω του αποθεματικού ασφαλείας (cash buffer), σε περίπτωση που τελικά «παγώσει» η δόση, αυτό ενδέχεται να πλήξει το αίσθημα των επενδυτών προς τα ελληνικά ομόλογα, σε μία συγκυρία, μάλιστα, που η κυβέρνηση πίστευε σε μία θετική αξιολόγηση.

«Η Αθήνα έχει στόχο να εκδώσει νέο 10ετές ομόλογο τον επόμενο μήνα, το πρώτο από τον Μάρτιο του 2010», αναφέρει χαρακτηριστικά η WSJ, διευκρινίζοντας ότι χάρη στο cash-buffer η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη άμεσα του ενός δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα. Εντούτοις, υπογραμμίζει ότι «η Αθήνα έλπιζε σε μια θετική αξιολόγηση ως σήμα προς τους πιθανούς ξένους επενδυτές, ότι η οικονομία της βρίσκεται σε μία κατάσταση επιστροφής στην κανονικότητα».