ΔΙΕΘΝΗ

Κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι για το μέλλον της Ευρώπης

Κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι για το μέλλον της Ευρώπης - Κεντρική Εικόνα

Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, τη Δευτέρα θα έχουν συνάντηση κορυφής, στο ιταλικό νησί Ventotene, στα ανοικτά της Νάπολης. Σύμφωνα με το Reuters, στην κορυφή της ατζέντας τους βρίσκονται τα πλάνα ανασυγκρότησης της ΕΕ, μετά το Brexit.

Ο Matteo Renzi, η Angela Merkel και ο Francois Hollande θα έχουν μια πρώτη επαφή, πριν από την σύνοδο κορυφής του Σεπτεμβρίου, με αντικείμενο τις επιπτώσεις της απόφασης των Βρετανών να εγκαταλείψουν της Ένωση. 

Σύμφωνα με πηγή της γαλλικής διπλωματίας, "η συνάντηση της Δευτέρας έχει ως στόχο να δείξει την ενότητα ανάμεσα στις τρεις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, και δεν αποσκοπεί στην δημιουργία μια συγκεκριμένης ομάδας χωρών", τονίζοντας ότι ο σκοπός δεν είναι άλλος από την προετοιμασία των θέσεων, ενόψει της συνόδου της Μπρατισλάβα.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Γερμανίδα καγκελάριος που πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με υπαρξιακούς κίνδυνους θέλει να χαλυβδώσει "μια καλύτερη Ευρώπη", παρά να προχωρήσει στην δημιουργία "περισσότερης Ευρώπης". Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός θέλει η χώρα του να έχει μεγαλύτερη εμπλοκή στις αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της ΕΕ στην μετά Brexit εποχή- και πάντα σύμφωνα με τις γαλλικές διπλωματικές πηγές- ο Γάλλος πρόεδρος θέλει διπλασιασμό του επενδυτικού πλάνου της ΕΕ.

Πάντως οι απόψεις των τριών ηγετών αναφορικά με το πώς θα υπάρξει τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας, διαφέρουν. Ο Renzi πιέζει για μέτρα κατά της λιτότητας, την ώρα που η Γερμανία αντιτίθεται σε κινήσεις που θα υπονομεύσουν την πορεία για περιορισμό του χρέους και των ελλειμμάτων- μέτρα στα οποία τόσο η Γαλλία, όσο και η Ιταλία έχουν δυσκολευτεί να συμμορφωθούν.   

Παράλληλα, η Ιταλία ζητά περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στον απόηχο του Brexit, ενώ η A. Merkel ανησυχεί για την διατήρηση της ακεραιότητας του μπλοκ των (πλέον) 27 χωρών.

"Ο στόχος πρώτα απ’ όλα πρέπει να είναι η διατήρηση του υφιστάμενου status quo και η αποφυγή μιας περεταίρω αποσύνθεσης της ΕΕ", ανέφερε άλλη διπλωματική πηγή.

Περισσότερες απειλές

Εκτός από το Brexit, στην συνάντηση της Δευτέρας θα τεθούν στο τραπέζι τα ζητήματα της ασφάλειας (εσωτερικής και εξωτερικής) μετά τις ισλαμιστικές επιθέσεις και της προσφυγικής κρίσης.

Ιδιαίτερα στο θέμα των προσφύγων, ένα ζήτημα που θα απασχολήσει τους τρεις ηγέτες, είναι το δημοψήφισμα της 2ας Οκτωβρίου στην Ουγγαρία, όπου οι πολίτες της χώρας θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα δεχτούν πρόσφυγες για μετεγκατάσταση.

Παράλληλα στην ατζέντα τους ίσως να υπάρξει και "Ολλανδικό ζήτημα", καθώς αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο έχουν εκφράσει φόβους ότι το Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει τους Ολλανδούς σε ένα δημοψήφισμα με κατάληψη της έξοδο της χώρας από την ΕΕ.