ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοχαρόπουλος: Είμαι σε επαφή με Παπανδρέου και Θεοδωράκη

Θεοχαρόπουλος: Στις 7 Ιουλίου οι πολίτες αποφασίζουν για τη ζωή τους - Κεντρική Εικόνα

Eυθύνες στη Φώφη Γεννηματά για τη διάσπαστη του ΚΙΝΑΛ επιρρίπτει ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σε συνέντευξή του στο Έθνος.

Όπως τονίζει ο ίδιος η κα. Γεννηματά «αντί ενός ισχυρού πολυσυλλεκτικού κεντροαριστερού φορέα, επέλεξε ένα μικρό και καθαρό κόμμα», ενώ την κατηγορεί πως εγκατέλειψε όχι μόνο τις θέσεις της ανανεωτικής αριστεράς αλλά και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. 

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Θεοχαρόπουλου:

H σημερινή εκδήλωση συνιστά την επανασυσπείρωση του χώρου της ανανεωτικής αριστεράς και την αρχή της συνεργασίας της ΔΗΜΑΡ με άλλες κινήσεις;

Η σημερινή ανοιχτή συνάντηση είναι μία κίνηση από τα «κάτω», από την βάση. Στελέχη της δημοκρατικής μεταρρυθμιστικής αριστεράς και μέλη της κοινωνίας των πολιτών καλούν για μια νέα αρχή στον χώρο. Ουσιαστικά συσπειρώνεται ξανά ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς που μόλις τα προηγούμενα χρόνια εξέφρασε ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας. Είναι το πρώτο βήμα και στόχος είναι να συζητηθεί το πολιτικό πλαίσιο, η στρατηγική και τα επόμενα βήματα του εγχειρήματος. Αυτή η πρωτοβουλία αφορά την κεντροαριστερά και τους προοδευτικούς πολίτες. Για μια πραγματικά νέα αρχή μακριά από σχήματα αναπαλαίωσης.

Κύριε Θεοχαρόπουλε, η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από το ΚΙΝΑΛ μετά την “διαγραφή” σας. Στο πλαίσιο αυτό, είχαμε και μαζικές αποχωρήσεις των στελεχών της από τα όργανα του ΚΙΝΑΛ, ενώ ορισμένα άλλα στελέχη της ΔΗΜΑΡ παραμένουν. Τι ακριβώς συμβαίνει, νέα διάσπαση;

Ναι, έχει υπάρξει νέα διάσπαση του ΚΙΝΑΛ. Η πρώτη συντελέστηκε με την αποχώρηση του Ποταμιού και η δεύτερη με την απομάκρυνση της ΔΗΜΑΡ. Το ότι παραμένουν ορισμένα στελέχη του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ στο ΚΙΝΑΛ, παρά τις συλλογικές αποφάσεις των κομμάτων, δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Η αποχώρηση των στελεχών της ΔΗΜΑΡ ήταν αυτονόητη. Ο χώρος μας χαρακτηρίζεται από πολιτική αξιοπρέπεια. Όταν διώχνουν το κόμμα σου από έναν φορέα δεν παραμένεις, λέγοντας μάλιστα ότι το εκπροσωπείς. Το ΠΑΣΟΚ για να αντιπαρέλθει τη νέα διάσπαση του ΚΙΝΑΛ χρησιμοποιεί παλαιοκομματικές πρακτικές, αδικώντας και ό,τι πετύχαμε μαζί το προηγούμενο διάστημα.

Έχουν χωρίσει οριστικά οι δρόμοι σας με το ΠΑΣΟΚ;

Οι δρόμοι μας πλέον είναι διαφορετικοί, κάθε τι άλλο δεν θα είχε πολιτική λογική. Το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε συνέδριο τυπικά του ΚΙΝΑΛ, αλλά ουσιαστικά για ενιαίο φορέα του ΠΑΣΟΚ και όχι της κεντροαριστεράς. Η ΔΗΜΑΡ με τις πολιτικές αποσκευές του χώρου της ανανεωτικής αριστεράς θα μείνει σταθερή στο δρόμο της ανασυγκρότησης του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς.

Τι θα λέγατε στη Φώφη Γεννηματά αν την συναντούσατε;

Ότι είναι δύσκολο να χτίσεις κάτι αλλά εύκολο να το γκρεμίσεις. Τρία χρόνια χτίζαμε για μια ισχυρή κεντροαριστερά και ξαφνικά, ενώ υπήρξε αναζωογόνηση του ευρύτερου χώρου μας, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα εγκατάλειψε την προσπάθεια κοιτώντας προς τα πίσω. Αντί ενός ισχυρού πολυσυλλεκτικού κεντροαριστερού φορέα, επέλεξε ένα μικρό και καθαρό κόμμα. Εγκαταλείποντας τις θέσεις όχι μόνο της ανανεωτικής αριστεράς αλλά και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Χάθηκε άλλη μία ευκαιρία και αυτό θα φανεί στις εκλογές. Κρίμα!

Θα ξεκινήσετε κύκλο επαφών με προσωπικότητες του χώρου, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου;

Είμαι σε συνεχή επαφή με στελέχη, μέλη και φίλους του χώρου, όπως και με τον Γιώργο Παπανδρέου. Εξάλλου, δημόσια τον είχα συναντήσει πρώτος το 2016 για να τον πείσω να συμπορευτούμε για μια ισχυρή κεντροαριστερά. Μας συνδέουν κοινές θέσεις τόσο στα ζητήματα πολιτικής στρατηγικής και προσανατολισμού της κεντροαριστεράς απέναντι σε κάθε συντήρηση όσο και στα εθνικά θέματα, όπως φάνηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Συζητάτε με τον Σταύρο Θεοδωράκη για πιθανή συνεργασία;

Συζητάμε για τις πολιτικές εξελίξεις, δεν έχουμε συζητήσει για συνεργασίες. Θεωρώ ότι στη Συμφωνία των Πρεσπών έβαλε το εθνικό πάνω από το κομματικό συμφέρον. Για αυτό με συνεχάρη και ο ίδιος, σημειώνοντας την πολιτική τόλμη της ΔΗΜΑΡ. Εξάλλου, συνεργαστήκαμε μαζί πολύ καλά και στο ΚΙΝΑΛ με κοινές θέσεις απέναντι στον λαϊκισμό, προτείνοντας τομές μακριά από έναν παρωχημένο πολιτικά λόγο.

Θα λέγατε “ναι” στην πρόταση συμμετοχής σας στο κυβερνητικό σχήμα;

Αν ήθελα να πω ναι, δεν θα καταψήφιζα στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης. Η ΔΗΜΑΡ είναι στην αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Τα σενάρια αυτά οφείλονται στο ότι ορισμένοι δεν κατανοούν ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις και πολιτικοί που δεν τα κάνουν όλα για την καρέκλα, αλλά βάζουν πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον, ακόμη και με προσωπικό κόστος.

Θα ψηφίσετε νομοσχέδια που καταθέτει η κυβέρνηση εφεξής;

Η κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη μας για την συνολική ασκούμενη πολιτική της. Η θέση μου αυτή είναι σταθερή. Αυτό βέβαια δεν έχει σχέση με επιμέρους νομοσχέδια. Η ΔΗΜΑΡ έχει αποδείξει ότι δεν είναι μια πολιτική δύναμη του ΟΧΙ σε όλα. Ό,τι είναι καλό για τη χώρα το υπερψηφίζουμε και ό,τι θεωρούμε αρνητικό το καταψηφίζουμε.

Η Νέα Δημοκρατία έδωσε εντολή να φύγουν από το Ποτάμι οι κ.κ. Ψαριανός και Αμυράς;

Δεν το γνωρίζω. Αυτό που ξέρω είναι ότι η ΝΔ ασκεί μια στείρα αντιπολίτευση. Σκληρές δεξιές απόψεις έχουν κυριαρχήσει στο εσωτερικό της. Επικράτησε η πολιτική του Άδωνι Γεωργιάδη και όχι του Νίκου Δένδια. Η ΝΔ καθημερινά επιβεβαιώνει στην πράξη ότι θυσιάζει τα πάντα, ακόμη και τα εθνικά θέματα, στο βωμό της προοπτικής της εξουσίας.

Συνταγματική αναθεώρηση: ναι στην αλλαγή του άρθρου 16; Διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας;

Η αναθεώρηση του άρθρου 16 για μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια απέναντι στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να δει την πραγματικότητα και την πρόθεση της ΝΔ για ιδιωτικά κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, ταυτόχρονα με τον διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους, είναι απαραίτητα στοιχεία μιας προοδευτικής πολιτικής. Για να είμαστε συνολικά απέναντι στον κρατισμό και όχι αντικρατιστές α λα καρτ.