ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Συνεχίστηκε το σφυροκόπημα στο τραπεζικό ταμπλό

Χ.Α.: Συνεχίστηκε το σφυροκόπημα στο τραπεζικό ταμπλό - Κεντρική Εικόνα

"Με τις υπόλοιπες, μη τραπεζικές, μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης να κινούνται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, κάθε εκτίμηση για το τελικό πρόσημο του γενικού δείκτη, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής, όμως για την βραχυπρόθεσμη τάση οι εν δυνάμει πωλητές δείχνουν να διατηρούν συγκριτικό πλεονέκτημα, αν συνυπολογιστεί και η επιφυλακτική - ευμετάβλητη εικόνα των διεθνών αγορών" ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και η τελική εικόνα της εγχώριας αγοράς, έδειξε να δικαιώνει τους απαισιόδοξους.

Παρά την ευδιάκριτη υποχώρηση του τζίρου και το ανοδικό ξεκίνημα, η συνεχιζόμενη πίεση των τιμών στον τραπεζικό κλάδο, κάτι που επιβεβαιώνει και το τελικό -5,42% του τραπεζικού δείκτη, οδήγησε τους βασικούς δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου προς χαμηλότερα επίπεδα, έστω και αν έδωσαν κάποιες βοήθειες, λίγα από τα μη τραπεζικά bluechips.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 637,8 (+0,50%) και 629,45 μονάδων (-0,82%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 630,59 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,64%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 38,5 εκατ., από τα οποία τα 0,7 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου Alpha Bank και Εθνική ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας (Alpha Bank -4,58%, Eurobank -7,64%, Εθνική -5,87% και Πειραιώς -2,11%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μόλις δύο συνεδριάσεις, οι αθροιστικές απώλειες του τραπεζικού δείκτη, φθάνουν στο διόλου ευκαταφρόνητο -12,13%, ενώ συνεχίζει να αυξάνει τους προβληματισμούς η επιστροφή των πωλητών στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του ελληνικού 10ετους να επιστρέφει ψηλότερα του 4,5%.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή.

Από τις μετοχές που έδωσαν βοήθειες στους βασικούς δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου, τα μεγαλύτερα κέρδη για 3Ε (+1,01%), ΟΛΠ (+1,82%), ΟΤΕ (+1,96%), Σαράντη (+1,71%) και Fourli (+3,15%).

Από τους τίτλους που πιέστηκαν προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών, οι μεγαλύτερες απώλειες για την ΔΕΗ (-3,82%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Viohalco, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ και Τιτάν.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοπρόσεκτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, συνδύασαν οι Ιασώ (+5,49%), Frigoglass (+5,19%), Τεχν. Ολυμπιακή (+4,37%), ΑΝΕΚ (+3,92%), Σελόντα (+3,63%) και Περσεύς (+2,58%).