ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Κιτσάκος: Εν γνώσει της κυβέρνησης οι χειρισμοί της ΔΕΠΑ για το χρέος της ELFE

ΝΔ: Το σκάνδαλο ΔΕΠΑ αφορά ευθέως το Μαξίμου - Κεντρική Εικόνα

Τη θέση ότι κατά την περίοδο που ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ δρομολογήθηκαν όλες οι δυνατές νομικές ενέργειες για το χρέος της εταιρείας λιπασμάτων ELFE από κατανάλωση φυσικού αερίου διατύπωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο πρώην επικεφαλής της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος.

Στη συνέντευξη, που δόθηκε με αφορμή την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του για το χειρισμό της εν λόγω υπόθεσης ο κ. Κιτσάκος υποστήριξε ότι οι χειρισμοί ήταν εν γνώσει των συναρμόδιων υπουργείων ενώ απέδωσε ευθύνες σε προηγούμενες κυβερνήσεις λέγοντας ότι "Υπήρξε έντονος και μνημειώδης κυβερνητικός παρεμβατισμός χωρίς να είναι δόλιος, αλλά με σαφέστατο αποτύπωμα στην εξέλιξη του χρέους". Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το 2008 η οφειλή της ΒΦΛ ήταν 108,1 εκατομμύρια, το Σεπτέμβριο του 2009 όταν η επιχείρηση πουλήθηκε στον όμιλο Λαυρεντιάδη το χρέος διαμορφώθηκε στα 55 εκατ. , και στα 42 εκατ. στο τέλος του 2011 ενώ τον Οκτώβριο του 2015 όταν ο ίδιος ανέλαβε επικεφαλής της ΔΕΠΑ ήταν 89,76 εκατ. και σήμερα εκτιμάται ότι κυμαίνεται στα 99 με 100 εκατομμύρια.

Καταλόγισε ολιγωρία στην νομική υπηρεσία της ΔΕΠΑ ενώ υποστήριξε ότι ο ίδιος στοχοποιήθηκε για την εξαγορά της ΕΠΑ Αττικής όπως και για τις συμφωνίες που αφορούσαν στην προώθηση ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΠΑ έχει ασκήσει αγωγή για το σύνολο της οφειλής της ELFE, λίγες ημέρες μετά την αντικατάσταση του κ. Κιτσάκου, αγωγή η οποία όπως ο ίδιος ανέφερε είχε προετοιμαστεί επί των ημερών του.