ΔΙΕΘΝΗ

Οι τουρκικές απειλές υποχώρησαν μπροστά στο αμερικανικό γεωτρύπανο της ExxonMobil

Οι τουρκικές απειλές υποχώρησαν μπροστά στο αμερικανικό γεωτρύπανο της ExxonMobil - Κεντρική Εικόνα

Την Παρασκευή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα αρχίσει η γεώτρηση στο στόχο «Δελφύνη» στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ. 

Το πλοίο γεωτρύπανο Stena Icemax της ExxonMobil, έχει πάρει τη θέση του και έχει κάνει τις απαραίτητες εργασίες σταθεροποίησης χωρίς να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Οι ειδικοί επιστήμονες που βρίσκονται στο πλοίο έχουν κάνει επίσης του υπολογισμούς για το ακριβές σημείο στο οποίο θα πρέπει αρχίσει η διείσδυση στον βυθό ο οποίος βρίσκεται 2000 μέτρα από την επιφάνεια. Πρόκειται για κοραλλιογενή ύφαλο, ο οποίος σε βάθος 2000 ως 3000 μέτρων ίσως κρύβει θησαυρό ή ίσως αποδειχθεί απλώς «άνθρακες».

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί σε θέματα φυσικού αερίου, τέτοιου είδους γεωτρήσεις είναι πολύ πιο πιθανό να καταλήξουν σε αποτυχία, αλλά αυτό κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει μέχρι το γεωτρύπανο να φτάσει στο σημείο που έχει επιλεγεί και εικάζεται ότι βρίσκεται για χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια «φυλακισμένο» φυσικό αέριο.

Δεν αποκλείεται ωστόσο για διάφορους λόγους στο σημείο να υπήρχε φυσικό αέριο και να έχει διαφύγει. Αυτές οι εκτιμήσεις δεν διατυπώνονται για να δημιουργηθεί κλίμα απαισιοδοξίας, αλλά περισσότερο για να υπάρχει μια ρεαλιστική εικόνα για το εγχείρημα.

Το γεγονός και μόνο ότι, μια κοινοπραξία όπως αυτή της ExxonMobil και της Qatar Petroleum επενδύουν εκατομμύρια ευρώ, για να ερευνήσουν την περιοχή καταδεικνύει πως σε περίπτωση που βρεθεί φυσικό αέριο οι προσδοκίες είναι μεγάλες.

Το αποτέλεσμα της γεώτρησης, θα το μάθουμε σε περίπου δύο μήνες και ασχέτως αποτελέσματος θα ακολουθήσει ακόμα μια γεώτρηση στο τεμάχιο 10, είτε στο στόχο «Ανθέα» είτε στο στόχο «Γλαύκος».

Η δομή της περιοχής όπως προκύπτει από τις έρευνες και τις μελέτες που έγιναν, δείχνουν ομοιότητες με την δομή του κοιτάσματος Ζορ στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ και αυτό προκαλεί από μόνο του συγκρατημένη αισιοδοξία.

Ούτε που πλησίασαν

Η Τουρκία παρά τις απειλές και τις προειδοποιήσεις για παρεμπόδιση των γεωτρήσεων στη κυπριακή ΑΟΖ, δεν προσέγγισε καν το τεμάχιο 10, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να επαναλάβει τα όσα έπραξε στο τεμάχιο 3 παρεμποδίζοντας με πολεμικά πλοία την γεώτρηση της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ. Ο λόγος είναι προφανής και έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ExxonMobil ως εταιρεία των ΗΠΑ, έχει τη στήριξη της Ουάσιγκτον, η οποία έχει στείλει μηνύματα και με δημόσιες δηλώσεις αλλά και κατ’ ιδίαν σε Τούρκους αξιωματούχους, του Ταγίπ Ερντογάν περιλαμβανομένου, ότι δεν θα αφήσει αναπάντητες προκλήσεις που θα δημιουργήσουν προβλήματα και κόστος εκατομμυρίων δολαρίων. Διαβεβαιώσεις για την απρόσκοπτη διαδικασία της γεωτρήσεις έδωσαν οι ΗΠΑ και στον Κύπριο υπουργό εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη ο οποίος βρισκόταν στην Ουάσιγκτον και συναντήθηκε με τον ομόλογο του Μαίκ Πομπέο. Δεν μπορεί επίσης να θεωρηθεί τυχαία και η επίσκεψη του υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για θέματα ενέργειας Φράνσις Φάννον, στη Κύπρο, στο πλαίσιο περιοδείας του σε χώρες της ανατολικής Μεσογείου.

Η Τουρκία γνωρίζοντας την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ, πέραν των δηλώσεων Ερντογάν που αποδίδονται σε λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, δεν έχει επιχειρήσει παρουσία στην περιοχή. Αμερικανικά πλοία που βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο διάφορων αποστολών αποτελούν ουσιαστική ασπίδα για το γεωτρύπανο του Stena Icemax, αν και η παρουσία τους είναι διακριτική.