ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με το βλέμμα σε αγορές, τράπεζες και κατώτατο μισθό το EWG

Εγκρίθηκαν μέτρα στήριξης για την Ελλάδα 1,14 δισ. ευρώ - Θα επωφεληθούν 90.000 ΜμΕ - Κεντρική Εικόνα

Συνεδριάζει σήμερα το EuroWorking Group προκειμένου να προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν από τους επικεφαλής των θεσμών για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα δίνοντας έμφαση στα «κόκκινα» δάνεια και το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς αλλά και τα αναδρομικά που διεκδικούνται μέσω δικαστικών αποφάσεων. Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η έξοδος της χώρας στις αγορές με πενταετές ομόλογο, συζητείται στη σημερινή συνεδρίαση.

Μπορεί τα θέματα αυτά να μην βρίσκονται επισήμως στην ατζέντα ωστόσο υπάρχει ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα των τετραήμερων επαφών στην Αθήνα δεδομένου ότι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχει κλείσει τα 16 δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Η ολοκλήρωσή τους θα οδηγήσει στην επόμενη έκθεση των θεσμών για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στις 27 Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, αναμένεται να τεθεί και θέμα του κατώτατου μισθού. Υπενθυμίζεται ότι Κομισιόν είχε συναινέσει ως προς την αύξησή του ωστόσο μπορεί να τεθεί σε συζήτηση το ποσοστό της, συνεκτιμώντας την επίδραση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και στην απομείωση της ανεργίας. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για την Ανάπτυξη, την Απασχόληση και την Ανταγωνιστικότητα Γίρκι Κατάινεν, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Αθήνα αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, είπε ότι βεβαίως αποτελεί δικαίωμα της Ελλάδας να το κάνει αυτό, προσθέτοντας ότι η σύστασή μας προς όλα τα κράτη και όχι μόνον προς την Ελλάδα είναι ότι οι μισθοί πρέπει να ακολουθούν την εξέλιξη της παραγωγικότητας. 

Είναι μια υγιής αρχή, είπε η σύνδεση της αύξησης των μισθών με την αύξηση της παραγωγικότητας, διαφορετικά οι αυξήσεις των αμοιβών δεν είναι βιώσιμες. Κατανοώ, πρόσθεσε, ότι σε πολλά επαγγέλματα οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί, αλλά παράλληλα με την αύξηση τους πρέπει να αυξάνεται και η ανταγωνιστικότητα γιατί είναι προϋπόθεση για τις επενδύσεις στη χώρα. Το σημαντικό για την Ελλάδα, τόνισε, είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας.