ΔΙΕΘΝΗ

Στόλτενμπεργκ: Καλώ τη Γερμανία να πράξει περισσότερα στις αμυντικές δαπάνες

Στόλτενμπεργκ: Δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος με την Ρωσία στο ζήτημα της συνθήκης INF - Κεντρική Εικόνα

Έκκληση στη Γερμανία να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες απευθύνει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild. «Κατανοώ ότι οι πολιτικοί προτιμούν να διαθέτουν χρήματα σε άλλα πράγματα, όπως η υγεία, η εκπαίδευση και οι υποδομές, απ’ ό, τι στις στρατιωτικές δαπάνες, αλλά όλοι οι εταίροι στο ΝΑΤΟ και η Γερμανία πρέπει να πράξουν περισσότερα για την άμυνα» τονίζει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ,απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το ποσοστό οικονομικής συμμετοχής της Γερμανίας, που δεν πετυχαίνει το στόχο του 2% του ΑΕΠ της. «Μετά τον ψυχρό πόλεμο όμως, έχουμε ευρεία εξοικονόμηση στο πεδίο των αμυντικών δαπανών. Πρέπει και πάλι να επενδύσουμε, επειδή εντείνονται και πάλι οι εντάσεις. Καλώ όλους τους εταίρους, και τη Γερμανία, να πράξουν περισσότερα» σημειώνει ο Στόλτενμπεργκ.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στο θέμα της αποχώρησης Ρωσίας και ΗΠΑ από τη συμφωνία του 1987 για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (INF), δηλώνει ότι «ενόσω υφίσταται έστω και η παρά μικρή πιθανότητα, έχουμε καθήκον να την αξιοποιήσουμε – ανεξαρτήτως από το πόσες είναι οι πιθανότητες. Αλλά η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ρωσίας. Αυτό είναι εφικτό μόνον εφόσον η Ρωσία τηρήσει και πάλι τους κανόνες. Κανείς δεν θέλει πάλι ένα νέο ανταγωνισμό για τους εξοπλισμούς . Γι’ αυτό το λόγο, ζητάμε και πάλι από τη Ρωσία, να παραμείνει στο πλαίσιο της συμφωνίας. Εάν η Ρωσία δεν συμμορφωθεί, η απάντησή μας θα είναι μετριοπαθής και σταθμισμένη».

Ερωτώμενος για την περίπτωση μιας νέας, «διπλής απόφασης» του ΝΑΤΟ στο θέμα της εγκατάστασης ατομικών όπλων, ο Στόλτενμπεργκ σημειώνει ότι «δεν τη χρειαζόμαστε. Δεν προτιθέμεθα να μιμηθούμε τη συμπεριφορά της Ρωσίας. Δεν έχουμε την πρόθεση να εγκαταστήσουμε στην Ευρώπη νέα ατομικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς. Εξετάζουμε άλλες εναλλακτικές επιλογές».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αποχώρησης από το Αφγανιστάν, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ΝΑΤΟ τονίζει ότι «θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι το Αφγανιστάν δεν θα καταστεί ποτέ ξανά ένα ασφαλές καταφύγιο για τους τρομοκράτες. Το Ισλαμικό Κράτος δεν επιτρέπεται να οικοδομήσει στο Αφγανιστάν το χαλιφάτο που απώλεσε σε Συρία και Ιράκ. Παρά ταύτα, το ΙΚ εξακολουθεί να είναι ενεργό. Για αυτό το λόγο, πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας που συγκροτούμε εκεί, να είναι σε θέση να πατάξουν τους τρομοκράτες. Μόνον έτσι θα συντελεστούν περαιτέρω βήματα προόδου».