ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγώνας δρόμου για να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες

Πλάνο δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου 8-12 δισ. ευρώ για το 2021 - Κεντρική Εικόνα

Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση για να τελειώσει με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, και τις εκκρεμότητες της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Το αργότερο μέχρι την Τρίτη το νομοσχέδιο για την πρώτη κατοικία θα κατατεθεί στη Βουλή για να ψηφιστεί πριν το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η παράταση του νόμου Κατσέλη.

Το νέο πλαίσιο πρόκειται να καλύψει κόκκινα στεγαστικά δάνεια ύψους τουλάχιστον 13 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 250.000 νοικοκυριά, καθώς και επαγγελματίες που έχουν δανειστεί με ενέχυρο την κύρια κατοικία τους.

Δύο είναι τα βασικά κριτήρια για την ένταξη των δανειοληπτών στο νέο προστατευτικό πλαίσιο: το ύψος του δανεισμού του οφειλέτη, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 130.000 ευρώ (το ποσό αφορά το σύνολο των δανείων με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία) και η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας με όριο τις 250.000 ευρώ.

Παράλληλα η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες και όλες τις υπόλοιπες εκκρεμότητες που σχετίζονται με τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Οι 16 συμφωνημένες δράσεις, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης, δεν έχουν ολοκληρωθεί και συνδέονται με την εκταμίευση σχεδόν 750 εκατ. ευρώ από κέρδη επί ομολόγων. Κυβέρνηση και πιστωτές έχουν συμφωνήσει μια άτυπη παράταση της προθεσμίας κάλυψης όλων των προαπαιτούμενων έως τις 8 Μαρτίου, πριν την συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Εάν δεν προκύψει «καθαρή» έγκριση της δόσης του 1 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, το επικρατέστερο σενάριο αφορά σε προέγκρισή της με αστερίσκους και εκταμίευση όταν πιστοποιηθεί η υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων.