ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Επιστροφή των αγοραστών, με «χορηγό» το Bloomberg

X.A.: Στα χαμηλά ημέρας, με πιέσεις σε τράπεζες και Coca-Cola - Κεντρική Εικόνα

Ένα δημοσίευμα του Bloomberg, αποδείχθηκε αρκετό για την αναστροφή του κλίματος στο Χ.Α., με την σημερινή συνεδρίαση να "ρεφάρει" τις χθεσινές απώλειες και με κύριο εκφραστή της ανοδικής αντίδρασης τον τραπεζικό κλάδο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό +5,35% του τραπεζικού δείκτη (ενδοσυνεδριακά έφθασε σε κέρδη έως και 8,03%).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης η σχετική υποχώρηση του τζίρου, αλλά και η συμμετοχή στην ανοδική αντίδραση, των περισσότερων μη τραπεζικών blue chips (με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσε την συνεδρίαση μόνο ο Τιτάνας -1,32% και αμετάβλητοι οι τίτλοι των 3Ε,Jumbo, Fourli και Τέρνα Ενεργειακή).

"Η ΤτΕ δουλεύει ένα σχέδιο το οποίο θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνειά τους στο μισό, σε μια τελευταία προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα", δήλωσαν στο Bloomberg δυο πηγές με γνώση του θέματος.

"Με βάση την πρόταση, οι τράπεζες θα μεταφέρουν περίπου το 50% των απαιτήσεων από αναβαλλόμενη φορολογία σε ένα 'όχημα ειδικού σκοπού' το οποίο στη συνέχεια θα πουλήσει ομόλογα και θα αξιοποιήσει τα κεφάλαια, για να αγοράσει περίπου 42 δισ. ευρώ 'κόκκινων' δανείων από τους τραπεζίτες", λένε οι πηγές που επικαλείται το πρακτορείο.

Παρά το γεγονός ότι υποχώρησαν από τα υψηλά ημέρας, απόλυτη επικράτηση των αγοραστών δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (AlphaBank +3,89%, Eurobank +8,93%, Εθνική +5,45% και Πειραιώς +1,83%).

"Η οικονομική ανάκαμψη που ξεκίνησε το 2017 συνεχίζεται το 2018, αλλά με σχετικά μέτριο ρυθμό", σημειώνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EBRD) σε έκθεσή της για την Ελλάδα. Σημειώνει ωστόσο ότι η ανεργία μειώθηκε κάτω του 20% για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2011.

Στις επισημάνσεις περιλαμβάνεται και η αργή πρόοδος των ιδιωτικοποιήσεων, δεδομένου ότι, όπως σημειώνεται, ορισμένες εμβληματικές συμφωνίες έχουν ολοκληρωθεί, σε άλλες υπάρχουν καθυστερήσεις, ορισμένες εκ των οποίων οφείλονται σε συγκυρίες που δεν σχετίζονται με την κυβέρνηση.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλό των μη τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι ΕΧΑΕ (+3,09%), Σαράντης (+4,73%),Aegean Airlines (+3,60%), ΔΕΗ (+2,58%) και Viohalco (+3,01%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% ακολούθησαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, διακρίθηκαν θετικά οι Mermeren (+15,56%), Παϊρης (+4,94%), Ιασώ (+4,48%), Πλαίσιο (+4,22%), Περσεύς (+2,94%) και Attica Bank (+2,69%).

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 648,39 μονάδες (+2,08%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 644 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,39%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 43 εκατ., από τα οποία τα 3,9 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

Ανεξάρτητα της σημερινής ανοδικής αντίδρασης, πάρα πολλά για την βραχυπρόθεσμη τάση θα κριθούν από τις βραδινές ανακοινώσεις του MSCI.