ΔΙΕΘΝΗ

Η FSB κατά του να συμπεριληφθεί άρθρο περί «βασανιστηρίων» στο ρωσικό Ποινικό Κώδικα

Η FSB κατά του να συμπεριληφθεί άρθρο περί «βασανιστηρίων» στο ρωσικό Ποινικό Κώδικα - Κεντρική Εικόνα

Η εφημερίδα Vedomosti γράφει σήμερα ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) και το ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών θεωρούν περιττό το να συμπεριληφθεί στον Ποινικό Κώδικα της Ρωσίας, τα «βασανιστήρια» ως νέα σύσταση εγκλήματος. Αυτή ήταν η απάντηση των δύο κρατικών θεσμών προς το Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που τελεί υπό την αιγίδα του Ρώσου προέδρου, το οποίο προέβη στην εν λόγω σύσταση ώστε ο ρωσικός Ποινικός Κώδικας να αντιστοιχηθεί με την Σύμβαση του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων.

Σχετική πρόταση να προστεθεί στον Ποινικό Κώδικα άρθρο περί διάπραξης βασανιστηρίων είχε κάνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιχαήλ Φεντότοφ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Κατά την εκτίμηση του, τέτοιου είδους εγκλήματα τιμωρούνται με βάση άλλα άρθρα, που αντιβαίνουν το Σύνταγμα. Το 2018 είχε δοθεί στην δημοσιότητα βίντεο από το σωφρονιστικό ίδρυμα του Γιαροσλαβλ ΙΚ-1, το οποίο έδειχνε ότι είχαν γίνει βασανιστήρια εις βάρος του κρατουμένου Γιεβγκένι Μακάροφ.

Με πρωτοβουλία τότε του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ασκήθηκε ποινική δίωξη με βάση το άρθρο 286 του Ποινικού Κώδικα (για υπέρβαση καθήκοντος) βάση της οποίας κατηγορούνται 12 υπάλληλοι του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Σήμερα ο Φεντότοφ επανέλαβε ότι θεωρεί αναγκαίο να συμπεριληφθεί νέο άρθρο για τα βασανιστήρια στον Ποινικό Κώδικα, επειδή κατά την άποψη του θα δοθεί η δυνατότητα να συστηματοποιηθεί η νομοθεσία στον τομέα αυτό. «Σήμερα στη χώρα μας τα βασανιστήρια όπως και σημαντικά πιο μικρές παραβάσεις εμπίπτουν σ’ ένα άρθρο, όλα σε ένα καλάθι. Μας ρωτούν ‘Πόσες καταγραφές βασανιστηρίων έχετε;’ Κι εμείς δεν ξέρουμε» δήλωσε ο Φεντότοφ στους δημοσιογράφους και προσέθεσε «Αυτό δεν συνιστά ενίσχυση των ευθυνών ούτε αποποίηση των ευθυνών, αλλά εξάλειψη της αταξίας που επικρατεί στη νομοθεσία».