ΔΙΕΘΝΗ

FT: H Μέι θα ενεργοποιήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση «μη συμφωνίας» για το Brexit

Μέι: Η καταψήφιση της συμφωνίας για το Brexit θα ήταν καταστροφή - Κεντρική Εικόνα

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να ανακοινώσει στα μέλη του υπουργικού της συμβουλίου ότι το Λονδίνο θα εφαρμόσει πολλά από τα μέρη του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για μια «μη συμφωνία» Brexit την 1η Δεκεμβρίου αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, ανέφεραν οι Financial Times.

«Το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων ότι η μη συμφωνία θα είναι το βασικό σενάριο σχεδιασµού για την έξοδο», σύμφωνα με πηγή στο Γουάιτχολ που επικαλείται η εφημερίδα.

«Η 1η Δεκεμβρίου συζητιέται ως η ημερομηνία κλειδί για αυτό».

Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο σχεδιασμός για μια «μη συμφωνία» θα πρέπει να συνεχιστεί ακόμη και αν μια συμφωνία αποχώρησης υπογραφεί με τους ηγέτες της ΕΕ τον Νοέμβριο, συμπλήρωσε η εφημερίδα.

Οι Βρυξέλλες από πλευράς τους, δημοσιευσαν την Τρίτη ένα σχέδιο δράσης για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο για το «διαζύγιο». 

Ειδικότερα, η Επιτροπή περιγράφει σε ειδικό έγγραφο έναν αριθμό δράσεων έκτακτης ανάγκης σε τομείς προτεραιότητας που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για τα θέματα διαμονής και θεωρήσεων, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τις αεροπορικές μεταφορές, τα τελωνεία, τους υγειονομικούς/φυτοϋγειονομικούς κανόνες, τη μεταφορά των προσωπικών δεδομένων και της πολιτικής για το κλίμα.