ΕΛΛAΔΑ

Το «κρυφό» χαράτσι στα Τέλη Κυκλοφορίας 2019 – Πώς θα «γλιτώσετε»

Στο Taxis τα τέλη κυκλοφορίας - Κεντρική Εικόνα

Παραδοσιακά ο Δεκέμβριος αποτελεί έναν εξαιρετικά δύσκολο μήνα για τους Έλληνες πολίτες καθώς πέραν όλων των άλλων θα πρέπει να εξοφλήσουν και τα υπέρογκα Τέλη Κυκλοφορίας.

Ωστόσο φέτος παρά το γεγονός πως διάφορα κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο από πέρυσι για δικαιότερα Τέλη Κυκλοφορίας όχι μόνο δεν τα μείωσαν αλλά με ένα πολύ έξυπνο τρόπο κερδίζουν περισσότερα χρήματα. Ο λόγος είναι απλός καθώς στα οχήματα με 1η Άδεια Κυκλοφορίας πριν την 31η Οκτωβρίου 2010 τα Τέλη Κυκλοφορίας πέραν του κυβισμού του κινητήρα υπολογίζονται και σύμφωνα με την ηλικία του.
Όπως πολύ εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς τα αυτοκίνητα έχουν «μεγαλώσει» κατά ένα χρόνο οπότε τα Τέλη Κυκλοφορίας τους θα έπρεπε να είναι χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

Αντ΄αυτού το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να μην μειώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας των εκατοντάδων χιλιάδων ιδιοκτητών που δικαίως θα έπρεπε να πληρώσουν χαμηλότερα Τέλη φέτος.

Oι ιδιοκτήτες οχημάτων με κινητήρες έως 1.357 κ.εκ. πραγματικά πληρώνουν τα ίδια ποσά ανεξαρτήτως ηλικίας του οχήματος. Τα οχήματα με κινητήρες από 1.358 κ.εκ. και άνω όμως τα Τέλη Κυκλοφορίας αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία του οχήματος.

Δηλαδή σε ένα ΙΧ με κινητήρα 1.400 κ.εκ. και 1η Άδεια Κυκλοφορίας έως 31/12/2000 τα Τέλη Κυκλοφορίας ανέρχονται σε 225 ευρώ. Για το ίδιο όχημα με 1η Άδεια από 1/1/2001 έως 31/12/2005 τα Τέλη Κυκλοφορίας ανέρχονται σε 240 ευρώ. Το ίδιο όχημα με 1η Άδεια Κυκλοφορίας από 1/1/2006 έως 31/10/2010 τα Τέλη Κυκλοφορίας ανέρχονται σε 255 ευρώ.

Αντί λοιπόν το οικονομικό επιτελείο να αυξήσει τις ημερομηνίες κατά ένα έτος και να μειώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας των οχημάτων με 1η Άδεια Κυκλοφορίας έως 31/12/2001, από 1/1/2002 έως 31/12/2006 και από 1/1/2007 έως 31/10/2010 αποφάσισε να διατηρήσει τα ίδια ποσοστά επιβάλλοντας άτυπα ένα νέο χαράτσι το οποίο βέβαια δεν είναι εύκολο να αντιληφθούν οι ανυποψίαστοι καταναλωτές οι οποίοι μένουν «ικανοποιημένοι» στο γεγονός ότι θα πληρώσουν τα ίδια ποσά με πέρυσι!

Στην πραγματικότητα όμως έπρεπε να πληρώσουν λιγότερα λόγω αύξησης της ηλικίας του οχήματός τους…

Και να φανταστεί κανείς πως όσο μεγαλώνει ο κυβισμός του κινητήρα αυξάνονται ραγδαία και οι χρηματικές διαφορές που μπορεί να ανέλθουν έως και 150 ευρώ!

Χάος στις εφορίες αναμένεται και φέτος

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το αδιαχώρητο αναμένεται να γίνει στις κατά τόπους εφορίες από άνεργους ή οικονομικά «χτυπημένους» ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι θα αναγκαστούν να τα θέσουν σε φορολογική ακινησία για να γλιτώσουν από τα πολύ υψηλά Τέλη Κυκλοφορίας αλλά και τα παράλογα τεκμήρια.

Όσοι αντέχουν οικονομικά να κινούν τα οχήματά τους θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να εξοφλήσουν τα ποσά καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα τους πιστωθεί στο Taxinset ποσό ίσο με το διπλάσιο τίμημα των Τελών Κυκλοφορίας των οχημάτων τους.
Ημερολογιακά η Δευτέρα 31η Δεκεμβρίου αναμένεται να είναι η τελευταία ημέρα εξόφλησης και κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας αν δεν δοθεί παράταση ωστόσο είναι πολύ πιθανό το ΥΠΟΙΚ για να αποφύγει τις ουρές στις εφορίες και τα γνωστά προβλήματα να θέσει την καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης και κατάθεσης νωρίτερα δηλαδή την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου. Για την πληρωμή μέσω τραπεζών, οι ιδιοκτήτες των Ι.Χ. θα πρέπει να εκτυπώσουν τα σχετικά έντυπα από το Taxisnet.

Η εκτύπωση των τελών κυκλοφορίας

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων για να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο στο οποίο αναγράφεται ο κωδικός για την πληρωμή των τελών θα πρέπει να εισέλθουν στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet, όταν αυτή θα είναι διαθέσιμη, και να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

Επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.gsis.gr. Στην Υπηρεσία προς τους Πολίτες επιλέξτε την ένδειξη “Οχήματα”.

Ακολούθως έχετε δύο επιλογές:

1. Αν επιλέξετε “Τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς στο Taxisnet”:
Ο υπόχρεος πληκτρολογεί όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης προκειμένου να ανοίξει η εφαρμογή και να συμπληρώσει τα στοιχεία του.

2. Αν επιλέξετε “Τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς Taxisnet”:
Αφού κλικάρετε την “ΕΙΣΟΔΟ”, θα μεταφερθείτε στην ηλεκτρονική φόρμα όπου μπορείτε να αναγράψετε το ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας και επιλέγοντας “ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ” να βρείτε τα τέλη για το όχημα σας.
Μόλις ολοκληρωθεί η αναζήτηση, θα πρέπει ο υπόχρεος να δώσει την εντολή εκτύπωσης για να εμφανιστεί το ειδοποιητήριο με τα τέλη κυκλοφορίας του 2019.

 

Τα ποσά για τα Τέλη Κυκλοφορίας 2019 είναι ανάλογα με την ηλικία του αυτοκινήτου, τα κυβικά αλλά και τους ρύπους:

Ειδικότερα τα Τέλη Κυκλοφορίας 2019 για οχήματα με 1η Άδεια Κυκλοφορίας έως 31/10/2010 υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό του κινητήρα και την ηλικία του οχήματος:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΕΛΗ1

TELH1

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΕΛΗ2

TELH2

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΕΛΗ 3

Επιβατικά αυτοκίνητα ταξινομούμενα για πρώτη φορά την Ελλάδα από 1.11.2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια C02 ανά χιλιόμετρο). Λαμβάνονται υπόψιν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα όπως αυτές αναγράφονται στην άδεια του οχήματος ως εξής:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΕΛΗ 4

TELH4

Για τα Ε.Ι.Χ ρυμουλκούμενα, ημιρυμουλκούμενα (τροχόσπιτα): 140 ευρώ.

Έτσι θα γλιτώσετε από Τέλη Κυκλοφορίας και τεκμήρια
Μόνο με την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας μπορεί κάποιος ιδιοκτήτης να «γλιτώσει» από την καταβολή των υπέρογκων Τελών Κυκλοφορίας αλλά και των τσουχτερών τεκμηρίων διαβίωσης.

Η κατάθεση πινακίδων γίνεται με την υποβολή σχετικής αίτησης από τον ιδιοκτήτη του οχήματος ή τον νόμιμα εξουσιοδοτημένο από τρίτο, αποκλειστικά με χειρόγραφο τρόπο.
Εκείνοι πάντως που είναι αποφασισμένοι να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους θα πρέπει να έχουν μαζί τους:

– Την Άδεια κυκλοφορίας.
– Τις Πινακίδες
– Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ.
– Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2018.
– Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο.
– Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.

Πηγή newsauto.gr