ΔΙΕΘΝΗ

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Βουλγαρίας και Σερβίας για την ανάπτυξη του τουρισμού

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Βουλγαρίας και Σερβίας για την ανάπτυξη του τουρισμού - Κεντρική Εικόνα

Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη του τουρισμού υπέγραψαν ο υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας Ρασίμ Λιάγιτς και η υπουργός Τουρισμού της Βουλγαρίας Νικολίνα Ανγκέλκοβα.

Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στην έναρξη της 41ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού του Βελιγραδίου. Το μνημόνιο προβλέπει την προώθηση και ανάπτυξη κοινών δράσεων από τουριστικούς φορείς των δύο χωρών, οι οποίες φιλοδοξούν να αποτελέσουν «όχημα» στήριξης των επιχειρηματικών σχέσεων των δύο πλευρών, που έχουν στο επίκεντρό τους τον τομέα του τουρισμού.

Η κ. Ανγκέλκοβα έδωσε έμφαση στην πρόταση της Βουλγαρίας για έναν κοινό βαλκανικό «διάδρομο» τουρισμού που, όπως είπε, θα αναδεικνύει την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής και θα υλοποιηθεί υπό την «ομπρέλα» ντης Unesco. Έντεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Σερβίας, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον γι' αυτή την πρόταση, είπε η υπουργός.

Εξάλλου, σε συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους τουριστικών πρακτόρων, η κ. Ανγκέλκοβα τόνισε ότι η Σερβία είναι μία βασική αγορά «άντλησης» επισκεπτών για τη βουλγαρική τουριστική βιομηχανία. Το 2018, οι Σέρβοι έκαναν 421.000 ταξίδια στη Βουλγαρία, αριθμός αυξημένος κατά 7% σε σχέση με το 2017, επισήμανε η υπουργός, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε και στην οποία συμμετείχαν η διευθύντρια του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού της Σερβίας Μαρίγια Λάμποβιτς και η γραμματέας, αρμόδια για θέματα τουρισμού, του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου της Σερβίας, Τιάνα Μάλικοβιτς.

Στη διάρκεια των επαφών που είχε η υπουργός Τουρισμού της Βουλγαρίας, στο Βελιγράδι, υπογραμμίσθηκε ότι οι δύο πλευρές (Βουλγαρία και Σερβία) επιθυμούν την ανάπτυξη κοινών τουριστικών προϊόντων, ικανών να προσελκύσουν επισκέπτες από αγορές όπως η Κίνα.

Η κ. Μαλίκοβιτς τόνισε ότι η Βουλγαρία αποτελεί για τους Σέρβους δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι Σέρβοι ενδιαφέρονται περισσότερο για τα χειμερινά θέρετρα στη Βουλγαρία και μεγάλο ποσοστό τους επισκέπτονται τα χιονοδρομικά κέντρα του Μπόροβετς,του Μπάνσκο και του Παμπόροβο.