ΑΓΟΡΕΣ

Στο «κόκκινο» η Wall Street, «βουτιά» 600 μονάδων για Dow Jones

Άνοδος στη Wall Street με το βλέμμα σε ΕΚΤ και εμπόριο - Κεντρική Εικόνα

Βαριές απώλειες κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Δευτέρας, με τον Dow Jones να σημειώνει «βουτιά» 602 μονάδων και τις εξελίξεις στην αγορά του πετρελαίου και το παγκόσμιο εμπόριο να προβληματίζουν τους επενδυτές, εν μέσω τόσο της «βουτιάς» της Apple και της Goldman Sachs, όσο και της ανόδου του αμερικανικού δολαρίου. Ο Nasdaq υποχώρησε 2,8% και εισήλθε σε τροχιά διόρθωσης για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο.

Το πετρέλαιο συμπλήρωσε 11 συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις, με την τιμή του αμερικανικού WTI να υποχωρεί κατά 0,4% και να διολισθαίνει κάτω του ψυχολογικού ορίου των 60 δολαρίων, και ειδικότερα στα 59,18 δολ. το βαρέλι, παρά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής τον Δεκέμβριο.

Οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου διολίσθησαν στα χαμηλά της ημέρας μετά τις πληροφορίες ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει την επιβολή νέων δασμών 25% στις εισαγωγές αυτοκίνητων.

Ειδικότερα, στο ταμπλό, ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 602,12 μονάδων (-2,32%), στις 25.387,18 μονάδες, ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας έκλεισε μειωμένος κατά 206,03 μονάδες (-2,78%), στις 7.200,87 μονάδες και ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 54,79 μονάδων (-1,97%), στις 2.726,22 μονάδες. 

Η μετοχή της Apple υποχώρησε 5%, αφού η Lumentum Holdings, η οποία παρέχει την τεχνολογία για την αναγνώριση προσώπου στο iPhone, έκοψε τις προοπτικές της για το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Η μετοχή της Lumentum υποχώρησε κατά 33%.

Η πτώση της Apple άσκησε ευρύτερες πιέσεις στον τεχνολογικό τομέα. Οι μετοχές των Alphabet και Amazon υποχώρησαν 2,7% και 4,3% αντίστοιχα. Η μετοχή της Goldman Sachs (-7,5%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων επτά ετών μετά το σκάνδαλο με τo κρατικό επενδυτικό ταμείο 1MDB της Μαλαισίας.

Επιπλέον, το ισχυρό δολάριο άσκησε περαιτέρω πιέσεις στις μετοχές, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην κερδοφορία των πολυεθνικών. Ο δείκτης δολαρίου σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 23 Ιουνίου 2017, στις 97,58 μονάδες. Το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται επίσης σε υψηλό έτους έναντι του ευρώ και του ελβετικού φράγκου.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για πιθανή κλιμάκωση της ρητορικής στο παγκόσμιο εμπόριο. Δημοσίευμα του Axios ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πιστεύει ότι η απειλή για νέους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκίνητων που κατασκευάζονται στο εξωτερικό, είναι η καλύτερη τακτική διαπραγματεύσεων για το εμπόριο. 

Ο χρυσός υποχώρησε περαιτέρω, συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με την τιμή του να χάνει 0,4% κλείνοντας στα 1.203,50 δολ./oz.