ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Παναγιωτάκης: Η ΔΕΗ πρέπει να βελτιώσει την κερδοφορία της

Παναγιωτάκης: Η ΔΕΗ πρέπει να βελτιώσει την κερδοφορία της - Κεντρική Εικόνα

Σε αναλυτική τοποθέτηση αναφορικά με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας, οι προσφορές για τις οποίες αναμένονται μεθαύριο Τετάρτη προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας της εταιρίας.

«Σε δύο ημέρες είναι η καθορισμένη ημερομηνία για την υποβολή προσφορών για την αποεπένδυση του λιγνιτικού δυναμικού. Από την πλευρά μας έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, ώστε οι μονάδες να γίνουν κερδοφόρες, ως ανεξάρτητες εταιρείες.

Σε λίγες ώρες, θα μάθουμε εάν οι υποψήφιοι επενδυτές είχαν το χρόνο να αξιολογήσουν επαρκώς όλα, και τα πιο πρόσφατα δεδομένα, που τους γνωστοποιήσαμε», τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ και πρόσθεσε: «Είναι γνωστό ότι σε απάντηση της δήλωσής μου ότι οι μονάδες θα πωληθούν με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ικανοποιητικό τίμημα, κάποιοι κύκλοι φέρονται να έχουν ζητήσει να τους καθορίσουμε εμείς το εύλογο τίμημα. Λοιπόν απαντάμε: Δεν περιμένουμε ότι οι ιδιώτες επενδυτές, θα προσφέρουν τέτοια ποσά ώστε να τα ανακτήσουν σε 25 και πλέον χρόνια, όπως η ΔΕΗ. Ας τα ανακτήσουν στα μισά χρόνια. Έτσι θα προκύψει και το εύλογο τίμημα αλλά και θα καταδειχθεί ότι αυτοί που θα αγοράσουν τις μονάδες έχουν πλήρη επίγνωση της σημασίας του προϊόντος του ηλεκτρισμού, όχι μόνο από κοινωνική αλλά και από επιχειρηματική άποψη. Σε αγορές και χώρες πολύ πιο ώριμες και οικονομικά ανεπτυγμένες οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού δεν βασίζονται σε μεγάλα περιθώρια κέρδους αλλά στην ποσότητα του προϊόντος. Εμείς πάντως από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος».

Αναφερόμενος στο άνοιγμα της λιανικής αγοράς ο κ. Παναγιωτάκης επανέλαβε ότι οι ρυθμοί και οι στόχοι που έχουν τεθεί δεν είναι ρεαλιστικοί. Υπογράμμισε ότι μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, που αφορά τη διάθεση λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής η ΔΕΗ καλείται φέτος να διαθέσει ενέργεια που υπερβαίνει το σύνολο της εν λόγω παραγωγής. «Με άλλα λόγια η ΔΕΗ θα δημοπρατεί και ποσότητα ενέργειας πέραν της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής την οποία προφανώς θα προμηθεύεται από την αγορά», τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης.

Αναφερόμενος τέλος στα οικονομικά της επιχείρησης υπογράμμισε ότι «για να συνεχίσει να εκπληρώνει την αποστολή της, και ειδικότερα να βγει στις αγορές και να πραγματοποιήσει και το φετινό επενδυτικό της πρόγραμμα αντίστοιχου μεγέθους με το περσινό, πρέπει να βελτιώσει την κερδοφορία της.

Από την πλευρά μας, κατέληξε, εξαντλούμε κάθε δυνατότητα. Πέρα από τη σημαντική μείωση των λειτουργικών μας δαπανών κατά πολλές δεκάδες εκατ. το χρόνο μέσα από σφιχτή διαχείριση, είμαστε πλέον σε θέση να σχεδιάζουμε δυνατότητες άντλησης πρόσθετης ρευστότητας εκατοντάδων εκατ. με αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου των οφειλών μας. Αυτό με αξιοποίηση των δράσεων για την εισπραξιμότητα και τη μελέτη του χαρτοφυλακίου από την Qualco. Έτσι, σε συνδυασμό με τη γραμμή χρηματοδότησης από τις τράπεζες θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας. Ωστόσο η αισιόδοξη αυτή προοπτική δεν αναιρεί τις ανάγκες για αύξηση της κερδοφορίας, όρο για τη μόνιμη και ασφαλή λύση των προβλημάτων».