ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ραγκούσης συγκρίνει τη μεταπολίτευση του '74 με την έξοδο από τα μνημόνια

Ο Ραγκούσης συγκρίνει τη μεταπολίτευση του '74 με την έξοδο από τα μνημόνια - Κεντρική Εικόνα

«Αυτό που ζούμε, τηρουμένων των αναλογιών, αντιστοιχεί με το '74» είπε ο πρώην υπουργός, Γιάννης Ραγκούσης, σε εκδήλωση της δημοτικής παράταξης «Γαλάτσι από κοινού» με θέμα: «Διεκδικούμε από κοινού μια πόλη για όλους, προοδευτικές συνεργασίες για την επόμενη μέρα», προσθέτοντας ότι «όπως ξεκίνησε η μεταπολίτευση, έτσι ξεκινά τώρα η μεταμνημονιακή Ελλάδα».

Ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2018, «ήταν, όχι μόνο αδιανόητο, αλλά απολύτως ενοχοποιημένο» να βρίσκονται άνθρωποι του κυβερνώντος κόμματος με στελέχη από κόμματα της Κεντροαριστεράς. Αντίθετα, είπε, ήταν φυσιολογικό, ενώ δεν έπρεπε, πρόσωπα της Κεντροαριστεράς να βρίσκονται με στελέχη της ΝΔ.

Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι η πρώτη μεταμνημονιακή Βουλή θα είναι η επόμενη, και το ανάλογο ισχύει και για την μεταμνημονιακή φάση της αυτοδιοίκησης. Τόνισε ότι από τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν κρίνεται μόνο ποιος θα εφαρμόσει σωστά τους νόμους, αλλά χρειάζονται άνθρωποι με άποψη και δύναμη για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις. «Δεν μπορώ να δεχθώ υποψήφιους που δεν θα πουν θαρρετά την άποψή τους για τη Συμφωνία των Πρεσπών» σημείωσε.

Επίσης, κατηγόρησε τη ΝΔ για την υπόσχεσή της να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε όλους, τονίζοντας ότι η αδιάκριτη μείωση σημαίνει ότι θα περιλαμβάνονται και όσοι κατέχουν μεγάλες περιουσίες, εκ των οποίων πολλοί δεν είναι καν φυσικά πρόσωπα, αλλά offshore εταιρίες.

Επίσης, άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για την κατάργηση της αναλογίας 1 προς 1 στις προσλήψεις στο Δημόσιο (σ.σ. μία πρόσληψη για κάθε αποχώρηση) και την επαναφορά του 1 προς 5, λέγοντας ότι «αυτό δεν είναι μόνο ακραίος νεοφιλελευθερισμός, αλλά καταστροφή του κράτους».

Μιλώντας για την στάση της Φώφης Γεννηματά, ο Γ. Ραγκούσης είπε ότι είναι η μοναδική πολέμιος της προσπάθειας για προοδευτικές συμμαχίες σε όλη την Ευρώπη, και όπως είπε, αυτό είναι «καθαρή επιλογή μιας ηγετικής ομάδας που θέλει να συμπορεύεται με τη Δεξιά».

Επίσης, κατηγόρησε την κ. Γεννηματά για ακρωτηριασμό του ΚΙΝΑΛ, με την απόφασή της να μην ψηφίσει την απλή αναλογική.

Στους ισχυρισμούς περί «πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι κανείς δεν το θέλει, και εξήγησε ότι η απότομη κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, δεν έγινε γιατί πήρε αντιλαϊκά μέτρα, αλλά γιατί «υποδουλώθηκε από τη διαπλοκή» και έγινε «παράρτημα και δορυφόρος της Δεξιάς».

«Η διαπλοκή δεν έχει καταφέρει να βάλει στο χέρι τον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο πρώην υπουργός, χειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους και απευθυνόμενος προς τον Π. Σκουρλέτη πρόσθεσε ότι «η αυτονομία απέναντι στη διαπλοκή είναι το πιο σπουδαίο», ενώ έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Είμαστε σ' ένα νέο '74».