ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με προσεκτικά βήματα η έξοδος στις αγορές - Το «μενού» των επαφών με τους θεσμούς

Ομόλογα: Πρόοδο στο Eurogroup για το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένουν οι επενδυτές  - Κεντρική Εικόνα

Mε προσεκτικά βήματα η Αθήνα προετοιμάζει την επιστροφή στις αγορές, με την έκδοση ενός πενταετούς ομολόγου για δύο έως τρία δισ. ευρώ να «κλειδώνει», όπως όλα δείχνουν, για το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Παράλληλα πραγματοποιούνται επαφές των τραπεζιτών τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Φρανκφούρτη, προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η απόδοση του ομολόγου υποχωρεί σταθερά εδώ και 10 ημέρες και χθες διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, όπως έγραψε την Δευτέρα το πρακτορείο Bloomberg, εκτιμώντας ότι «το ράλι στα ομόλογα δεν επηρέασε τις μετοχές, αλλά οι ανησυχίες για την έκθεση των Ελλήνων οφειλετών επιβαρύνουν την επίδοση των τραπεζικών μετοχών».

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019 θα κινηθεί στο 2,3% και το 2020 στο 2,2%, ενώ επισημαίνει για τις ελληνικές τράπεζες ότι το outlook θα παραμείνει σταθερό, μετά την άρση των capital controls το 2018 και τις προβλέψεις για σταδιακή αποκατάσταση των τραπεζικών ισολογισμών.

«Κλειδί» για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αποτελεί η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, επισήμαναν οι αναλυτές της στην εκδήλωση «Greek Credit Outlook 2019», επισημαίνοντας την ανάγκη για πρόοδο στα σχέδια για την μείωση των NPEs και την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων. 

Την Τρίτη το απόγευμα ξεκίνησαν οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με τη συζήτηση να αφορά στα χρηματοπιστωτικά («κόκκινα» δάνεια, νέο σχήμα που θα αντικαταστήσει τον «νόμο Κατσέλη»). Τα θέματα αυτά, όπως και εκείνα της τοποθέτησης γενικών γραμματέων στο Δημόσιο και των αποκρατικοποιήσεων αποτελούν, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, τα σοβαρότερα μεταξύ των 16 δράσεων που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Με αντικείμενο τα δημοσιονομικά θέματα θα συνεχιστούν την Τετάρτη στις 10.00 το πρωί οι συναντήσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Θα ακολουθήσει η συνάντηση στις 11.30 το πρωί για τα εργασιακά.

Τα κλιμάκια αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα έως την Παρασκευή. Αμέσως μετά, το ΔΝΤ (εκπρόσωπος του οποίου μετέχει στην αποστολή) θα εκδώσει σχετική αναφορά. Ενώ, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με βάση την οποία το Eurogroup της 11ης Μαρτίου θα εγκρίνει την εκταμίευση των ANFAs και SNPs (τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και ευρωπαϊκές εθνικές τράπεζες), θα δημοσιοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου.