ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοροκαταιγίδα χωρίς τέλος - Πληρώστε, πληρώστε και... ξανά πληρώστε!

Φοροκαταιγίδα χωρίς τέλος - Πληρώστε, πληρώστε και... ξανά πληρώστε! - Κεντρική Εικόνα

Με τσουνάμι φόρων θα βρεθούμε αντιμέτωποι από εδώ και στο εξής. Φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκολοφορίας και πολλοί άλλοι φόροι συνθέτουν το δύσκολο οικονομικό τοπίο στο οποίο κινούνται οι φορολογούμενοι.

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη από τις τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος, οι φορολογούμενοι θα πρέπει κάθε μήνα να πληρώνουν φόρους.

Έως το τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη δόση ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι οι φορολογούμενοι συνολικά θα κληθούν να πληρώσουν λογαριασμό ύψους περίπου 2,5 δισ ευρώ μέσω των νέων εκκαθαριστικών.

Το παζλ των φόρων συμπληρώνει ο ΕΝΦΙΑ καθώς περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα κληθούν ναπληρώσουν περισσότερα για τον περιβόητο φόρο ακινήτων. Τα εκκαθαριστικά του φόρου αναμένεται να ξεκινήσουν να “ανεβαίνουν” σταδιακά στο Τaxisnet το διήμερο 18-19 Αυγούστου και η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Ο φόρος θα εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις.

Από τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να βρουν τη θέση τους στο Τaxisnet τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των φετινών τελών κυκλοφορίας. Ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι κάτοχοι Ι.Χ. μέσω των τελών κυκλοφορίας ανέρχεται σε περίπου 1,2 δισ ευρώ ενώ αναμένεται να διευκρινισθεί από το υπουργείο Οικονομικών πώς θα γίνει ο υπολογισμός τους.

Κάθε μήνα έως το τέλος του έτους οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώνουν δόση για τον φόρο εισοδήματος των κερδών που αποκόμισαν το 2015. Μάλιστα, ο φόρος είναι σημαντικά αυξημένος, καθώς υπολογίζεται με συντελεστή 29%, αντί για 26% που ίσχυε μέχρι και τη χρήση του 2014.

Αυξημένη είναι η παρακράτηση σε σχέση με πέρυσι για μισθωτούς και συνταξιούχους, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και της αλλαγής της φορολογικής κλίμακας.Εως το τέλος του 2016, οι δυο αυτές κατηγορίες φορολογουμένων, θα πληρώσουν μέσω της παρακράτησης φόρου περίπου το ποσό των 8 δισ ευρώ.