ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φορτσάκης: Θετική η αύξηση του κατώτατου μισθού

Φορτσάκης: Θετική η αύξηση του κατώτατου μισθού - Κεντρική Εικόνα

«Καλώς έγινε η αύξηση, πρέπει όμως να συνοδευτεί με ένα πακέτο που θα κρατήσει τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις για να μην κλείσουν», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, βουλευτής Επικρατείας, Θεόδωρος Φορτσάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ήταν πολύ θετική, είναι μία αύξηση η οποία, όπως πανθομολογείται ήταν αναγκαία να γίνει, από καιρό μάλιστα έπρεπε να γίνει. Και θα έλεγα ότι το δυστύχημα είναι ότι άργησε να γίνει. Διότι αν είχε εφαρμοστεί η νομοθεσία του 2013, που είχε ψηφήσει η τότε κυβέρνηση, θα είχε επιτευχθεί αυτή η αύξηση από το 2017, δηλαδή εδώ και δύο χρόνια», επισήμανε ο κ.Φορτσάκης και πρόσθεσε: «Ένα οικονομικό μέτρο για να πετύχει, δεν μπορεί να το κρίνουμε απομονωμένο, πρέπει λοιπόν αυτή η αναγκαία αύξηση να είχε συνοδευτεί και από μέτρα, τα οποία θα τόνωναν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που από την αύξηση αυτή θα υποστούν ένα κόστος, ώστε οι επιχειρήσεις αυτές να το αντέξουν το κόστος, και να συνεχίσουν να απασχολούν το προσωπικό τους με τη δικαιολογημένη αύξηση. Αυτό το πακέτο δεν ήρθε».

Αναφορικά με την ομολογιακή έκδοση, με την οποία το ελληνικό Δημόσιο συγκέντρωσε το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ, με απόδοση 3,6% ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ παρατήρησε: «Το γεγονός το ότι βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές μετά από τόσο καιρό είναι ένα θετικό βήμα. Όμως είναι ένα βήμα ανεπαρκές. Δηλαδή, καλά είναι τα θετικά βήματα, αλλά η Ελλάδα από τη μιζέρια της τη σημερινή, που διαχρονικά έχουμε οδηγηθεί σε αυτή τη μιζέρια, δε μπορεί να βγει πια με μικρά βήματα. Χρειάζεται να γίνουν με βαθύτερες τομές. Δε μπορούμε δηλαδή να πάρουμε ανάσα με ένα επιτόκιο 3,6% ακόμα και αν παραδεχόμαστε ότι είναι ένα επιτόκιο πολύ καλύτερο από το τρομερό επιτόκιο που είχαμε φτάσει κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Επισήμανε στο πλαίσιο αυτό, ότι «θα πρέπει η Ελλάδα να φροντίσει να βγαίνει στις αγορές, να μπορεί να χρηματοδοτεί και να αναχρηματοδοτεί το χρέος της με ένα επιτόκιο, το οποίο να της επιτρέπει να έχει μία ανάπτυξη μεγαλύτερη από τη σημερινή, για να μπορεί να επιστρέφει τα χρήματα αυτά, χωρίς να επωμίζεται βάρη που δε θα μπορεί να τα σηκώσει».

Κληθείς να σχολιάσει τον διάλογο -μέσω twitter- του γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Νίκος Δένδια στον απόηχο εκατέρωθεν δηλώσεων σχετικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Φορτσάκης δήλωσε: «Για να είμαι ειλικρινής δεν άκουσα τη δήλωση του κ. Δένδια, ούτε άκουσα την αντίδραση του κ. Αυγενάκη, θα σας πω όμως ότι η ΝΔ είναι απόλυτα συντεταγμένη στο ζήτημα αυτό. Η ΝΔ έχει την άποψή της, την έχει εκφράσει επανειλημμένα, έχει πει ότι αν σταθμίσουμε το καλό και το κακό της συμφωνίας το κακό είναι περισσότερο γι' αυτό και δεν την στήριξε. Αλλά βεβαίως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΝΔ αποδοκιμάζει πλήρως κάθε ακραία ενέργεια, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο διαμαρτυριών ή στο πλαίσιο προβολής συγκεκριμένων θέσεων. Δεν δεχόμαστε καμία συμπεριφορά η οποία δεν αντιστοιχεί στους βασικούς δημοκρατικούς κανόνες και την αποδοκιμάζουμε. Και αυτό το κάνουμε σταθερά, είτε αυτό γίνεται με αφορμή τις Πρέσπες, είτε οποιαδήποτε άλλη αφορμή».

«Από την άλλη μεριά», πρόσθεσε, «αποδοκιμάζουμε -και εγώ προσωπικά αποδοκιμάζω- οποιαδήποτε κρίση έρχεται να χαρακτηρίσει ως λαϊκιστές ή ως ανεγκέφαλους εκείνους που διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική. Σέβομαι απόλυτα εκείνους οι οποίοι ψήφισαν την συμφωνία των Πρεσπών, δε θεωρώ με κανέναν τρόπο ότι κραυγές του τύπου "είστε προδότες, είστε ανθέλληνες" κ.λπ. μπορούν να σταθούν, τις αποδοκιμάζω πλήρως, αλλά αποδοκιμάζω πλήρως και εκείνους που λένε ότι αυτοί που διαφωνούν είναι ανεγκέφαλοι είναι λαϊκιστές».

Σχετικά με την ανακοίνωση των πρώτων ονομάτων, υποψηφίων της ΝΔ για τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, ανάμεσα στα οποία και το δικό του ως υποψηφίου στην Α' εκλογική περιφέρεια Αθηνών, ο κ.Φορτσάκης είπε: «Η ΝΔ είναι έτοιμη για τετραπλές νίκες. Καλό είναι πάντως να μη προτρέχει κανείς και να μην προδικάζει τα αποτελέσματα, εδώ ισχύει η αρχή ότι μόνο όταν τελειώσουν οι καταμετρήσεις μετά το άνοιγμα των καλπών θα ξέρουμε ποιο είναι το ακριβές αποτέλεσμα. Εγώ πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα, θα μπορέσει να κάνει μία κυβέρνηση αυτοδύναμη. Όσον αφορά τη δική μου παρουσία στην Α' Αθηνών, είναι πολύς καιρός τώρα που την Αθήνα τη γυρίζω συστηματικά και έχω την ευκαιρία να συνειδητοποιήσω και τα προβλήματά της και να διαμορφώσω άποψη για το πώς πρέπει ειδικότερα τα προβλήματα της Αθήνας να αντιμετωπιστούν. Βγαίνω λοιπόν σε αυτή τη μάχη αισιόδοξα και με την ιδέα ότι το βασικό δεν είναι να αναρωτηθεί κανείς αν θα εκλεγεί, είναι να αναρωτηθεί πώς μπορεί να βοηθήσει τη χώρα εκλεγόμενος και συμβάλλοντας στον πολιτικό αγώνα με βάση τις αξίες και τα ιδεώδη που πιστεύει».