ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από ένα μισθό θα στοιχίσει σε 600.000 Έλληνες ο ΕΝΦΙΑ

 Τι (αλλαγές) μας επιφυλάσσει ο ΕΝΦΙΑ από το 2017 - Κεντρική Εικόνα

Περίπου 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν φέτος να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ που θα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η "Καθημερινή της Κυριακής".

Το μεγαλύτερο βάρος του φόρου θα πλήξει τη μεσαία τάξη, μετά τις αλλαγές στις οποίες έχει προβεί το ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να ανακατανείμει τη φορολογική επιβάρυνση στα ακίνητα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, αυτό σημαίνει ότι το 8 έως 10% των ιδιοκτητών θα κληθεί να πληρώσει πάνω από το 30% του φετινού ΕΝΦΙΑ, δηλαδή περισσότερα από 800 εκατομμύρια ευρώ.

Τυχόν αδυναμία αυτών των νοικοκυριών να καταβάλουν τον φόρο που τους αναλογεί ουσιαστικά θα εγείρει αμφιβολίες για τον εισπρακτικό στόχο του φετινού ΕΝΦΙΑ, που ανέρχεται σε 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ, προκαλώντας πιέσεις σε ολόκληρο τον προϋπολογισμό.

Δεδομένου μάλιστα ότι ο ΕΝΦΙΑ βεβαιώνεται σε ατομικό επίπεδο, θα υπάρξουν νοικοκυριά που θα κληθούν να πληρώσουν 3.000 έως 4.000 ευρώ, ποσά που πολλοί μεσαίοι αδυνατούν να καταβάλουν σήμερα, τουλάχιστον εμπρόθεσμα.

Υπενθυμίζεται πως η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ αναμένεται να γίνει στα τέλη Αυγούστου. Με βάση τον ισχύοντα προγραμματισμό, ο φόρος θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.