ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Αντέδρασε από τα χαμηλά ημέρας, αλλά δεν απέφυγε το αρνητικό κλείσιμο

X.A.: Τραπεζικές πιέσεις και κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας - Κεντρική Εικόνα

Την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση πιστώθηκαν οι πωλητές, παρά το θετικό ξεκίνημα, με τον τζίρο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και την τεχνική ανάλυση να δείχνει περαιτέρω επιβάρυνση των δεδομένων.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης και αναρριχήθηκε μέχρι τις 636,61 μονάδες (+0,95%), όμως κάπου εκεί οι αρχικοί αγοραστές "έμειναν από δυνάμεις" και ο έλεγχος της τάσης πέρασε στους εν δυνάμει πωλητές, οι οποίοι πήραν επιθετικότερες πρωτοβουλίες μετά τις 14.00 και την λήξη των συμβολαίων Νοεμβρίου στην αγορά παραγώγων.

Ο δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 622,34 μονάδες (-1,31%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 625,69 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,78%.

Ο τζίρος στα 37,7 εκατ., από τα οποία το 1 εκατ. αφορούσε "πακέτα".

Ακόμα μεγαλύτερη η μεταβλητότητα στον τραπεζικό κλάδο, καθώς ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 466,27 (+1,81%) και 442,63 μονάδων (-3,35%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 454,67 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,72%.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank +1,85%, Eurobank -4,55%, Εθνική -2,55% και Πειραιώς +0,39%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, προβληματισμούς αναφορικά με το σχέδιο της ΤτΕ για τη δημιουργία SPV διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων εκφράζει η Morgan Stanley, με έκθεσή της. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

Α) Αν το κεφάλαιο του SPV αποτελείται μόνο από απαιτήσεις αναβαλλόμενου φόρου (DTA) και καθόλου κρατική στήριξη/εγγύηση, είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι ιδιώτες επενδυτές θα είναι πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν (αγοράζοντας ομόλογα του SPV) την εξαγορά των "κόκκινων" δανείων από τις ελληνικές τράπεζες, στην καθαρή λογιστική αξία στην οποία οι τελευταίες τα διακρατούν.

Β) Αν τα NPEs μεταφερθούν σε υφιστάμενες τιμές αγοράς (κάτι που θα βοηθούσε το SPV να εκδώσει ομόλογα για να τα εξαγοράσει) και αυτές οι τιμές διαφέρουν σημαντικά από την καθαρή λογιστική αξία στην οποία κρατούνται από τις τράπεζες, η συναλλαγή θα μπορούσε να έχει τον κίνδυνο διαγραφών από τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν την κεφαλαιακή επάρκεια σε πίεση.

Γ) Για τις ελληνικές τράπεζες, περίπου τα μισά κεφάλαια είναι με τη μορφή αναβαλλόμενης φορολογίας, η οποία θεωρείται κατώτερης ποιότητας από τους οίκους αξιολόγησης, δεδομένου ότι η επιλεξιμότητά τους για μετατροπή σε μετρητό ή ομόλογα εξαρτάται από τη ρευστότητα του ελληνικού δημοσίου. Η τελευταία είναι περιορισμένη ενώ η πρόσβαση στην αγορά απατηλή.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, η τελική εικόνα δείχνει σχετική επικράτηση των πωλητών, καθώς με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι τίτλοι των Grivalia Properties (+0,27%),Motor Oil (+0,93%), Jumbo (+0,77%), ΕΥΔΑΠ (+0,98%), Τιτάνα (+1,76%) και ΑΔΜΗΕ (+0,37%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Τέρνα Ενεργειακή.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΔΕΗ (-4,73%), 3Ε (-3,34%), Ελ. Πετρέλαια (-2,12%), ΟΠΑΠ (-3,19%), Μυτιληναίο (-2,80%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολούθησαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Σαράντης, LamdaDevelopment και Fourlis.

Συμπερασματικά, η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών επιδεινώνεται συνεχώς και μόνη θετική ένδειξη αποτελεί η σημερινή αντίδραση της αγοράς από τα χαμηλά ημέρας.

Για την βραχυπρόθεσμη τάση, σημαντικό ρόλο θα συνεχίσει να παίζει ο τραπεζικός κλάδος, αλλά και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.