ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Ανιχνευτικές πωλήσεις σε Alpha Bank, Eurobank και ΟΤΕ, πιέζουν τους βασικούς δείκτες

Ποιοι θα συμμετάσχουν στο 11o Roadshow του Λονδίνου τον Σεπτέμβριο - Κεντρική Εικόνα

Στάση αναμονής και μικτά πρόσημα από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς από αύριο Πέμπτη και για τρεις ημέρες, θα πραγματοποιηθεί στην πόλη του Jackson Holeτο ετήσιο νομισματική συνέδριο, με την Janet Yellen να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, ενώ η απουσία του επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, σύμφωνα με αναλυτές, υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ δεν αναμένεται να προχωρήσει σε κάποια σημαντική ανακοίνωση.

Ερχόμενοι στο ελληνικό χρηματιστήριο, που δεν λέει να απεγκλωβιστεί από τον "σφιχτό εναγκαλισμό" της συναλλακτικής απαξίωσης, η απουσία σημαντικών ειδήσεων που θα μπορούσαν να δώσουν κατεύθυνση στην αγορά, έχει φέρει στο επίκεντρο συναλλαγών και ενδιαφέροντος τις μετοχές των Alpha Bank (-4,32%),Eurobank (-1,32%) και ΟΤΕ (-1,40%) οι οποίες διαγράφονται από τον Euro Stoxx 600 λόγω της υποβάθμισης της χώρας, που έχει προηγηθεί από τον οίκο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Μαΐου η Ελλάδα έχει υποβαθμιστεί από ανεπτυγμένη σε αναδυόμενη αγορά λόγω περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Stoxx, οι αλλαγές που προέκυψαν από την επανεξέταση της κατάταξης των αναδυόμενων και ανεπτυγμένων αγορών θα τεθούν σε ισχύ από τις 19 Σεπτεμβρίου, με τους αναλυτές να περιμένουν εκροές από τις παραπάνω μετοχές, λόγω της εξέλιξης αυτής, μία πρώτη "γεύση" των οποίων παίρνει σήμερα η αγορά.

Πολύ κακή η εικόνα και στον υπόλοιπο FTSE25, καθώς με οριακά θετικό πρόσημο διασώζονται μόνο οι Jumbo, Τιτάν και Lamda Development, ενώ σχετικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες δίνει η μετοχή της Τρ. Κύπρου (+1,43%).

Ο γενικός δείκτης, από την αρχή της συνεδρίασης, κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ δείχνει να πλησιάζει απειλητικά το πρώτο σημαντικό όριο των 560 μονάδων, όπου και αναμένεται να δοθεί και η πρώτη αποφασιστική "μάχη", μεταξύ αγοραστών και πωλητών.

Εξαιρετικά χαμηλός τζίρος, καθώς λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συνεδρίασης, μόλις και μετά βίας πλησιάζει τα 11 εκατ. από τα οποία τα 1,7 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές, όμως σίγουρα είναι υψηλότερος του χθεσινού και αυτό δεν είναι θετική ένδειξη για μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση.

Υπερτριπλάσιες των ανοδικών οι πτωτικές μετοχές, ενώ δεν σημειώνεται κάτι άξιο αναφοράς σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.