ΔΙΕΘΝΗ

Με βέτο για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ απειλεί την ΠΓΔΜ η Βουλγαρία

Με βέτο για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ απειλεί την ΠΓΔΜ η Βουλγαρία - Κεντρική Εικόνα

Τη σαφή προειδοποίηση ότι αν η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Σόφιας και της Αθήνας, δεν θα της επιτραπεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ έστειλε ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ μιλώντας σε βουλγαρικό ραδιόφωνο. 

Ο Καρακατσάνοφ τόνισε ότι «αν η ΠΓΔΜ επιθυμεί να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Βουλγαρίας και της Ελλάδας».

Προσέθεσε δε, ότι αυτό σημαίνει την εξάλειψη των εδαφικών διεκδικήσεων και των παραποιήσεων της ιστορίας και τόνισε ότι μόνο όταν η πραγματική ιστορία της Μακεδονίας αντικαταστήσει την 70ετή πλαστογραφία στα σχολικά βιβλία, θα πειστεί η Βουλγαρία ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Η ΠΓΔΜ βιάζεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ επειδή, όπως πολλοί Βούλγαροι πολιτικοί πριν από 20 χρόνια, πιστεύει αφελώς ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα λύσει σχεδόν αυτόματα όλα τα προβλήματά της. Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ είναι μια ευκαιρία για την επίλυση των προβλημάτων, αλλά χωρίς τη συμμετοχή και την προθυμία από πλευράς της ΠΓΔΜ κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να τα λύσει - ούτε οι Βρυξέλλες ούτε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ούτε κανένα άλλο κράτος μέλος, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας», δήλωσε ο Καρακατσάνοφ.