ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τα ηλεκτροκίνητα δεν είναι πάντα οικολογικά

Τα ηλεκτροκίνητα δεν είναι πάντα οικολογικά - Κεντρική Εικόνα

Ποιο όχημα είναι πιο οικολογικό; Οι περισσότεροι θα απαντούσαν το ηλεκτροκίνητο. Και δεν έχουν ίσως άδικο, αρκεί να διασφαλιστεί μια φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή, αλλά και ρεύμα από εναλλακτικές πηγές.

Σχεδόν 44 εκατομμύρια αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους γερμανικούς δρόμους. Από αυτά μόλις 54.000 είναι σήμερα ηλεκτροκίνητα. Τα περισσότερα κυκλοφορούν στο κρατίδιο του Αμβούργου σε ποσοστό 0,18% επί του συνολικού ποσοστού αυτοκινήτων, ενώ στην τελευταία θέση της κατάταξης βρίσκεται η Σαξονία-Άνχαλτ με μόλις 0,06%.

Σε έκθεση της SEG Automotive, που ιδρύθηκε φέτος στην Στουτγάρδη από την Bosch Starter Motors & Generators, αναφέρεται ότι παρά τις επικρίσεις για την μεγάλη καθυστέρηση διάδοσης της ηλεκτροκίνησης στη Γερμανία, «οι ρυθμοί διάδοσης είναι και λογικοί και οικολογικοί». Ο γερμανικός προμηθευτής εξαρτημάτων που απασχολεί περίπου 8.000 εργαζόμενους και συνεργάζεται με σχεδόν όλες τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, συνεργάστηκε στη σύνταξη της έκθεσης με πολλούς ειδικούς σε ζητήματα κλίματος και συγκοινωνιών.

Μεταξύ άλλων η έκθεση αναφέρει ότι η παραγωγή ηλεκτροκίνητου οχήματος απαιτεί περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι η κατασκευή ενός αυτοκινήτου με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Σύμφωνα με τον προμηθευτή εξαρτημάτων τα ηλεκτροκίνητα έχουν νόημα κυρίως σε χώρες που παράγουν ρεύμα χωρίς ορυκτά καύσιμα και αναφέρει ως παράδειγμα τη Γαλλία, που καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες κυρίως με τη βοήθεια ατομικής ενέργειας, αλλά και τη Νορβηγία που διαθέτει πολλά υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Υβριδικά οχήματα: Η χρυσή τομή;

Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Κίνα και η Ινδία δαπανούν στην παραγωγή ρεύματος τόσο διοξείδιο του άνθρακα που ηλεκτροκίνητα ή ακόμα και υβριδικά οχήματα δεν έχουν καμία θετική επίδραση στο περιβάλλον. Βασιζόμενη σε παρεμφερή έρευνα της γερμανικής λέσχης αυτοκινήτου ADAC, η έκθεση της SEG αναφέρει ότι μόνον όταν ένα ηλεκτροκίνητο όχημα ανεφοδιάζεται αποκλειστικά με ρεύμα από εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι πιο οικολογικό από ότι ένα αυτοκίνητο με κινητήρα βενζίνης ή ντίζελ.

Σύμφωνα με την SEG Automotive η χρυσή τομή είναι ο υβριδικός κινητήρας 48 Volt-Mild-Hybrid, o οποίος διαθέτει δύο κινητήρες: έναν εσωτερικής καύσης και έναν ηλεκτροκινητήρα. Η νέα αυτή τεχνολογία διασφαλίζει τόσο ένα ελάχιστο επιβάρυνσης του περιβάλλοντος στην κατασκευή, όσο και στην λειτουργία του. Σύμφωνα με πρώτα στοιχεία καταφέρνει να εξοικονομήσει καύσιμα, αλλά και εκπομπές CO2 μέχρι και 15%. Τι σύμπτωση που ο γερμανικός προμηθευτής εξαρτημάτων κατασκευάζει ακριβώς αυτόν τον κινητήρα.

Προφανώς για αυτό το λόγο οι ειδικοί του περιοδικού ηλεκτροκίνησης Edison, που ανήκει στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, έβαλαν στον μικροσκόπιο την έκθεση της SEG και διαπίστωσαν ότι παρά τις όποιες ανακρίβειες τα συμπεράσματα του προμηθευτή εξαρτημάτων ευσταθούν. Κατά την άποψη του περιοδικού υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης τόσο στην κατασκευή οικολογικών μπαταριών, όσο και στην παραγωγή ρεύματος από εναλλακτικής πηγές. Παράλληλα οι ειδικοί του Edison πιστοποιούν ότι όσο περισσότερα χιλιόμετρα διανύσει συνολικά κατά τη διάρκεια της ζωής του ένα ηλεκτροκίνητο όχημα, τόσο περισσότερα είναι τα πλεονεκτήματα για το περιβάλλον.