ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας, πάρτε το χαμπάρι (vid)

Τσίπρας: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας, πάρτε το χαμπάρι (vid) - Κεντρική Εικόνα

"Πράξαμε το πατριωτικό μας καθήκον απέναντι σε απειλές, απέναντι σε εκβιασμούς. Εγώ πιστεύω ότι πράξαμε το σωστό", τόνισε ο Αλέξης Τσίπας ολοκληρώνοντας την ομιλία του λίγο πριν από την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ από το ελληνικό κοινοβούλιο. Σημείωσε ότι όλοι θα κριθούν από τον ελληνικό λαό, την ιστορία και τις επόμενες γενιές, δηλώνοντας "περήφανος για τη στάση των βουλευτών που ψήφισαν την κύρωση της Συμφωνίας και αυτών που σήμερα θα ολοκληρώσουν αυτή την ιστορική προσπάθεια".

Ο κ. Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και κατηγόρησε τη ΝΔ για "ανεύθυνη και εθνικά επικίνδυνη" στάση στα εθνικά θέματα. Υπογράμμισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. "Στην κάλπη των ευρωπαϊκών εκλογών θα υποστείτε μια δεινή διάψευση των προσδοκιών σας, διότι όλος ο λαός θα κατανοήσει ότι το σχήμα που είχατε στήσει με ψευδείς μετρήσεις ήταν μια φενάκη", είπε προς τον κ. Μητσοτάκη, σχολιάζοντας ότι έχει πέσει μέσα "σε όλες τις παγίδες που έχει στήσει" και πως "έχουν διαψευστεί όλα τα αφηγήματα του".

Στην κριτική που άσκησε, συμπεριέλαβε και την αναφορά του στο θέμα της γρίπης, λέγοντας ότι "κινδυνολόγησε σε ένα κρίσιμο θέμα", ενώ τον κατηγόρησε επίσης ότι "με τις πλάτες του κ. Βέμπερ" ασκεί κριτική στη κυβέρνηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ η ΝΔ, όπως είπε, είχε υπογράψει για 4,5%. Τα "βέλη" του έστρεψε όμως και στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, αναφέροντας ότι στην κριτική που ασκεί προς την κυβέρνηση "είναι από την πρώτη λέξη ως την τελευταία τελεία ταυτόσημη με αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης". "Εσείς κ. Γεννηματά σε ποιον ακριβώς χώρο ανήκετε στο ευρωπαϊκό στερέωμα;", είπε. Παρέπεμψε δε στην απάντηση του Ούντο Μπούλμαν προς τον Μ. Βέμπερ ότι πρέπει, όπως μετέφερε ο κ. Τσίπρας, να σταματήσει να φαντασιώνεται σενάρια για την ανατροπή του σημερινού πρωθυπουργού, η κυβέρνηση του οποίου οδήγησε την Ελλάδα έξω από την κρίση. Όλες οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα πορεύθηκαν με ευθύνη και σύνεση στα εθνικά θέματα"

Ο πρωθυπουργός είπε ότι πάντα στα εθνικά θέματα όλες οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις πορεύθηκαν με ευθύνη και σύνεση και πως παρά τις διαφορές, πάντα υπήρχε ένα όριο, το οποίο όμως "το ξεπέρασε" ο κ. Μητσοτάκης. Απαντώντας του για το αν θα καλωσορίσει τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας ως "Μακεδόνα", σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να καλύψει τη σχετική αναφορά του 'Αδ. Γεωργιάδη και πρόσθεσε ότι θα τον αποκαλεί όπως του δίνει το δικαίωμα η Συμφωνία και όπως θα τον αποκαλούν όλοι οι άλλοι ηγέτες. Θα τον καλωσορίσει δηλαδή ως τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, ως τον Σλαβομακεδόνα πρωθυπουργό, "αλλά εσείς αυτό δεν θα το κάνετε ποτέ, θα τον καλωσορίζετε ως "Σκοπιανό". Πράγματι δεν θα το κάνετε γιατί δεν σας αφήνει η εθνικιστική τάση του κόμματος σας και δεύτερον γιατί δεν θα γίνετε ποτέ πρωθυπουργός. Θα μείνετε στο περιθώριο της ιστορίας μαζί με τους ακραίους", είπε. Χαρακτήρισε επίσης ως "σκόπιμες ανακρίβειες" την αναφορά του κ. Μητσοτάκη προς τον ΥΠΕΘΑ, σχετικά με το εάν θα καλωσορίσει στο ΝΑΤΟ τον "Μακεδονικό στρατό", επισημαίνοντας ότι η επίσημη ονομασία στο ΝΑΤΟ θα είναι στρατός της Βόρειας Μακεδονίας.

Με αφορμή δημοσίευμα ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την καγκελάριο Μέρκελ της είπε ότι δεν θα επιτρέψει η Βόρεια Ελλάδα να γίνει Καταλονία, ο κ. Τσίπρας τον ρώτησε αν κατάλαβε τι ακριβώς είπε. Του καταλόγισε ότι επιχείρησε μια "εθνικά επικίνδυνη ανιστόρητη αναλογία" και τον κάλεσε ή να διαψεύσει "καθαρά και ξάστερα" ή να απολογηθεί δημόσια, "πρωτίστως απέναντι στους Βορειοελλαδίτες, οι οποίοι ούτε αποσχιστικές τάσεις έχουν, ούτε μιλούν άλλη γλώσσα, ούτε έχουν άλλη εθνότητα".

Διότι όπως είπε ο πρωθυπουργός, εάν το είπε αυτό ο κ. Μητσοτάκης "παρομοίασε το βόρειο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας, την ελληνική Μακεδονία, με μια αυτόνομη περιφέρεια του Ισπανικού κράτους, το οποίο διαθέτει αυτόνομο κοινοβούλιο και στο οποίο ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της αυτοπροσδιορίζονται εθνοτικά διαφορετικά από τους Ισπανούς, και μιλούν διαφορετική γλώσσα και ιστορικά υπάρχουν στο εσωτερικό της αποσχιστικές τάσεις οι οποίες μάλιστα λόγω του πρόσφατου δημοψηφίσματος, έχουν ενισχυθεί. Αυτό κάνατε;"

«Ανεύθυνη και εθνικά επικίνδυνη η στάση της ΝΔ στα εθνικά θέματα»

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να είναι "πιο σοβαρός" με τα εθνικά θέματα και τον κατηγόρησε ότι προτού καν αναχωρήσει για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, έσπευσε με δηλώσεις να προκαταβάλει αποτυχία της επίσκεψης, με αποτέλεσμα την επομένη, όπως είπε, οι "σοβαροί αναλυτές και τα στελέχη σας, έμειναν μόνο να σχολιάζουν το χρώμα μιας γάτας που έτυχε να περάσει από μπροστά μου...". "Ίσως γιατί", σχολίασε, "το χρώμα της γάτας συμπίπτει με το χρώμα της αντιπολιτευτικής σας ρητορικής και κριτικής στα εθνικά μας θέματα".

Είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι "δεν μπορεί να ρίχνει αντιπολιτευτικές ζαριές, σε τόσο κρίσιμα εθνικά θέματα" και πως έχει επιλέξει να τοποθετείται σε αυτά "όχι με βάση το συμφέρον της χώρας, αλλά με βάση τις ορέξεις και τα γούστα της ακραίας πτέρυγας του κόμματος σας", προσθέτοντας ότι είναι "μια στάση ανεύθυνη και εθνικά επικίνδυνη".

«Οι ανοιχτοί δίαυλοι με την Τουρκία είναι ωφέλιμοι για τη χώρα»

«Οι ανοιχτοί δίαυλοι με την Τουρκία είναι ωφέλιμοι για τη χώρα», δήλωσε, αναφερόμενος στην συνάντηση του με τον Ρ.Τ. Ερντογάν. Αναφερόμενος στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατήρησε: "Τώρα από αυτό τι ακριβώς σας πείραξε πάλι; Τι θέλετε δηλαδή να κάνουμε ως χώρα και ως κυβέρνηση; Να μην μιλάμε με κανέναν; "Η ΝΔ σε όλα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν διατυπώνει θέση, αλλά απλώς διαφωνεί με τα πάντα"

Η Νέα Δημοκρατία σε όλα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν διατυπώνει θέση, αλλά απλώς διαφωνεί με τα πάντα, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. "Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή δεν κατανοείτε την ανάγκη που υπάρχει η Ελλάδα να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Δηλαδή είστε εκτός τόπου και χρόνου", είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

"Ή επιλέγετε αυτοβούλως, να μην έχει η Ελλάδα αυτόνομη εξωτερική πολιτική και να υπακούει μονάχα στις βουλές των ισχυρότερων κρατών. Δηλαδή είστε επικίνδυνοι. Πείτε μας όμως, τι από τα δύο ισχύει. Γιατί πολύ φοβάμαι ότι ίσως υπάρχει και ένα τρίτο ενδεχόμενο. Να είστε και εκτός τόπου και χρόνου και επικίνδυνοι", πρόσθεσε.Τζάμπα μαγκιά" οι απειλές του κ. Μητσοτάκη για βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Χαρακτήρισε δε "τζάμπα μαγκιά" τις απειλές του κ. Μητσοτάκη ότι αν η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση θα βάλει βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γειτονικής χώρας στην ΕΕ. "Μιλάμε για μια διαδικασία με ορίζοντα μετά το 2030 και, επομένως, η δήθεν ανυποχώρητη στάση σας είναι απλώς ένα σχήμα αντιπολιτευτικού λόγου. Είναι μια τρύπα στο νερό. Μια από τις γνωστές και συνηθισμένες τώρα τελευταία εξάρσεις σας", σημείωσε.

"Τόσο πολύ σας έχει επηρεάσει η ακραία πτέρυγα του κόμματος σας; Να αμφισβητείτε θεμελιώδεις αρχές που μοιράζεται το σύνολο σχεδόν των πολιτικών οικογενειών της ΕΕ; Λέω σχεδόν το σύνολο, γιατί υπάρχουν και κάποιοι ακροδεξιοί και εθνικιστές, που ενεργούν στην Ευρώπη για συμφέροντα άλλων, εκτός Ευρώπης και θα τρίβουν τα χέρια τους αν μάθουν ότι μοιράζεστε τις ίδιες θέσεις", τόνισε.

Κυριαρχικό δικαίωμα του λαού της Βόρειας Μακεδονίας η ένταξη της στο ΝΑΤΟ

"Η επιλογή της Βόρειας Μακεδονίας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ είναι κυριαρχικό δικαίωμα του λαού της, δημοκρατικό δικαίωμα της εκλεγμένης τους κυβέρνησης και αποτελεί ταυτόχρονα και επιλογή να γίνει μια στρατιωτικά σύμμαχος χώρα με την Ελλάδα", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα επισήμανε ότι η σημερινή ψηφοφορία κλείνει τον σημαντικότερο κύκλο των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών και αφορούν την Ελλάδα και από αύριο οι υποχρεώσεις ξαναγυρνάνε στους γείτονες μας.

Ο κ. Ζάεφ θα έχει δύσκολη δουλειά να κάνει από αύριο

"Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας από αύριο, η χώρα του και η κυβέρνηση του θα έχει δύσκολη δουλειά να κάνει", υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. "Θα πρέπει να στείλει το επίσημο αίτημα στις χώρες μέλη του ΟΗΕ, προκειμένου από εδώ και στο εξής να μην του αποκαλούν ως "Μακεδονία" αλλά ως Βόρεια Μακεδονία και το ίδιο θα πρέπει να πράξουν και οι ίδιοι, τόσο στο δημόσιο λόγο τους, όσο και σε όλες τις ονομασίες και τις ταμπέλες που έχουν στα δημόσια κτίρια και έγγραφα τους", επισήμανε και καλωσόρισε τη Βόρεια Μακεδονία ως μια φιλική χώρα.