ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινούν οι επαφές με τους θεσμούς

Επιφυλακτικοί οι θεσμοί για τις παροχές, ανησυχούν οι επενδυτές - Κεντρική Εικόνα

Την Τρίτη στις 17.00 θα ξεκινήσουν οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, για την αξιολόγηση της πορείας της οικονομίας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται στο κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης και αύριο (17.00) θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια συνάντηση, ενώ στις 18.00 η συζήτηση θα αφορά στα χρηματοπιστωτικά («κόκκινα» δάνεια, νέο σχήμα που θα αντικαταστήσει τον «νόμο Κατσέλη»).

Τα θέματα αυτά, όπως και εκείνα της τοποθέτησης γενικών γραμματέων στο Δημόσιο και των αποκρατικοποιήσεων αποτελούν, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, τα σοβαρότερα μεταξύ των 16 δράσεων που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Τα κλιμάκια αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα έως την Παρασκευή. Αμέσως μετά, το ΔΝΤ (εκπρόσωπος του οποίου μετέχει στην αποστολή) θα εκδώσει σχετική αναφορά. Ενώ, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με βάση την οποία το Eurogroup της 11ης Μαρτίου θα εγκρίνει την εκταμίευση των ANFAs και SNPs (τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και ευρωπαϊκές εθνικές τράπεζες), θα δημοσιοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου.

Η βασική ατζέντα των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών, όπως ανέφερε νωρίτερα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, αναμένεται να είναι η ακόλουθη:

• Για το θέμα της πρώτης κατοικίας, θα υπάρξει και σχετική συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ το νέο πλαίσιο θα βρίσκεται πολύ κοντά στο κυπριακό μοντέλο «Εστία» με την επιδότηση, από το κράτος, των δόσεων του δανείου. Η συζήτηση με τις τράπεζες θα αφορά στο εάν και πώς θα γίνεται «κούρεμα» του δανείου, σε αντιστοιχία με την αντικειμενική αξία του ακινήτου, όταν η αξία του ακινήτου είναι μεγαλύτερη από το υπόλοιπο του δανείου, ενώ ίσως τεθεί μειωμένο όριο αξίας ακινήτου για την υπαγωγή στο νέο πλαίσιο.

• Για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, θεωρείται πιο εύκολο να εγκριθεί από την Κομισιόν και να εφαρμοστεί το σχέδιο του ΤΧΣ (APS), το οποίο έχει ήδη υλοποιηθεί στην Ιταλία. Πρόβλημα δεν αποτελεί το ύψος των κρατικών εγγυήσεων, αφού θα ληφθεί βαθμολογία από δείγμα χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων. Το σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος ίσως ενσωματωθεί σε 2η φάση, εάν λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

• Για τις ρυθμίσεις οφειλών έως 120 δόσεις προς ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, θα ζητηθεί να εφαρμοστούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, τόσο από το υπουργείο Εργασίας, με επανυπολογισμό των οφειλών έως 31/12/2016 και ένταξη, χωρίς επανυπολογισμό, των οφειλών έως 31/12/2017, όσο και του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, η ολιστική ρύθμιση για οφειλές σε εφορία, ταμεία και τράπεζες, με «Μόνιμο Εξωδικαστικό Μηχανισμό» που σχεδιάζεται, αναμένεται να εφαρμοστεί το β΄ εξάμηνο του 2019. Ο δε «ακατάσχετος» λογαριασμός των οφειλετών, συμπεριλαμβανομένου και του «επαγγελματικού», θα «χτίζεται» ανάλογα με την καταβολή των δόσεων.

• Για τις ιδιωτικοποιήσεις, αναμένεται να επισπευστεί η απόφαση της προκήρυξης για την άδεια καζίνο στο «Ελληνικό» και να υπογραφεί η νέα σύμβαση του «Ελ. Βενιζέλος». Παράλληλα, θα προχωρήσει το θέμα των ΕΛΠΕ, και θα υπάρξουν νομοσχέδια από το υπουργείο Ενέργειας για τον διαχωρισμό των δικτύων και από το υπουργείο Ναυτιλίας για την παραχώρηση δραστηριοτήτων στα τέσσερα λιμάνια.

Αναφορικά με το δημοσιονομικό κόστος από τις δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά συντάξεων, δώρων και επιδομάτων στο Δημόσιο, καθώς και για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, θα εξεταστεί η μελέτη από το υπουργείο Εργασίας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις και την κάλυψη ενός κόστους που ενδέχεται να φτάσει το 15% του ΑΕΠ. Στη περίπτωση καταβολής δώρων και συντάξεων αναδρομικά από το 2012, τότε αυτή θα πρέπει να γίνει σταδιακά σε βάθος χρόνου.