ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόλλησε» η αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου από την υποδόση των 1,8 δισ

«Κόλλησε» η αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου από την υποδόση των 1,8 δισ - Κεντρική Εικόνα

Εξονυχιστικός είναι ο έλεγχος που πραγματοποιούν οι θεσμοί στα αιτήματα του υπουργείου Οικονομικών για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου από τα χρήματα της υποδόσης που εκταμιεύθηκε με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Η αυστηρότητα που δείχνουν οι δανειστές, σε συνδυασμό με την ελλιπή προετοιμασία των ελληνικών Αρχών στην αιτιολόγηση που απαιτείται για την έγκριση των πληρωμών, έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί αρκετά (περίπου τα 2/3 των χρημάτων είναι «παγωμένα»)η διαδικασία σταδιακής εξόφλησης αυτών των οφειλών.

Από τα 10,3 δισ ευρώ που εγκρίθηκαν από το eurogroup του Ιουνίου, υπήρξε μία πρώτη εκταμίευση περίπου 7,5 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 1,8 δισ ευρώ προορίζονται για αποπληρωμή σωρευμένων χρεών του Δημοσίου προς εργολάβους, προμηθευτές, επιχειρήσεις (επιστροφές ΦΠΑ) και συνταξιούχους (καθυστερούμενα εφάπαξ).Το ποσό των οφειλών έχει φτάσει, αισίως, τα 7,2 δισ ευρώ (που είναι και το υψηλότερο της τελευταίας τριετίας), σημειώνοντας νέα άνοδο κατά 300 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

Δυστυχώς, η διαδικασία αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρονοβόρα, με ευθύνη και των δύο πλευρών (και των δανειστών και του οικονομικού επιτελείου). Ο ειδικός λογαριασμός έχει δημιουργηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά τα χρήματα που βγαίνουν από αυτόν για να πληρωθούν από το Δημόσιο όσοι βρίσκονται στην αναμονή , είναι περιορισμένα. Καταρχάς, διότι οι θεσμοί ζητούν αναλυτικά όλα τα στοιχεία του κάθε δικαιούχου, προκειμένου να διαπιστώσουν την ορθότητα των οικονομικών απαιτήσεων, αλλά και την συμβατότητα με το έργο που έχει γίνει. Από την άλλη πλευρά, ούτε το Δημόσιο είναι πάντα επαρκώς προετοιμασμένο προκειμένου να τεκμηριώσει τα αιτήματά του προς τους θεσμούς για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ως εκ τούτου, ένα μεγάλο μέρος από τα 1,8 δισ ευρώ της υποδόσης, που είχαν προορισμό τις παλαιές οφειλές του Δημοσίου, παραμένει αναξιοποίητο. Παράλληλα, βέβαια, το υπουργείο Οικονομικών περιμένει το Σεπτέμβριο να εκταμιευθούν επιπλέον 2 έως 2,5 δισ ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές, υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι θα έχουν εκπληρωθεί μέχρι τότε τα περίπου 15 προαπαιτούμενα που έχουν θέσει οι δανειστές