ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύρκος: Να μην διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Κύρκος: Ποτέ δεν κρύψαμε ότι στηρίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών - Κεντρική Εικόνα

«Η αναστολή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας αφαιρεί από την πλευρά μας ένα εργαλείο και δίνει το μήνυμα στους πολίτες μας αλλά και στον τουρκικό λαό ότι η Ευρώπη πλέον απαγκιστρώνεται καθαρά από την σχέση με την Τουρκία", δήλωσε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μ Κύρκος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ενόψει της ψήφισης της έκθεσης προόδου για την Τουρκία.

Μιλώντας ως Αντιπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Κύρκος επεσήμανε επίσης ως ενδιαφέρον, το γεγονός ότι «οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου είναι αντίθετες με την αναστολή των διαπραγματεύσεων». Αντίθετες είναι επίσης, πρόσθεσε, «οι περισσότερες - αν όχι όλες - οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, εκπρόσωποι των τούρκων πολιτών, δημοσιογράφοι, πολιτικά κόμματα, όλος ο κόσμος στην Τουρκία με τον οποίον τόσο καιρό διαμορφώσαμε μία σχέση συνεργασίας. Που δεν είναι η κυβέρνηση φυσικά. Και όλοι αυτοί μας λένε με μία φωνή: Μην διακόψετε, μην αναστείλετε τις διαπραγματεύσεις. Διότι μας ξεπουλάτε”.

Η έκθεση προόδου της Τουρκίας, που συνέταξε η Ολλανδή ευρωβουλευτής, Κάτι Πίρι της ομάδας των Σοσιαλιστών, θα ψηφιστεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων -στη συνεδρίαση της 21ηςΝοεμβρίου άνοιξε η προθεσμία για τροπολογίες- και στη συνέχεια θα πάει στην Ολομέλεια του ΕΚ για έγκριση.

Σημειώνεται ότι το ΕΚ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη, να αναστείλουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.