ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασπίδα Τσίπρα σε Πολάκη: Μην παρασύρεστε σε διαμάχες που επιλέγει ο αντίπαλος

Ασπίδα Τσίπρα σε Πολάκη: Μην παρασύρεστε σε διαμάχες που επιλέγει ο αντίπαλος  - Κεντρική Εικόνα

"Η κυβέρνηση συνεχίζει να πορεύεται στην υλοποίηση ενός σχεδιασμού καλά μελετημένου χρόνια πριν, δίνοντας με κάθε ευκαιρία δείγματα γραφής των προθέσεων και του στρατηγικού σχεδίου της", είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ως τέτοια δείγματα γραφής ανακοίνωσε το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, που μαζί με το πρόγραμμα που αφορά νοικοκυριά με "κόκκινα δάνεια", αποτελούν τους δύο άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για ένα "αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας της πρώτης κατοικίας". Πρόκειται για δύο προγράμματα, επιδότησης ενοικίου και δανείου, 300 εκατ. και 200 εκατ. αντιστοίχως, που συνολικά αφορούν 440.000 νοικοκυριά 1.127.000 πολίτες. Με συνολικό προϋπολογισμό 500 εκατομμύρια ευρώ "που εξασφαλίσαμε στον προϋπολογισμό του 2019 και θα είναι προφανώς εξασφαλισμένα και στους επόμενους προϋπολογισμούς, προχωράμε στην εφαρμογή πολιτικών που εξασφαλίζουν την πρώτη κατοικία στη νέα φάση της ανάκαμψης και ταυτόχρονα βάζουμε τις βάσεις για να αποκτήσει η χώρα μας μια συνολική, αξιόπιστη και αποτελεσματική στεγαστική πολιτική για τους πολλούς", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Απαρίθμησε τη δέσμη μέτρων ενίσχυσης των εισοδημάτων και φορολογικής ελάφρυνσης των πολιτών που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ και ήδη είναι νόμοι του κράτους, επισημαίνοντας ότι αυτή "εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική αποκατάστασης των αδικιών της μνημονιακής περιόδου.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση κάνει τα πρώτα σταθερά βήματα εξόδου από την οκταετή κρίση και δημιουργεί τους όρους ώστε η χώρα να αφήσει πίσω τις αιτίες της χρεοκοπίας και "να προχωρήσει μπροστά με αυτοπεποίθηση, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη στο μέλλον". Στόχος, η Ελλάδα να γίνει από παρίας της Ευρώπης, πρωταγωνίστρια και πρότυπο σε όλους τους τομείς, είπε. Σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός θα κρίνει την κυβέρνηση στις εθνικές εκλογές, αρχές Οκτωβρίου 2019, τότε "που θα έχει να συγκρίνει πού ήταν η χώρα όταν την παραλάβαμε και πού θα είναι τότε", σχολιάζοντας ότι οι ενδείξεις ήδη έχουν αρχίσει να σηματοδοτούν πού βρίσκεται η χώρα.

Καλωσορίζοντας δε τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου είπε ότι σε αυτή την κρίσιμη φάση "ενώνουν τις δυνάμεις τους στη μεγάλη προσπάθεια" για την έξοδο της χώρας από την κρίση και για τα πρώτα βήματα της κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης. Σε αυτή την "εθνική προσπάθεια" επισήμανε ότι συσπειρώνονται δυνάμεις και πρόσωπα "από το σύνολο του δημοκρατικού φάσματος, που δεν ανήκουν αποκλειστικά στο χώρο της Αριστεράς, αλλά προέρχονται και από το χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, της Οικολογίας, αλλά και της λαϊκής Κεντροδεξιάς". Είπε ότι "αυτή η ένωση δυνάμεων δίνει και τη μεγάλη δύναμη σε αυτή την κυβέρνηση να ενώνει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες γύρω από τον μεγάλο εθνικό στόχο: Το να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν της χρεοκοπίας και να προχωρήσουμε μπροστά στην ανάκαμψη της οικονομίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την έξοδο από την κρίση".

Επιδότηση ενοικίου με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ- Αφορά συνολικά 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους(*)

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου "αποτελεί την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια για να αποκτήσει η χώρα για πρώτη φορά στην ιστορία της συνεκτική στεγαστική πολιτική" και "ένα από τα κεντρικά χαρακτηριστικά του νέου κοινωνικού κράτους που έχουμε ξεκινήσει να οικοδομούμε". "Σήμερα λοιπόν είμαστε έτοιμοι", σημείωσε.

Ανέφερε ότι το πρόγραμμα αποτελεί "τομή για τη χώρα μας" και κατηγόρησε για αδιαφορία τις προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας ότι στην "καταστροφική πενταετία 2010-2015" το οικογενειακό κόστος για την κατοικία έφτασε στα ύψη και για πρώτη φορά η χώρα μας βρέθηκε να αντιμετωπίζει σοβαρό κοινωνικό στεγαστικό πρόβλημα. Τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση πήρε μέτρα-αναχώματα (νόμος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ένταξη τους αστέγων στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και στα προγράμματα Στέγαση και Επανένταξη και Στέγαση και Εργασία).

"Σήμερα όμως έχει έρθει η ώρα να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα", ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας. Είπε ότι το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ και αφορά συνολικά 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους. Η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και τα μέλη του νοικοκυριού ξεκινώντας από 70 ευρώ και φτάνοντας μέχρι και το ποσό των 210 ευρώ το μήνα.

Στο επίδομα στέγασης το παιδί προσμετράτε ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και στον υπολογισμό του επιδόματος και η επιλογή αυτή έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα οριζόντια μέτρα στήριξης του παιδιού που έχουμε ήδη λάβει. "Και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό για το παιδί από 822 εκατομμύρια ευρώ που τον βρήκαμε το 2015, στο 1 δισ. 416 εκατομμύρια ευρώ το 2018", είπε και εξήγησε ότι πρόκειται για αύξηση 594 εκατ. ευρώ, δηλαδή 72% σε μια μόνο τετραετία".

Πρόγραμμα για τα νοικοκυριά με "κόκκινα δάνεια", με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 200 εκατ., για 180.000 νοικοκυριά και 460.000 ανθρώπους

Ο δεύτερος άξονας της κυβερνητικής πολιτικής για την κοινωνική προστασία της κατοικίας είναι το πρόγραμμα για την επιδότηση δανείου, που σε γενικούς άξονες συμφώνησε η κυβέρνηση με τις τράπεζες την περασμένη εβδομάδα. Αφορά νοικοκυριά με "κόκκινα δάνεια" και "σκοπεύει τόσο στην εξασφάλιση της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα όσο επίσης και στην στήριξη του τραπεζικού συστήματος, στην μεγάλη κοινωνική προσπάθεια για την μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων".

Το πρόγραμμα αυτό έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ, αφορά περίπου 180.000 νοικοκυριά και 460.000 ανθρώπους. Είπε ότι το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιδοτεί τη δόση του δανείου, ενώ οι τράπεζες αναλαμβάνουν να αξιοποιήσουν το σύνολο των εργαλείων που ήδη έχουν στη διάθεσή τους για τη μείωση της δόσης (μείωση επιτοκίου, επιμήκυνση του δανείου και όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα εργαλεία που τους παρέχουν οι διεθνείς κανόνες και η εσωτερική νομοθεσία).

"Οι Κασσάνδρες της καταστροφής και οι υπερτιμημένοι τεχνοκράτες όταν διαχειρίστηκαν την οικονομία, την έριξαν στα βράχια"

Ο πρωθυπουργός προέτρεψε τους υπουργούς να συνεχίσουν αφοσιωμένοι "στους μεγάλους στόχους που έχουμε και τους πετυχαίνουμε -και να μην παρασύρεστε σε διαμάχες που επιλέγει ο αντίπαλος για να θολώσει τα νερά". "Να αφήσουμε τις Κασσάνδρες της καταστροφής και τους υπερτιμημένους τεχνοκράτες που όταν όμως διαχειρίστηκαν την οικονομία, την έριξαν στα βράχια και αργότερα δεν πέτυχαν ούτε μια από τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις τους, να ασχολούνται με ζητήματα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και παραπολιτικού κουτσομπολιού", είπε.

"Η Ελλάδα μόνιμη πηγή καλών ειδήσεων στη διεθνή ειδησεογραφία"

Αναφερθείς στην πορεία της οικονομίας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι "η Ελλάδα βαδίζει με σταθερότητα και ασφάλεια στο δρόμο της ανάκαμψης και αποτελεί πλέον μόνιμη πηγή καλών ειδήσεων στη διεθνή ειδησεογραφία", καθώς επίσης και ότι εμπεδώνεται η αξιοπιστία της χώρας στο διεθνές στερέωμα και αποτελεί ευρωπαϊκό παράδειγμα επιτυχίας.

Είπε ότι διαψεύστηκαν διαδοχικά όλες οι προβλέψεις της καταστροφής και της αποτυχίας και "αποδείχτηκαν τελικά απλώς και μόνο διακαείς αντιπολιτευτικοί πόθοι".

Σχολίασε ότι "μπορεί η πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα να μην ενδιαφέρεται για αυτές τις ειδήσεις" και πως κάποιοι προσπαθούν να ορίσουν άλλη ατζέντα "προκειμένου να κρύψουν την παταγώδη αποτυχία του πολιτικού τους αφηγήματος για την έξοδο της χώρας από τη κρίση".

Μιλώντας για την ανάκαμψη της οικονομίας, επισήμανε ότι η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία για το 2019 και πως προχωρά με ταχείς ρυθμούς και επιτυχίες ο αγώνας για την ανάκτηση της εργασίας και για αξιοπρεπείς αμοιβές. Σημείωσε για την αύξηση του κατώτατου μισθού ότι "πρώτιστο μέλημά μας" είναι η απόφαση αυτή να εφαρμοστεί συνολικά από τους εργοδότες.

Είπε ότι "παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις της αντιπολίτευσης", η έξοδος στις αγορές έγινε με τόσο μεγάλη επιτυχία, ώστε σήμερα το ελληνικό δεκαετές ομόλογο να κινείται μάλιστα στα επίπεδα που βρισκόταν το 2000. "Χθες οι αγορές έκλεισαν με το επιτόκιο στο 3,74% για το δεκαετές και στο 3,08 για το πενταετές. Αυτές τις ειδήσεις δεν θα τις δούμε πράγματι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αυτές τις μέρες", σχολίασε.

"Ίσως όλα αυτά να μην τα διαβάσουμε στα πρωτοσέλιδα ορισμένων κυριακάτικων εφημερίδων, πολλών εξ αυτών κρατικοδίαιτων"

"Αυτό το έργο αποδεικνύει ότι βγάλαμε τη χώρα από τα προγράμματα προσαρμογής και ότι το κάναμε στηρίζοντας τους κοινωνικά αδύναμους", είπε, σχολιάζοντας το γεγονός ότι ακούει τον κ. Μητσοτάκη π.χ. να αναφέρεται σε εξαγγελίες πολιτικών που αφορούν το παιδί, "πολιτικών που ήδη υλοποιούνται, προφανώς δεν τον ενημερώνουν".

Σχολίασε ότι "ίσως όλα αυτά να μην τα διαβάσουμε στα πρωτοσέλιδα ορισμένων κυριακάτικων εφημερίδων, πολλών εξ αυτών κρατικοδίαιτων υπό την έννοια ότι ζουν από θαλασσοδάνεια που ποτέ δεν ελέγχθηκαν από τους ιθύνοντες του τραπεζικού μας συστήματος".

Κριτική στον κ. Μητσοτάκη άσκησε και σε σχέση και με την συνταγματική αναθεώρηση, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία για τον ΣΥΡΙΖΑ ως "σημαντική κοινοβουλευτική και θεσμική νίκη". Είπε ότι δεν ψηφίστηκαν από τη ΝΔ ο περιορισμός στη βουλευτική θητεία, η εποικοδομητική δυσπιστία και οι διατάξεις που κατοχυρώνουν και προστατεύουν το δημόσιο χαρακτήρα των αγαθών. Κατηγόρησε, έτσι, την αξιωματική αντιπολίτευση ότι απέδειξε "για άλλη μια φορά ότι είναι κατεξοχήν το κόμμα της οικογενειοκρατίας, των πολιτικών οικογενειών και της πρόσληψης της πολιτικής ως επαγγέλματος και πόσο ακραία νεοφιλελεύθερη και αντικοινωνική σε τελική ανάλυση είναι η προσέγγισή τους". Τόνισε, συνεπώς, ότι θα είναι και το Σύνταγμα ένα από τα διακυβεύματα της επόμενης αναμέτρησης.

"Οι συμπολίτες μας δεν περιμένουν να διαβάσουν σε πρωτοσέλιδα αυτά που ζουν"

Είπε ότι όλα αυτά στα οποία αναφέρθηκε αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, που στην πλειοψηφία τους βρίσκονται έξω από τα ραντάρ του πολιτικού συστήματος αλλά και των μετρήσεων". "Αυτοί οι συμπολίτες μας δεν περιμένουν να διαβάσουν τα πρωτοσέλιδα, τα ζουν" και "ξέρουν πολύ καλά οι ίδιοι ποιοι είναι αυτοί που τους είχαν βυθίσει στη φτώχεια και στο περιθώριο και ποιοι για πρώτη φορά και παρά την κρίση, νοιάστηκαν γι' αυτούς", τόνισε.