ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γκρούεφσκι ζήτησε άσυλο σε πρεσβεία της Ουγγαρίας εκτός της ΠΓΔΜ

Ουγγρικό δικαστήριο απέρριψε την έκδοση Γκρούεφσκι στην Β. Μακεδονία - Κεντρική Εικόνα

Ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι ζήτησε άσυλο σε ουγγρική διπλωματική αποστολή εκτός της ΠΓΔΜ, ανακοίνωσε σήμερα η Βουδαπέστη, αφού νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Γκρούεφσκι διέφυγε στην Ουγγαρία.

Ο Γκρούεφσκι, ο οποίος παραιτήθηκε το 2016 έπειτα από 10 χρόνια στην εξουσία, αναχώρησε για τη Βουδαπέστη έξι μήνες μετά την καταδίκη του σε φυλάκιση δύο ετών με κατηγορίες για διαφθορά.

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αφού δεν εμφανίσθηκε στη φυλακή για να αρχίσει να εκτίει την ποινή του.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής του γραφείου του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν αρνήθηκε να αποκαλύψει σε ποια χώρα ο Γκρούεφσκι ζήτησε άσυλο από την Ουγγαρία ή πώς έφθασε μέχρι το Γραφείο Μετανάστευσης και Ασύλου στη Βουδαπέστη, όπου κατέθεσε τα χαρτιά του για άσυλο και έδωσε την κατάθεσή του.

«Απ' ό,τι γνωρίζω, έκανε μια δήλωση αναφορικά με απειλές για την ασφάλειά του ... αυτό δικαιολογεί το γεγονός ότι η ακροαματική διαδικασία δεν θα διεξαχθεί σε ζώνη τράνζιτ, αλλά στη Βουδαπέστη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γκεργκέλι Γκούλιας.

Ο ίδιος αρνήθηκε να πει αν η ουγγρική κυβέρνηση βοήθησε τον Γκρούεφσκι να φθάσει από την πρεσβεία στη Βουδαπέστη ή αν έφθασε αεροπορικώς ή διά ξηράς. Πρόσθεσε πως η Ουγγαρία δεν διαδραμάτισε κανέναν ρόλο στην έξοδο του Γκρούεφσκι από την ΠΓΔΜ.

Ο Γκιούλας δήλωσε πως η Βουδαπέστη δεν έχει λάβει ακόμη επίσημο αίτημα από τα Σκόπια για να εκδώσει τον Γκρούεφσκι, προσθέτοντας πως, όταν αυτό συμβεί, η Ουγγαρία θα ενεργήσει «σύμφωνα με τους νόμους». Διευκρίνισε πως μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει συμφωνία για την έκδοση καταζητουμένων.

Ο Γκρούεφσκι δεν έχει συναντηθεί με τον Ορμπάν κατά την τρέχουσα διαμονή του στην Ουγγαρία, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν ο Γκρούεφσκι βρίσκεται υπό την προστασία των ουγγρικών αρχών, ο Γκιούλας δήλωσε πως η Ουγγαρία εφαρμόζει «το κατάλληλο πρωτόκολλο ασφαλείας» και έχει λάβει τη διαβεβαίωση πως δεν θα φύγει από τη χώρα.