ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η φοροκαταιγίδα του επόμενου διμήνου φέρνει τον... κόφτη πιο κοντά

Οι τελευταίες πέντε φοροαπαλλαγές που καταργούνται στο 2017 - Κεντρική Εικόνα

Ανασφάλεια επικρατεί στους κόλπους του υπουργείου Οικονομικών καθώς η πορεία των εσόδων του επόμενους μήνες εκτιμάται ως αβέβαιη. Ο περασμένος μήνας, Ιούλιος έφερε... ψυχρολουσία καθώς τα έσοδα ήταν πολύ κατώτερα των προσδοκώμενων και εξαιτίας τούτου, η κυβέρνηση βρέθηκε ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στην ενεργοποίηση του αυτόματου «κόφτη» μισθών και συντάξεων, την οποία αποδέχτηκε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου και στη συνέχεια νομοθέτησε.

Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί και εκφράζονται φόβοι για νέα έκρηξη των ληξιπρόθεσμων χρεών τα οποία δεν αποκλείεται να εκτοξευτούν στα 95 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος τους έτους.

Κι αυτό καθώς εκτός από τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που ενεργοποιήθηκαν από την 1η Ιουνίου, οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν τις υπόλοιπες δόσεις του φόρου εισοδήματος, τον φετινό ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας του 2017. Δηλαδή η λίστα με τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος δεν έχει τελειωμό...

Κρίσιμο θεωρείται από αυτή την άποψη για το υπουργείο Οικονομικών, το χρονικό διάστημα μεταξύ τέλους Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, στο οποίο θα διαφανεί εάν οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα, αλλά και τη διάθεση να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Έρχεται ο ΕΝΦΙΑ

Σε περίπου 8 ημέρες θα αρχίσουν να αναρτώνται σταδιακά στους ατομικούς λογαριασμούς του Taxisnet τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ με τα ποσά του φόρου. όπως είναι γνωστό, ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να ξεκινά από το τέλος Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2017, ενώ τα εκκαθαριστικά θα είναι πολλών ταχυτήτων με επιβαρύνσεις, ελαφρύνσεις, αλλά και καμία μεταβολή στο ύψος του φόρου σε σχέση με τα περυσινά.

Τα δύσκολα έρχονται τον Σεπτέμβριο όπου οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν αθροιστικά τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Εάν προκύψει νέα απόκλιση από τους στόχους στο συγκεκριμένο δίμηνο, θα σημάνει συναγερμός στην κυβέρνηση η οποία θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να προβεί στην ενεργοποίηση του κόφτη, με απρόσμενες κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα «μπάνια του λαού»

Euroworking Group 

Ιδιαίτερα δύσκολο αναμένεται να είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς πριν από την επιστροφή των δανειστών τον Σεπτέμβριο για τη μίνι αξιολόγηση, θα πρέπει να επισπεύσει το κλείσιμο κρίσιμων ζητημάτων που θα επιτρέψουν την αποδέσμευση της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου θα συνεδριάσει, το Euro Working Group, με αντικείμενο συζήτησης την πρόοδο που θα έχει γίνει στα προαπαιτούμενα για τα 2,8 δισ. ευρώ, τα ανοιχτά ζητήματα του Μεσοπροθέσμου, τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και την στάση του ΔΝΤ και το θέμα των αποφάσεων για το χρέος.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτος έχει συνδέσει τη συζήτηση για το χρέος με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, σε μια προσπάθεια να πιέσει για μείωση του στόχου που προβλέπει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να παραμείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018 για τουλάχιστον 5 με 10 χρόνια. Το οικονομικό επιτελείο θα προσπαθήσει να πείσει τους δανειστές, ότι οι στόχοι μπορούν να μειωθούν χωρίς να απαιτηθούν νέα μέτρα.